Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A kormány és az MSZP szövetségeseként néz a Reformszövetségr

A kormány és az MSZP szövetségeseként tekint a Reformszövetségre - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, miután találkozott a szövetség vezetőivel.
A Reformszövetség részéről Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke egyetértettek a kormányfő szavaival, miszerint a következő évtized elejére be kell vezetni Magyarországon az eurót és a 2010-es évek végére a magyar átlagbéreket fel kell zárkóztatni az uniós átlagkeresetekhez.

Pálinkás József és Futó Péter hangsúlyozták: a Reformszövetség célja, hogy jövő január végére komplett javaslatcsomagot tegyen a politika asztalára a nyugdíj, oktatási, közigazgatási, önkormányzati, egészségügyi és adóreformokról. Az MTa elnöke hozzátette: a változások elengedhetetlenek és mindenkitől áldozatokkal fognak járni, azonban ezeket a lemondásokat a lakosságnak is vállalniuk kell. A Reformszövetség képviselői szerint jövő év elejére meg kell találnia a politikának és a gazdasági életnek azt a forgatókönyvet, amely a szükséges, de még a társadalom számára is vállalható változásokat rögzíti. Futó Péter hozzátette: elképzeléseik szerint már 2012 végére be kellene vezetni Magyarországon az eurót.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a reformoknak nincs alternatívájuk és tény, hogy a változások miatt nem feltétlenül lehet majd összeegyeztetni a rövid távú népszerűségi célokat az ország közép és hosszú távú érdekeivel. A kormányfő hozzátette: 2009 első félévében a második reformhullámhoz szükséges törvényeket el kell fogadnia a parlamentnek a gyors cselekvés érdekében.

A Reformszövetség novemberben alakult. Tagjai többek között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jelenlegi és volt elnökei, a gazdasági élet reprezentánsai valamint az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói oldalának képviselői.

A keddi megbeszélésen Pálinkás József és Futó Péter mellett Demján Sándor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke, Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Lőrincze Péter a VOSZ tagja, valamint Vizi E. Szilveszter az MTA volt elnöke vett részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9 ezren jutnak munkához a téli közmunka-program keretében

Magyarország 1732 településén 113 kistérségben kezdődik meg december 1. és 15. között a kéthónapos… Tovább olvasom