Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

˝A kormány betetőzte a rendszerváltozás kudarcát˝

A kormány az elmúlt két évben betetőzte a rendszerváltozás kudarcát - véli az LMP.
Az elmúlt két évben a kormány padlógázzal száguld előre egy zsákutcában, miközben sikerült betetőzniük a rendszerváltozás kudarcát - értékelte a kabinet első félidejének tevékenységét LMP-s szemszögből Jávor Benedek. A frakcióvezető az MTI-nek adott interjújában azt mondta, pártjuk nagyobb teret akar szentelni az utcai politizálásnak, miközben a korrupciós ügyek felderítésére koncentrálnak.

Jávor Benedek szavai szerint jelenleg egy dilettáns gazdaságpolitika csapdájában vergődik az ország, amit a kormányerők politikája ráadásul ketté is szakított, annak érdekében, hogy egy szűk elitnek kedvezhessenek. Hozzátette, hogy eközben egy sokmilliós réteget kiszorítottak a társadalmi mobilitásból és az oktatásból, a szociális ellátórendszerek megkurtításával és a gazdasági krízishelyzet fokozásával pedig lehetetlen helyzetbe hoztak.

A politikus azt, hogy az elmúlt két év a "rendszerváltozás kudarcának betetőzése", mert a társadalom széteséséhez vezető folyamatok, például a társadalmi különbségek növekedése, a vidék leszakadása és a demokratikus intézmények lerombolása "végső soron az Orbán-kormány tevékenységével jut el a csúcsára". A kabinet hátat fordított a demokratikus alapintézményeknek és nekilátott azok szisztematikus leépítéséhez - mondta a politikus.

Jávor Benedek azt is megjegyezte, hogy miközben a kabinet a közélet minden szegmensét saját ellenőrzése alá vonja, megpróbálja korlátozni az ellenzék tevékenységét. A parlamenti munkát kiüresítették, a jogalkotást a házszabály alapján kiszolgáltatták a kormány kényére-kedvére, a házelnöknek széles körű lehetőségeket biztosítottak az ellenzék "piszkálására", miközben egy múlt heti javaslattal megpróbálják felszámolni az ellenzéki pártok működésének pénzügyi alapjait - tette hozzá.

A kormányzat az egyébként is nehéz helyzetben lévő magyar gazdaság utolsó tartalékait is kimerítette, a jelentős adócsökkentés ígérete ellenére "rommá adóztatta az országot, miközben csúcsra járatta a korrupciót" - mondta Jávor Benedek. "Egy olyan dilettáns gazdaságpolitika megvalósulásának vagyunk tanúi, aminek a jelképe Matolcsy György, aki annak ellenére érinthetetlen, hogy már a Fidesz mögött állók is kimondták az alkalmatlanságát" - jelentette ki.

Meglátása szerint hiányzik a kiszámítható jogszabályi környezet, naponta vezetnek be átgondolatlan adókat, a vállalkozások és családok nyakába új és új terheket raknak. "A rendszer egyedüli haszonélvezője az a Fidesz közeli gazdasági oligarchakör, amelyik arra szakosodott, hogy felszívja az állami megbízásokat, amivel lenyeli a forrásokat a magyar vállalkozások elől és amely a családi gazdálkodók elől is viszi a magyar termőföldet" - mondta. Hozzátette, hogy mindennek eredményeként a gazdaság recesszióba fordult, a beígért egymillió munkahely helyett ma félmillióan munkanélküliek, a vidéki Magyarország pedig végleg leszakad.

A külpolitikai lépéseket értékelve azt mondta, hogy Orbán Viktor nem érti, hogyan működik az EU. Szavai szerint a kormány minden létező felületen konfliktusokat generált, sokszor olyanokban is, ahol előre lehetett látni, hogy esélye sincs megnyerni. Ilyennek nevezte az MNB körül folyó "teljesen felesleges háborúskodást", ami szerinte késleltette az IMF tárgyalásokat, ezért körülbelül ötvenmilliárd forintjába került az adófizetőknek.

