Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A kormány már tudja, kik lesznek a válság vesztesei

A miniszterelnök szerint pár tízezer munkahely biztosan meg fog szűnni. A feldolgozóipari exportálók, a pénzügyi szolgáltatók, a kereskedelem és a vendéglátás a legveszélyeztettebbek. Ismerje meg a tíz legválságérzékenyebb munkát!
A miniszterelnök szerint pár tízezer munkahely biztosan meg fog szűnni a versenyszférában a gazdasági recesszió hatására; a kormánynak most az a dolga, hogy minimalizálja ezt a számot - jelentette ki Gyurcsány Ferenc csütörtökön az Idősügyi Tanács (IT) ülésén.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy a munkahelyek megszűnésével tulajdonképpen az állam terhei emelkedhetnek, éppen ezért "szét kell teríteni" a gazdasági recesszió terheit mind a 10 millió magyarországi polgár között.

A miniszterelnök hangsúlyozta: nem igaz az a megközelítés, hogy csak a közszférában dolgozók és a nyugdíjasok szenvedik meg a gazdasági válságot.

Gyurcsány hozzátette: számításaik szerint jövőre bruttó 2 százalékkal csökkenhetnek az állami kiadások, ami körülbelül 400-600 milliárd forintot jelenthet.

A válság magyarországi súlyos hatásainak okairól szólva a miniszterelnök elmondta: az elmúlt 10 évben a nemzeti együttműködés helyett a nemzet egyik fele próbálja legyőzni a másikat. Gyurcsány szerint ezzel fel kell hagyni és újra kell fogalmazni a közös nemzeti felelősségen való osztozást, valamint be kellene bizonyítani, hogy a politikai erők képesek a versengés mellett a közös érdekek mentén egyet is érteni.

A legveszélyeztetettebb szektorok

A feldolgozóipari exportálókat, a pénzügyi szolgáltatókat, a kereskedelmet és a vendéglátást emeli ki a munkaerő-piaci kilátások szempontjából leginkább veszélyeztetett szektorok közül a Pénzügyminisztérium (PM) - olvasható ki a tárcának a konvergenciaprogram teljesítésének értékeléséről Brüsszel számára készített legfrissebb jelentéséből. A vállalati profitok csökkenése miatt kisebb lesz az újra elosztható jövedelem, ennek ellenére e körben mérsékelt béremelésre még lát lehetőséget a kormány. A közszférában viszont jelentős mérséklődésre van kilátás. A nemzetgazdaság egészében a foglalkoztatottság 0,6 százalékkal csökkenhet a tárca várakozásai szerint.

A PM a makrogazdasági folyamatok elemzésekor kiemeli, hogy a pénzügyi rendszer problémáinak megoldása a korábban elgondoltnál hosszabb időt vesz igénybe, ebben az időszakban pedig a növekedés erőteljes lassulásával célszerű számolni a világgazdaságban. A magyar exportlehetőségek ezzel összefüggésben jelentősen csökkennek, a kivitel növekedése csak megközelíteni tudja a 4 százalékot jövőre.

Az államháztartásban a tervezettnél kedvezőbben alakulnak a folyamatok. A kormány legutóbb 3,4 százalékra módosította a deficitre adott előrejelzését. A főbb kiadási tételek közül egyedül a pénzbeni társadalmi juttatások dinamikája gyorsabb a GDP növekedésénél. Az uniós programoknál tapasztalt elmaradások ellenben visszafogták a kiadásokat. Az adó- és járulékbevételek többlete a GDP 0,4 százalékát érheti el (az áprilisi jelentésben 0,3 százalékos prognózis szerepelt). A vártnál lassabban mérséklődő infláció, valamint erőteljesebb bérkiáramlás növelte a bevételeket, viszont - jegyzi meg a jelentés - a társasági adó decemberi feltöltését kedvezőtlenül befolyásolhatja a lassuló ipari termelés, a romló exportkilátások. A korábban vártnál kisebb lehet a járulékbevételi többlet és kismértékű elmaradást várnak a fogyasztáshoz kapcsolt adóknál is. Jövőre lényegében stagnál az adócentralizáció: egyik oldalról a kisebb nominális GDP, másik oldalról a makrokörnyezet romlása miatt.

A valutaspekuláció elleni fellépésről egyeztetett kedden a magyar, a román és a lengyel pénzügyminiszter - tájékoztatott az MTI-Eco. Arra is megoldást keresnek, hogy az eurót nem használó uniós országok miként tudnak együttműködni a pénzügyi válság ügyében. A három ország közös, de még nem tisztázott tartalmú kezdeményezéssel kíván előállni a pénteki uniós csúcson.

