Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

A kormány döntött a BKV-szerződésről

A kormány szerdán elfogadta a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló szerződést; munkája befejeztével csütörtöki hatállyal lemond posztjáról Horváth Csaba, a fővárossal összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásában közreműködő kormánybiztos.
Szollár Domokos kormányszóvivő budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés múlt héten hagyta jóvá a szerződést, így minden akadály elhárult az elől, hogy a dokumentum megszülethessen.

Hozzátette: Horváth Csabának, aki november 23-a óta kormánybiztos, jelentős szerepe volt a szerződés létrejöttében és egyéb, a fővárost érintő fejlesztési ügyek előmozdításában.

A posztjáról április 8-án lemondó Horváth Csaba azt mondta: a kormány és a közgyűlés által elfogadott megállapodás tartalmazza az átlátható és a hatékony működéssel kapcsolatos üzleti tervet mellékletként. A kormány úgy ad 17,5 milliárd forint közvetlen és 5 milliárd forintos hiteltámogatást, hogy ezért cserébe elvárja az átlátható, hatékony, olcsó és a lehető legjobb minőségű szolgáltatás biztosítását - fűzte hozzá.

Közölte: elkészült a szakértői anyag a közös megrendelői szervezet kialakításának jogi hátteréről, a szervezet a főváros vonatkozásában a BKV, a MÁV és a Volán kapacitásait, szolgáltatásainak párhuzamosságait hangolja össze. Horváth Csaba elmondta: a dokumentumról idén harmadik negyedévben kell a fővárosnak és a kormánynak döntenie.

A kormánybiztos a fontos feladatok közzé sorolta a buszrekonstrukciós program előkészítését, amely a tervek szerint a szén-dioxid-kvóta értékesítésével vagy annak egy részével valósulhatna meg.

Horváth Csaba beszámolt arról, hogy az Alkotmánybíróság parkolással kapcsolatos döntése miatt a kormány előkészítette és benyújtotta az Országgyűlésnek az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot, így az új parlament a lehető legrövidebb időn belül dönthet arról.

A szocialista politikus kitért arra, hogy munkáját befejezettnek tekinti, és kormánybiztosi feladatait visszaadja a miniszterelnöknek. Utalt arra, hogy február 26-a ót az MSZP főpolgármester-jelöltje, és a továbbiakban fővárosi és országgyűlési képviselőként, illetve főpolgármester-jelöltként kívánja végezni feladatait.

A Fővárosi Közgyűlés március 31-én fogadta el a BKV következő évekre vonatkozó finanszírozásának legfontosabb feltételeiről szóló, a kormány és a főváros közötti szerződést. Horváth Csaba egy nappal később jelezte: a BKV-szerződés kormányzati jóváhagyása után kívánja visszaadni kormánybiztosi megbízását.

Olvasóink írták

 • 2. polarbear 2010. április 07. 17:49
  „Már megint a főőőváros!!
  Sok millárd a metróra (nagyon kellett-főleg ennyiért...),a BKV-re...és még ki tudja mikre!
  A sok pesti agresszív öregasszony ordít ha nincs 2 percenként busz v. egyéb.(ugye ingyen...)
  Itt vidéken örül az ember,ha csak fél napja megy rá a megyeszékhelyen való dolgára !!!
  Felháborító!!!”
 • 1. igazságkereső 2010. április 07. 17:41
  „Ugye a BKV szerződés miatt nem lesz le-illetve kiürítve az államkassza az új kormány megalakulásáig?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltmaró gép borult az árokba

Aszfaltmaró munkagép borult árokba a Pilisvörösvárt Pilisszántóval összekötő úton szerdán -… Tovább olvasom