Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A Komszol mint egyetemi társtanszék

A Nyugat-Magyarországi Egyetem társtanszéke lett a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. A tegnap aláírt szerződés értelmében az egyetem környezetgazdálkodási szakának hallgatói a társaságnál gyakorlati képzésen vesznek részt.
Oktatási, kutatás-fejlesztési szerződést kötött a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara és a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. társtanszék létrehozásáról. Az együttműködési szerződés tegnapi aláírásakor a társaság ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás elmondta:
– A társaság jövője, a munkaerő felkészültsége, hozzáértése, a szakmai ismeretanyag biztosítása érdekében fontos ez a szerződés. Segítségével a cég termékei versenyképesebbek lehetnek.
Az igazgató példaként említette, hogy rövidesen üzemel a győri szennyvíztisztító, aminek „átkos” terméke az iszap, amiből komposztálással hasznos terméket állít elő a cég.
„ Ahhoz, hogy ezt a terméket a mezőgazdaságban hatékonyan lehessen felhasználni, fontos a megfelelő beltartalmi érték. Ennek szabályozására megfelelő eljárásokat dolgoz ki az egyetem, ahol ehhez megvan a megfelelő tudományos háttér.”
A mosonmagyaróvári kar dékánja, dr. Ördög Vince elmondta, a felsőoktatási intézményeknek kihívás a gyakorlatközpontú képzés, hogy a végzett hallgatók munkába tudjanak állni.
– Ma már olyan kutatás nem létezik, amire egy oktatási intézmény önmaga pályázhat. Olyan konzorciumban igen, aminek a problémáit megoldja, s az eredményeket hasznosítani tudja. A most aláírt szerződés egy már megkezdett munka folytatása, aminek eredménye a hallgatók szélesebb körű képzése mellett a kutatások hasznosulása lehet – jelentette ki dr. Ördög Vince.
A mosonmagyaróvári egyetem hallgatói közül eddig is voltak, akik a Komszolnál töltötték gyakorlati idejük egy részét, s voltak, akik a társaság tevékenységi körébe tartozó témából írtak diplomamunkát. Tanszékként az együttműködés bővebb lesz. A környezetgazdálkodási szak hallgatói elméletben és gyakorlatban megismerhetik például a rendezett hulladéklerakó kialakítását, üzemeltetését, a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatát.
A későbbiekben a Komszol és az egyetem a bioolaj előállításához végez közös kutatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó soproni kalaposmester

Egy eltűnőben levő szakma, a kalaposmesterség feltehetőleg utolsó művelője Horváth Péter. A… Tovább olvasom