A jövő év közepétől markánsan megjelenhet a lakossági földgáz árában a nyersolaj olcsóbbodása - vetíti előre a PM. A tárca szerint a gázár- és távhőtámogatások GDP-hez viszonyított aránya a tavalyi 0,4 százalékról idén 0,3 százalékra csökken, 2009-ben pedig tovább mérséklődik.

A tíz legválságérzékenyebb munka:

Betanított munkás

A leghamarabb a gyártásban érdekelt cégek – különösen az autók és az elektronikai cikkek gyártásához kapcsolódó termelők, beszállítók – alkalmazottainak állása inoghat meg. Az alacsony képzettségűeket küldik el először, mert őket könnyebb pótolni a későbbi fellendüléskor, mint a szakképzett munkásokat.

Műszaki bolti eladó

A műszaki kiskereskedelem a válság hatására visszaesik, az Elektro Pont üzleteinek a válság adta meg a kegyelemdöfést, mindemellett az egész kiskereskedelmi szektor szenvedni fog a fogyasztás zuhanásától. A nagy piaci részesedésű, jó árimázsú láncok dolgozói viszonylagos biztonságban vannak.

Kőműves

Az építőipar érzékeny a konjukturális változásokra, így veszélyben van a szektorban dolgozók álláshelye is. Minthogy nagy az ágazat hitelszükséglete, az a hitelválság egyik első számú áldozata. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az építőipar eddig is lejtmenetben volt az állami megrendelések visszaesése miatt.

Banki alkalmazottak

Eddig persze még egy hazai pénzintézet sem ment csődbe, és a sajtónyilatkozataik szerint nincs is okuk félni a dolgozóknak. Ám ha egy banknál beüt a krach, akkor nemcsak az ügyintézők, hanem a vezérigazgatók is elveszthetik a munkájukat. Természetesen az egész pénzügyi szektor álláshelyei negatívan érintettek.

Újságíró

A recesszió idején a cégek hajlamosak a reklámköltségen spórolni, ami nem pusztán a reklámcégeket, hanem a médiavállalatokat, s azok dolgozóit is kellemetlenül érinti. Az online médiumoknál dolgozók kevésbé vannak veszélyben, keményebben érintettek a rádióknál és a nyomtatott sajtónál dolgozó újságírók.

Pincér

A lecsökkent vásárlóerő egyik kárvallottja a vendéglátás. A pincérek, szakácsok munkahelyét ez minden bizonnyal negatívan fogja érinteni. A szállodák forgalma is visszaeshet, kevesebb szobaasszony, londiner el tudja majd látni a feladatokat.

Utazásszervező

Az utazási irodák, idegenvezetők munkahelye is meginoghat: a turizmus – a kultúrával és a szórakoztatással együtt – azok közé az ágazatok közé tartozik, amelyeket erősen érint a recesszió. Ha elhúzódik a recesszió, számos utazási iroda bezárhat.

Légiutas-kísérő

A légitársaságok között éles verseny alakult ki, számos cég nehéz helyzetben volt már a válság előtt is. Sok utaskísérő és a pilóta munkájára nem lesz szükség, ha kevesebb az utas – mindez elmondható a földi kiszolgáló személyzetről is.

Taxisofőr

A turisztikai ágazatban várható pangás a személyfuvarozásra is negatív hatással van, csakúgy, mint a belföldi kereslet csökkenése. A külföldi és hazai utasok száma is csökkenni fog.

