Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A korai mellrák gyógyítható

A mellrák a gyógyítható betegségek közé tartozik, amennyiben időben vesszük észre az elváltozást. A veszélyeztetett korú, 45 és 65 év közötti nőket kétévente hívják be szűrővizsgálatra, melyet az Erzsébet-kórház röntgenosztályán végeznek. Mások beutalóval kérhetik a szűrést.
A mellrák szűrővizsgálatára alkalmazott mammográfia inkább kellemetlen, mint fájdalmas, de ami a legfontosabb, a rendszeres ellenőrzés segít még korai fázisban feltárni a betegséget. Ez pedig az életet jelentheti, a korán felismert kór ugyanis jól gyógyítható. – Az országosan szervezett emlőszűrő program során a negyvenöt és hatvanöt év közötti nőket hívjuk be vizsgálatra – tájékoztat dr. Bodrogi Nándor, az Erzsébet-kórház röntgenosztályának főorvosa. – Azért őket, mert a tapasztalatok szerint ebben az életkorban a legvalószínűbb a rák kialakulása. Háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval azonban bárki jelentkezhet a vizsgálatra. A szervezett szűrés során 60–70 százalék lenne az

ideális megjelenési arány. Osztályunk az ÁNTSZ-től kapja meg azt a listát, amely az érintett – azaz behívandó – nők adatait tartalmazza. A lista nem mindig teljesen naprakész, ezért azt javasoljuk a kiemelt korosztálynak, hogy akkor is keressék fel a röntgenosztályt, ha két éven belül nem kaptak behívót. Nekik beutaló sem szükséges a vizsgálathoz.
Dr. Bodrogi Nándor azt javasolja, hogy – főleg, ha előfordult a családban emlődaganat – már fiatalabb korban, 35 éves kortól kérjék a nők háziorvosuktól a beutalót, ugyanez vonatkozik a 65 év felettiekre. Nagyobb rizikófaktort jelent a dohányzás, hormontartalmú gyógyszerek hosszan tartó szedése, a foglalkozás miatti esetleges kémiai ártalom, de a mellbe ültetett szilikonimplantátum is növelheti a mellrák kockázatát. Utóbbi ráadásul a vizsgálatot is megnehezíti.
– Az emlőt a mammográfián, azaz röntgenen kívül ultrahanggal vagy MR-készülékkel vizsgálhatjuk – tette hozzá dr. Bodrogi Nándor. – Amennyiben daganatra utaló jelet fedezünk fel, biopszia, azaz tűvel történő mintavétel következik. Rövidesen bevezetjük Sopronban is az úgynevezett őrszemnyirokcsomó-vizsgálatot. Ennek során izotóp alkalmazásával lehet kimutatni az esetleges hónalji nyirokcsomó-érintettséget. Tapasztalataink szerint az emlőben a még nem tapintható, egy centiméteresnél kisebb elváltozások az ideálisan gyógyíthatóak. Ahhoz azonban, hogy a daganat ne nőjön a kritikus méretnél nagyobbra, szükséges a szűrővizsgálat elvégzése legfeljebb másfél-kétévente.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

K&H-ügy: fejlemények

Tovább olvasom