Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

A konyhában érzi magát a legjobban

Márk Attiláné Erzsébet folyton jön-megy. Nincs egy szabad perce. Még akkor is talál magának munkát, amikor más legszívesebben pihenne.

Azt mondja, ő már csak ilyen. Ennek pedig a családja örül a leginkább.

Fertőhomokon jártunk a legutóbb, ahol Márk Attiláné Erzsébet látott bennünket vendégül. Tanulságokkal teli beszélgetésen vagyunk túl. Amikor a családtagok még alszanak, Erzsébet elkészíti a reggelit, közben már az ebéden gondolkozik. Hogy aztán jöhessen a vacsora.
A bevásárlást nem szereti az utolsó pillanatokra hagyni. Havonta egyszer beszerzi az alapanyagokat, így bármikor bármit meg tud főzni. A hozzávalókra ugyanis gondja van. Erzsébet azonban a család dióültetvényére a legbüszkébb. Kilenc évvel ezelőtt egy 2,5 hektáros területre ültettek el 370 darab csemetét. A diófák mára elkezdtek teremni, nem meglepő hát, hogy kedvelik a diós ételeket. Ottjártunkkor a dióbél száradt éppen. Megtudjuk, a dió egészséges, csökkenti a koleszterinszintet és tisztítja az érfalat. A fertőhomoki diófesztivál ötlete is a Márk családtól származik. Idén a második fesztiválon pillanatok alatt elfogytak a sütemények, a helybéli fiatalok és öregebbek egyaránt diót törtek, figurákat készítettek. Erzsébet a falunapokon is szívesen vesz részt. Néhány családdal együtt bográcsban főznek, hogy vendégül láthassák az ide érkezőket. Szeretik ezeket a közös alkalmakat, van idő ilyenkor beszélgetni, recepteket cserélni, megvitatni a közös dolgokat.
Tudni kell, Márk Attiláné egy vendégházat is üzemeltet. Szíve szerint már most a saját főztjével kínálná meg a vendégeit. A törvényi előírások szerint ezt még nem teheti meg, de várja már nagyon, hogy bevezessék az úgynevezett Vendégasztalt. Ekkortól már a ház körül megtermett zöldségeket, gyümölcsöket is felszolgálhat.

Erzsébet saját maga tanult meg főzni. A konyhában érzi igazán jól magát. Igaz, bárki bemehet hozzá főzés közben, az ételkészítés azonban az ő feladata. Persze ha arról van szó, a lánya, Brigitta sem esik kétségbe, hiszen amikor távol volt a családjától, akkor saját magának kellett elkészítenie az ételeket. De mint mondja, jól van az úgy, ha „anyu főz".
Friss étel mindennap kerül az asztalra a Márk családnál. Süteményt is rendszeresen sütnek, legyen szó édes, sós vagy éppen valami gyors harapnivalóról. Közösen azt mondják, náluk sosincs olyan, hogy a tortát vasárnapra sütöttük és azt szombaton délután nem lehet elfogyasztani. Annyi baj legyen, ha elfogy, hát elő a liszttel és tojással. Készül egy újabb. A lényeg, hogy mindig változatos legyen az étrend, legyen hús, zöldség és tészta. Talán ez az egészséges táplálkozás fő szempontja, azaz mindenből lehet fogyasztani, ami finom, de csak mértékkel. A kalória pedig olyan dolog, amit nagyon nehéz megfogni.

Erzsébet sütiajánlatai:

Almás-diós püspökkenyér

Hozzávalók: 6 tojás, 50 dkg reszelt alma, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor, 15 dkg darált dió, 10 dkg reszelt étcsokoládé.
A tojásfehérjét felkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a diót, az almát, a sütőport és a csokoládét. Kivajazott, kilisztezett őzgerincformában sütjük.

Diós lepény
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, csipet só, kevés tejföl, 7 tojássárgája 7 evőkanál cukor, 20 dkg cukor, 30 dkg darált dió, 1 marék zsemlemorzsa, 1 csomag vaníliás cukor, 7 tojás habja.

20 dkg lisztet összegyúrunk 25 dkg margarinnal, 1 egész tojással, 1 tojássárgájával, csipet sóval és kevés tejföllel. Két részre osztva kinyújtjuk, az egyik lapot kizsírozott tepsibe tekerjük. 7 tojássárgáját 7 evőkanál cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 20 dkg cukorral kevert 30 dkg darált diót, 1 marék zsemlemorzsát, 1 csomag vaníliás cukrot és óvatosan a 7 tojás habját. A tésztára terítjük, fölétesszük a másik lapot. Megszurkáljuk és sütjük.

Tejszínes-diós kocka
Tészta: 6 tojásfehérjét felverünk és hozzáadunk 4 kanál vizet, 10 kanál cukrot, 6 tojássárgáját, 15 dkg darált diót, 8 kanál lisztet és fél kiskanál szódabikarbónát.

Krém: fél liter tejet 2 csomag vaníliapudinggal összefőzünk. Amint kihűlt, 1 Rama margarint és 30 dkg porcukrot adunk hozzá.
Összeállítás: Albert kekszet a következő keverékben áztatunk meg: 4 adag kávé, rum, pici cukor és kevéske tej. A már megsütött tésztára kerül a krém fele, a beáztatott Albert keksz, majd megint krém. A tetejére 4 dl tejszínt ízlés szerinti cukorral és 2 habfixálóval felvert hab kerül. Majd csokit reszelünk rá.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit jelent önnek a hűség napja?

Tovább olvasom