"Az ország páriává vált és hosszú időre elszigetelődött a nemzetközi közösségtől", ami azért is rendkívül káros, mert elveszítettük az a lehetőséget, hogy a valóban fontos ügyekben, mint például a Magyarország számára veszélyes fiskális paktum, a szövetségesekkel együttműködve sikeresen fel tudjunk lépni - jelentette ki.

Az LMP elmúlt két évére áttérve azt mondta, friss pártként sikerült stabilizálni a helyzetüket, kialakítottak egy olyan - számítása szerint - kilenc-tízszázalékos szavazói bázist, amelyik nem pusztán az újdonságuk, hanem a valós tevékenységük miatt szavazna rájuk.

A következő két esztendőben olyan alternatívát kell felmutatni, amelyikről a választók látják, hogy képes leváltani a kormányt és végre értelmes megoldásokat kínál az ország problémáira - hangsúlyozta.

Az LMP erősen koncentrál a korrupciós ügyekre, mert ez a kabinet, amelyik azzal az ígérettel kapott kétharmadot, hogy véget vet a korrupt szocialista kormányzat tevékenységének "gyakorlatilag csúcsra járatta és rendszerszintre fejlesztette a korrupciót, mert az állami pénzek és a kormányközeli cégek összekapcsolása már is megtörtént".

Az LMP napvilágra került belső problémáiról beszélve azt mondta, hogy egy, az Országgyűlésen kívüli erőből kellett professzionális parlamenti párttá válniuk, és ez óhatatlanul szervezeti konfliktusokat okozott. Hozzátette, hogy mára sikerült rendezni ezeket a belső feszültségeket és úgy ítélte meg: az LMP az elmúlt hónapokban kezd magára találni.

Végül közölte, már elkezdtek felkészülni a 2014-es választásokra, dolgoznak a jelöltállítási szabályzaton és az eljárásrendeken. Hozzátette, nem érdemes elkapkodni a jelöltállítást, véleménye szerint ezt 2013 közepe körül lesz érdemes lefolytatniuk, de végső döntést a párt erről még nem hozott.

Olvasóink írták

 • 4. lukrecia 2012. május 28. 13:22
  „http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szethullo_magyar_cegbirodalom_szocdem_milliardos.520531.html”
 • 3. lukrecia 2012. május 28. 12:52
  „"nagyobb teret akar szentelni az utcai politizálásnak, miközben a korrupciós ügyek felderítésére koncentrálnak."
  Na és azt elfelejtette mondani, hogy csak a szájuk jár. Ha valakai kicsit is gondolkozik könnyen rájöhet hogy minden párt átveri őket , mert létezik a titkos koalíció. Szinte együtt vannak, csak az alcsoportok kaptak egy párt nevet.
  Tény az összes közül a Fidesz a legszimpatikusabb, neki ez a szerep jutott :)) A korrupciót senki sem fogja meggátolni, hiszen mind részese ennek. Ki jobban , ki kevésbé. A megosztás a butuska embereket eltereli az összefogás halvány mezsgyéjéről is. A magyar nem képes tartósan , mélyen gondolkozni. Csak felületesen látja a politika fő vonalát. Azt is összekeveri ki a baj okozója , ki az aki tenni is akar. Egyébként jogos a tenni akaró cselekvését is bírálni , ha csak a gazdagoknak kedvez. Tehát korrupció marad, magyar ember egymást szidja --- nem veszi észre a politika összetart”
 • 2. Queenmargareth 2012. május 28. 11:10
  „sajnos, teljesen igaza van.”
 • 1. papika56 2012. május 28. 09:48
  „Ez a kis párt --nagyon vérszegény! De az összes ellenzék --sajnos nem egységes, mind külön próbálkozik .De összefogva nagyobb erővel , talán ....
  De a fütyisz olyan törvényeket hozott magának --ami bebetonozza orbánt 20 évre !
  DE a BÍRKA magyar csak--csak felébred egyszer !
  Itt ma csak a kőgazdagoknak éri meg élni Magyországon, meg a politikusoknak. A világ /42 ország !/ közzül a 3. LEGKORRUPTABB ország !!!
  Ellenzék --emberek ÉBRESZTŐ !!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakulások után stabilizáció a honvédségnél

Hende Csaba szerint az átalakítások után most már a stabilizáció ideje következik a honvédségnél. Tovább olvasom