Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A kör

Képzeld el, mit éreznél, ha megnézel egy felkavaró képekkel teli videokazettát, majd megcsördül a telefonod, s egy ismeretlen hang közli veled, hogy hét nap múlva meghalsz!

Jelenet a filmből
Hírek szerint pontosan ez történik egy amerikai városban, ahol - úgy mondják - kézről kézre jár egy rejtélyes kazetta, és aki csak látta, mind meghalt utána.
Rachel Keller (Naomi Watts) egy újság riportere, és mindaddig kétkedve fogadja a sztorit, míg négy tinédzser titokzatos körülmények között meg nem hal. Rachelt ekkor már nem hagyja nyugodni az eset, leginkább azért, mert az egyik áldozat az unokahúga volt. Megszerzi a kazettát… és megnézi. Megszólal a telefon, és ettől kezdve nála is elkezdődik a hátborzongató események sora. Kénytelen segítséget kérni barátjától, Noah-tól (Martin Henderson), mert időközben kisfia élete is veszélybe került, és csak hét napjuk maradt, hogy megoldják a rejtélyt.

Infó
Sokszor azok a mendemondák tartják magukat a legszívósabban, melyek egyúttal a legnyugtalanítóbbak is: történetek hétköznapi emberek ellen
elkövetett bántalmazásokról és gyilkosságokról. Szélsebesen terjednek házibulikon, vagy akár e-mailben. Egyszerű pletykaként indultak, melyet ki tudja, hányan színeztek ki és növeltek egész kis mítosszá. S egy nyugtalanító gondolat mindig ott motoszkál az ember fejében: mi van, ha eredetileg igazak voltak, és az igazság magja még most is ott rejtőzik bennük?

Van valami vírusszerű ezekben a szóbeszédekben - mondja Gore Verbinski rendező -, ahogyan elmesélik és továbbadják őket, ahogy mindenfelé elterjednek. Soha senki nem tudja a mögöttük rejlő igazságot. Kôji Suzuki Ringu című könyve feltehetően pont egy ilyen városszerte kanyargó legendán alapul. Ám ez a tipikus „tyúk vagy a tojás" esete, nem hiszem, hogy valaha is biztosan megtudjuk az eredetét."

A titokzatos viedokazetta
Kôji Suzuki tulajdonképpen elég ismeretlen író volt, ma viszont őt tartják Japán Stephen Kingjének. A Ringu történetét Hideo Nakata rendező filmesítette meg, melyet 1998 januárjában mutattak be. Hamar jelenséggé vált és a japán film történetének egyik legsikeresebb horrorfilmje lett, de készült belőle manga (japán képregény) és tévésorozat is. Nem sokkal a „Ringu" bemutatása után új japán filmműfaj született - a J-horror, ahogy ezt a sajátos pszicho-horrort nevezik -, mely óriási népszerűségnek örvend az ottani multiplexekben. De nemcsak hazájában, hanem egész Délkelet-Ázsiában hatalmas siker lett az olvasók és a mozinézők között egyaránt, és a világ más tájain is felfigyeltek rá

Gore Verbinski rendező:
„Első alkalommal egy olyan VHS kazettán láttam a Ringut mely már legalább a hetedik másolat volt. Rendkívül rossz minőségű volt, de ez is hozzájárult a misztikusságához, különösen mikor rájöttem, hogy az egész történet épp egy videokazetta körül bonyolódik. Van valami abban a képben, hogy ott egy látszólag ártalmatlan kazetta… csak hever a polcon… nincs felcímkézve. Ha tudsz a szóbeszédről, akkor a tárgy már önmagában is csábítóvá és kísértővé válik."

A filmben van egy kazetta, mely a minden lakásban megtalálható felcímkézetlen kazettákhoz hasonlít, de ha végignézed, megszólal a telefon, és megérkezik a figyelmeztetés. Nem elég, hogy meg fogsz halni, hét teljes napon keresztül tudod, hogy meg fogsz halni. Ott munkál benned a kétségbeesés, ahogy egyre közeledik az utolsó nap, és kezded érezni, ahogy a falak összezárulnak körülötted. Azt hiszem, ez a motívum teszi különlegessé a történetet."

A titokzatos kazetta

Naomi Watts
Rachel szerepét az ausztrál Naomi Watts játssza, aki nagy feltűnést keltett David Lynch Mulholland Drive - A sötétség útja című filmjében.
„Megnézed azt a kazettát - mely önmagában is nagyon ijesztő -, aztán cseng a telefon és elhangzik a sokkoló mondat - mondja a színésznő. - Abban a pillanatban, az az egyetlen mondat egyfajta borzongást kelt benned, amitől libabőrös leszel és feláll a szőr a hátadon. Az én szereplőm, Rachel nagyon erős és céltudatos nő, ugyanakkor törékeny is, ez a kettősség tette érdekesebbé a dolgomat. Anyaként talán nem a legjobb, inkább a saját élete és a karrierje megszállottja, egészen addig, míg a tragédia meg nem történik az unokahúgával. Először csak a nevetségesen valószínűtlen mendemondák jutnak el hozzá a rejtélyes kazettáról… úgy hiszi, nem több tinédzserek közt terjedő pletykánál. De amikor maga is belekeveredik az ügybe, megdöbbentik a különös egybeesések, és komolyan elkezd félni és kételkedni önmagában. Tényleg igaz lenne?"
Az új-zélandi Martin Henderson alakítja Rachel eleinte szkeptikus
Martin Henderson
barátját.

„Jóval a forgatás előtt elolvastam Ehren Kruger forgatókönyvét, rendkívül félelmetesnek tartottam, és ahányszor csak olvastam, egyre inkább felfigyeltem azokra az apró dolgokra, melyek első alkalommal fel sem tűnnek. E filmnek épp ez a szépsége: nem tudni, honnan jön a gonosz. Vannak képek a kazettán, és ahogy a történet kibontakozik, az ember elkezd összefüggéseket látni és megérti az eredetét."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IV. Utazási és Idegenforgalmi Szakkiállítás

Tovább olvasom