Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

A kormány elé az egészségügy ''zöld könyv''

Ma kerül a kormány elé az egészségügy úgynevezett zöld könyve. A hazai egészségügy helyzetét és a legneuralgikusabb pontjaira vonatkozó elképzelés-változatait a szaktárca terjeszti a kabinet elé.
Több megoldási javaslatot is tartalmaz a legérzékenyebb témakörökben az egészségügy ma kormány elé kerülő zöld könyve. Mindegyik növeli a páciensek terheit.

Ma kerül a kormány elé az egészségügy úgynevezett zöld könyve. (Európai uniós terminológiában a "zöld könyv" általában egy-egy kiemelt terület legfontosabb problémáit és azok megoldási javaslatait összegző tanulmányt jelent.) A hazai egészségügy helyzetét és a legneuralgikusabb pontjaira vonatkozó elképzelés-változatait a szaktárca terjeszti a kabinet elé.

Szó van a zöld könyvben a új gyógyszerár-támogatási rendszerről, az esetleges dobozdíj bevezetéséről, az új és drága gyógyszerek piacra jutásának fékezéséről, a patikaprivatizációról. Tárgyalja a könyv az egészségbiztosító átalakításával kapcsolatos elképzeléseket. Felveti a szerkezeti átalakítás szükségességét: a járóbeteg-szakellátás fejlesztését, illetve a kórházak számának csökkentését. Döntési variációk szerepelnek az anyagban az orvosok felkeresésekor fizetendő vizitdíjról, illetve a hasonló logikán alapuló kórházi önrészfizetésről.
A kormány mai első tárgyalása után feltehetően még nem áll össze a végleges szöveg. Nagy valószínűséggel még a következő kormányülés asztalára is odakerül a zöld könyv. Az ott már feltehetően elfogadandó alternatívákkal kezdődik el majd a szélesebb körű szakmai vita. Ez azonban nem húzódhat el túlságosan, mert a kormány augusztus végére, legkésőbb szeptember elejére dönteni kíván az egészségügyi reform indításáról.

A zöld könyv kínál ugyan megoldási javaslatokat, de ezek feltehetően nem kelhetnek egymással népszerűségi versenyre, mert szinte minden változat szerint az eddigieknél több terhet kell vállalnia a lakosságnak. Elsősorban nem azért, mert ettől bevételeket remélnek, hanem azért, mert más módon nem tudják a szakértők elképzelni azt, hogy a páciensek is érdekeltté váljanak az egészségügyi összkiadások ésszerű mértéken tartásában. A rendszert egy másik irányból, az ellenőrzés felől a betegek számára szeretnék "kezesebbé" tenni. (A javaslatcsomag része a biztosításfelügyeletről szóló jogszabály előkészítése.)

Az eddig megismert elképzelések a nagyobbik kormánypárt frakciójában is vegyes fogadtatásra találtak. Ám kompromisszumot is nehéz lesz kötni, mert alig találni két olyan szocialista egészségpolitikust, aki ugyanúgy vélekedne a szabad demokrata egészségügyi miniszter köreiben készülő munkaanyagokról.

A hét végén a szaktárca vezető munkatársai és szakértői két napot töltöttek egy római-parti szállodában a tervezetek kimunkálásával. Tárgyaltak többek közt a patikaliberalizációról is, vagyis annak a lehetőségéről, hogy a gyógyszertár-alapítás eddigi területi korlátozásait enyhítsék, a nem támogatott gyógyszerek körében lehetővé tegyék az árversenyt, a kórházi patikákat megnyissák a teljes vásárlóközönség számára. Lapunk úgy tudja: a mai kormányülésen dől el az is, hogy az eredetileg a szakértőknek szánt zöld könyvet nyilvánosságra hozzák-e.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselői tegnap vitatták meg a szabad demokrata vezetésű szaktárca javaslatait.

Az ülés után a Lendvai Ildikó frakcióvezető által jegyzett közlemény szerint a képviselők egyetértettek abban, hogy szükség van a változásokra, s hogy önmagában a több pénz nem oldja meg a problémákat. A szocialista képviselők "nem tartják az ördögtől valónak bizonyos esetekben a lakossági önrészfizetés ötletét", hiszen az orvos-beteg találkozók hatvan százalékában most is pénz kerül a köpenyzsebekbe. De azt tartják, hogy a páciensek inkább fizessenek keveset tisztán, mint többet, de feketén. Az egészségügyi tárca szakértői tervei 300-500 forintos vizitdíjjal és körülbelül ugyanekkora kórházi önrészfizetéssel számolnak ápolási naponként. (Elemzők arra is figyelmeztetnek azonban, hogy a vizitdíj bevezetése csak az alap-, illetve a szakellátásban szüntetheti meg a hálapénzt. Csak e két ellátási formában azonos a hálapénz összege a tervezett vizitdíj mértékével. A kórházi szolgáltatásokért nagyságrendekkel nagyobb hálapénz jár.)

A szocialista frakció csak kis összegű önrészfizetési javaslatot támogat, és ragaszkodik ahhoz, hogy a kisgyerekeknek, a krónikus betegeknek, a rászorulóknak, az időseknek ingyenes maradjon az orvoshoz fordulás. A közlemény hangsúlyozza azt is, hogy az egészségügy finanszírozásának olyan átalakítására van szükség, amely megszünteti a hozzáférés igazságtalanságait, a területi egyenlőtlenségeket.

(D. A. N.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban utcát neveztek el Kapuvárról

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom