Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

A kormány belevág az államreformba

Az átalakítás többek között érinteni fogja a minisztériumok létszámát - mondta Lázár János.
A kormány belevág az államreformba, amelynek során tartósan határozza meg, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásokra számíthatnak a választók - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány szerdai ülése alatt tartott szóvivői tájékoztatón.

Lázár János ennek szempontjai között a vállalkozás megkönnyítését, a gazdasági bürokrácia csökkentését és a növekedés támogatását hangsúlyozta. Közölte azt is: olyan államot kívánnak megalapozni, amely békén hagyja az állampolgárokat, az állami munkát a befizetett adókért és nem külön díjakért végzi el.

Hangsúlyozta: az átalakítás - a hatékonyságra koncentrálva - érinteni fogja a minisztériumok létszámát, a területi közigazgatást és az ügyintézésről szóló hatályos törvényeket.

Tarthatatlannak ítélte, hogy a 4 millió 100 ezer adófizetőből csaknem 1 millió az államtól kapja a fizetését.

Lázár János, akit Kurucz Éva kormányszóvivő ismertetése szerint a kormány felkért az egyszerűbb államigazgatás kidolgozására, azt mondta: az államreform a közszolgálatban dolgozók számára életpályamodellt is nyújt majd. 2015. július 1-jétől a fegyveres testületek számíthatnak jelentős béremelésre, ezt már az idei költségvetés is tartalmazza - közölte. 2016 július 1-jével megindul a közszolgálati életpályamodell, ami a közalkalmazottakon túl a köztisztviselőkre, kormánytisztviselőkre vonatkozik - fűzte hozzá.

Jövő januárjától csökken az ügyintézési határidő a jelenlegi 21-ről, az általános 15 napra, ami legfeljebb 15 nappal hosszabbítható majd.

A miniszter 2016-tól 2018-ig "állami rezsicsökkentést" ígért, ami az állami eljárási illetékek, bírságok folyamatos kivezetését, csökkentését foglalja magába.

Beszámolt arról is, hogy a kormány Patyi András egyetemi tanárt kéri fel a jövő héten megalakuló államreform bizottság vezetésére, amelytől javaslatokat vár a kabinet.

A reform része az is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi Egyetemmé alakul át a következő években.

Új közbeszerzési szabályt is alkotnak, amelynek koncepcióját a következő hetekben tárgyalja a kormány - mondta. Ennek értelmében a közbeszerzés teljes egészében elektronikussá válik, 2016 és 18 között pedig minden vállalkozói ügyintézést azzá tesznek.

Jövő őszre mintegy 260-ra növelik a kormányablakok számát a jelenlegi mintegy ötvenről, amelyek már nemcsak közigazgatási funkciókat töltenek majd be - hangsúlyozta -, hanem szerepük lesz az új pénzügyi rendszerben és az új nemzeti közmű-szolgáltatási rendszerben is.

A közösségi közlekedés rendszerét is a járási hivatali rendszernek megfelelően tekintik át, mivel a járási szisztémának megfelelően tervezik meg az oktatást, a szociális és egészségügyi ellátást - közölte.

Ismét tárgyalt a kabinet a minisztériumok és más állami szervek vidékre költöztetésének tervéről - ismertette a miniszter -, emellett az egész építésügyi szabályozást is átalakítják - mondta Lázár János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár új megállapodást kötne a norvégokkal

Az Ökotárs és más alapítványok visszaéltek a norvég kormány bizalmával - mondta a miniszter. Tovább olvasom