Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

A kormány és a jegybank 12 pontja a válság leküzdésére

12 pontos javaslatcsomagot készített a kormány és a jegybank a pénzügyi válság leküzdésére. A tervezetről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az öt parlamenti frakció vezetője, a jegybank elnöke, valamint a gazdasági és a pénzügyminiszter tanácskozott péntek késő délután.
Gyurcsány Ferenc a találkozón megismételte már eddig bejelentett intézkedéseiket, illetve azok tervét és néhány jelentős javaslattal is előállt. A gazdaság stabilizálása érdekében csökkenteni kívánják a 2008-as kiadásokat is annak érdekében, hogy az államháztartás hiánya idén a tervezettnél is alacsonyabb legyen. Ugyanezt szeretnék folytatni 2009-ben annak érdekében, hogy ugyanez a folyamat folytatódjék. Javasolja, hogy a jövő évi költségvetést megalapozó makrogazdasági adatokat számolják újra és a költségvetést ennek figyelembevételével fogadják el. Ez azt jelenti, hogy új módosító indítványokkal teremtenének további kiadáscsökkentést a halasztható kiadásokra.

Egyik legjelentősebb javaslat az, hogy halasszák el a január elsején hatályba léptetni tervezett adócsökkentést. Gyurcsány Ferenc ehhez hozzátette, ha a kitűzött hiány teljesítése mellett marad pénz a költségvetésben, akkor jövőre év közben lehet eldönteni, hogy azt további hiánymérséklésre vagy adócsökkentésre fordítsák. A kialakult helyzetre tekintettel mértékletességet kér a társadalmi partnerektől, annak elfogadását kéri, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban ne tegyenek javaslatot béremelési ajánlásra január elsejétől. A kormányfő azt indítványozza, hogy 2009. első féléve után tekintsék át, van-e lehetőség júliustól reálbéremelésre.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány felfüggeszti az Új Tulajdonosi Program elindítását. Ezt azzal indokolta, hogy a kialakult tőzsdei árfolyamokra tekintettel nem lenne célszerű, ha állami vagyontömeget a terveknek megfelelően tőzsdére bocsátanák jövő év elejétől kezdődően.

A kormány indítványozza, hogy egy csomagban fogadja el az országgyűlés a közpénzügyi törvényt a költségvetési plafonra vonatkozó javaslatot és a költségvetési tanácsról szóló előterjesztést. Végezetül javasolják a nemzeti pénzügyi felügyelet megerősítését és hatáskörét kiterjesztését valamint egységes európai felügyelet létrehozását.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hangsúlyozta, hogy rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket kíván. Hangsúlyozta, hogy ő maga az adócsökkentés híve, de a kialakult helyzetben a gazdaság stabilitásának megőrzése a legfontosabb.

A megjelent frakcióvezetők alig-alig nyilvánítottak ellenvéleményt az akkor megismert 12 ponttal szemben, miként Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, kérnek néhány napot a javaslatok tanulmányozására. Ő is és a KDNP frakcióvezetője, Semjén Zsolt is arra szorítkozott, hogy szerintük az egész költségvetési törvényjavaslatot és az adótörvények tervezetét vissza kellene vonnia a kormánynak és újratárgyalnia azokat.

Komolyabb kritikát fogalmazott meg Kóka János (SZDSZ). Ők ugyanis a jelenlegi helyzetben is kitartanak amellett, hogy a vállalkozások versenyképességének javítása érdekében csökkentsék az adókat. Ennek érdekében az állami kiadások további leszorítását indítványozzák.

Az egyeztetés befejezése után Gyurcsány Ferenc és Simor András sajtótájékoztatón örömüket fejezték ki afelett, hogy olyan összefogásra volt példa, mint amelyre eddig nem. Mindketten úgy látják, hogy a politikai erők közös megoldást akarnak. Ugyanakkor a jegybank elnöke úgy fogalmazott, hogy mozgolódik benne a kisördög, kitart-e a részletekben is ez az egyetértés.

Percekkel később kiderült, hogy valószínűleg nem. Navracsics Tibor ugyanis azt hangsúlyozta, hogy nem fogadják el az adócsökkentés elhalasztásának tervét, sőt, a kialakult helyzetben még radikálisabb közteher lefaragásra van szükség. Semjén Zsolt pedig azt emelte ki, hogy nem hajlandók elfogadni, hogy a bérből élőkkel fizetessék meg a válság árát a bérbefagyasztás révén.

Gyurcsány Ferenc és Veres János pénzügyminiszter azt jelentették be, hogy vasárnap délutántól lesz mód folytatni az egyeztetést, akkor már részletszámítások ismeretében is. A Független Hírügynökségnek Veres János azt mondta, most még nem tudja megmondani, hogyan és hol lehetnek a konzultációk, a résztvevők kölcsönösen kereshetik egymást.

Olvasóink írták

 • 4. Persze 2008. október 11. 18:02
  „Persze ez nem más mint tűzoltás... baj van nem is kicsi, olvassatok utána a linken!”
 • 3. csak 1 vélemény 2008. október 11. 08:38
  „Nesze semmi, fogd meg jól! Nem lesz adócsökkentés, nem lesz fizetésemelés, nem lesz versenyképesség....nem lesz semmi.”
 • 2. LukSzusz 2008. október 11. 07:31
  „És Gyurcsány Sándor felolvasta a 12 pontot a Parlament lépcsőjén,amit nagy taps követett a posztkommunisták köreiben.”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. október 10. 23:16
  „Mé nem 13 pont?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NATO-értekezlet: Magyarország koncepciója igazolódott

Szekeres Imre honvédelomi miniszter a magyar koncepció igazolását látja azokban a határozatokban,… Tovább olvasom