Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

A kormány döntött a mindennapos testnevelés bevezetéséről

A kormány döntött arról, hogy az iskolákban idén szeptembertől bevezetik a mindennapos testnevelést, amelytől a gyermekek jelenlegi rossz egészségi állapotának jelentős javulása várható.
A tavaly decemberben elfogadott Nemzeti köznevelési törvény szerint az általános és középiskolákban 2012. szeptember 1-jétől az első, ötödik és kilencedik osztályokban heti öt testnevelésórát kell tartani, majd 2013-tól a teljes alsó tagozaton, illetve felmenő rendszerben a többi évfolyamon is - áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának keddi közleményében.

A kerettantervek az alsó tagozaton a tananyag alapjául a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) számos országban kötelezően bevezetett gyermek-atlétikai programját használják fel, melyek gyakorlati bevezetésére a kormány támogatásával már idén nyáron támogatott pedagógus-továbbképzések indulnak. A mindennapos testnevelés bevezetéséhez ugyanis megfelelő számú tornateremre, illetve pedagógusra van szükség. A tornatermek építését, felújítását, a testnevelő tanárok képzését, átképzését az Új Széchenyi Terv finanszírozza.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-es nemzetközi kutatása szerint a - 11, 13 és 15 éves - magyar fiatalok leginkább mozgásszegény életmódjukkal, tévéimádatukkal és testképzavaraikkal tűntek ki a felmérésben részt vevő 35 ország, illetve régiójában élő kortársaik közül.

"A kormány kiemelt fontosságot tulajdonít a mindennapos testnevelés bevezetésének, amely ma a már a jövő nemzedékért felelősséget érzők számára nem lehetőség, hanem sürgető kötelesség. Célunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül minden magyar iskolás hetente legalább öt alkalommal a testnevelés órákon sportoljon, felfedezze a mozgás örömét, s egészséges felnőtté váljon." - áll a közleményben.

Olvasóink írták

  • 1. anyus59 2012. június 26. 23:04
    „Szép, hasznos dolog a testnevelés szerintem is, de lenne pár fontosabb dolog is, amire költhetnénk pl. az iskolai étkezdék egészségesebb menükínálata, könyvtárak-könyvek az általános műveltség emeléséhez, vagy egyszerűen reggeli az éhező gyerekeknek. Az egészségügyi ellátás javítását, az ingyenes szűrővizsgálatok körének bővítését nem is említem, ez legalább annyi haszonnal járna az érintettek számára. Persze ezekből kevesebb biztos bizniszt lehet generálni a tornatermet építő, tanárokat "továbbképző" (a tesitanárok továbbképzés nélkül nem tudnak kitalálni programot a heti plusz két órára????) haveroknak....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra késelte feleségét egy férfi Szolnokon

Halálosan megkéselte feleségét egy szolnoki férfi, aki önként jelentkezett a rendőrségen hétfőn egy… Tovább olvasom