Személyi edző

A személyi szolgáltatások iparágára is ugyanaz vonatkozik, mint a vendéglátásra és a turizmusra: a létfenntartáshoz nem nélkülözhetetlen szolgáltatásokat egyre kevesebben veszik igénybe.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. realista 2008. november 07. 16:38
  „A 38. bejegyzéshez fűznék még egy keveset, de amit írt, azzal maximálisan egyet értek. Nekem jobb ötletem van. Megírtam a kormány fórumán is:) Szó se róla, mint ha sosem lett volna ott:)
  Én az összes országgyűlési tagnak elvenném a fizetését. Vannak olyan cirka háromszázegynéhányan. Mindegyik menjen el dolgozni, majd amikor üléseznek, akkor az fizetett nap legyen, de semmi mellékes ne járjon nekik. Minek? Nekünk sem jár. Ezzel havi szinten is milliókat, közel milliárdot lehet megspórolni. Így nyugodtan chatezhet, stratégia játékot is játszhat, e-mailezhet, vagy bánja a fene mit tesz. De nem a mi pénzünkön. Ez mellett mindent megvonnék tőlük. Ha akar, villogjon a parlamentben, senki nem gátolja benne, de ezek mellett tegye. Így nem kellene annyi megszorítás, mert ezzel megoldódna a gondok nagy része. Csak ennyi kellene, és ennyire egyszerű a megoldás.”
 • 47. POIPOI 2008. november 07. 14:08
  „Már bocs ezt nem Gyurcsány eszlte ki, hanem ezt diktálja a világ(gazdasági válság). Orbán is ezt tenné(vagy még rosszabb), márha Orbán páti vagy.”
 • 46. haramia 2008. november 07. 08:32
  „Gyurcsány mentes övezetet!!!”
 • 45. széllel szemben pisilünk 2008. november 07. 07:56
  „Minden orszőg csökkenti a banki alapkamatot, pl. az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön fél százalékponttal 3,25 százalékra csökkentette irányadó rátáját, de a svájciak, csehek, angolok is ugyanezt teszik.
  A Gyurcsány-kormány szembe megy minden racionalitással, a gazdaság élénkítésével semmi nem történik, miközben a bankokat támogatjuk az adófizetők pénzéből.”
 • 44. justice for hungary 2008. november 07. 01:34
  „hat megis csak bolcs voltam amikor elhagytam hazankat 10 eve.ES MI LESZ MEG 10 EV MULVA??EUROPA SZEGYENFOLTJA??kulonben mar az.SIROK!
  es mi lesz azzal a sok tizezer emberrel??KULFOLD?modszeresen csinaljak ezt a rohadekok.de meddig???”
 • 43. a Szögedi legény 2008. november 07. 00:16
  „bocsánat, elfelejtettem hogy ez idézet volt.... ;)”
 • 42. a Szögedi legény 2008. november 07. 00:15
  „Eszerint a szabadságszerető ember (kilenc:) "minden felismert közérdek ügyében kezdeményezőleg lép fel, minden közérdekű szövetkezésben vagy mozgalomban tehetsége szerint munkájával és adományával részt vesz s igyekszik azt győzelemre segíteni, tisztában lévén azzal, hogy a közügyek elhanyagoltsága vagy méltatlan emberek kezébe való kerülése egyedül a tisztességes emberek kezdeményezésének hiánya és közéleti bátortalansága miatt történhetik."”
 • 41. a Szögedi legény 2008. november 06. 23:43
  „Az IWF kölcsönei hiresek arról, hogy rendkivül kemény megszoritásokkal adják öket. Mivel kényszerhelyzetben van a kérö ország, nincs más választása. A kölcsönt nagyon nehéz visszafizetni, általában csak a kamatot sikerül. Ezért van a sok Afrikai Országban annyi eröszak, mert a nép tüntet a kormány meg lövet. kész.
  ?llitólag (német forrásból) ennek a kölcsönnek nem olyan kemények a feltételei, mert Magyarország nem saját hibájából került bajba. ?s mert a kb. negyed európai Bankrendszer dölhet össze, ha Magyarország összeesik. Ez a globalizáció hátránya vagy elönye. Döntse el mindenki maga.
  Sajnos magyarorszának pillanatnyilag nincs más választása. De egy közép- és hosszútávú magyarbarát politika a kormány részéröl visszaszerezhetné az Országot.
  Az eröszak katasztrófális lenne, mivel olyan fázisban van a nyugati világ, hogy nagyon szeretne háboruzni. A jugoszláviai háború gazdaságilag a nyugatnak nagyon kifizetödö volt, de még lessz is. Ha jön a nagy felépités.
  Tudom, hogy álodozásnak hangzik, de: ha bárki szeretne ezen változtatni, kedzjen politikai pályafutásba. Magyarországnak semmire sincs annyira szüksége, mint becsületes hazai politikusokra. ?s eggy- két szimpatikus diplomatára. Talán magam hozzákezdek, éppen a "szervezödést" tanulmányozom.

  PS: amig magyar és magyar, mindegy hogy az országban vagy azon kivü, nem tart össze, nem sikerül semmi. Ez a pozitiv változás kulcsa. Köszönöm a figyelmet!”
 • 40. a Szögedi leg?ny 2008. november 06. 23:22
  „Kezdetnek: Németországban élek (anyám német) és régóta figyelem az Európai és Világazdaság alakulását. Nem birom ki hogy ne szóljak hozzá a dologhoz, mivel szülöhazám sorsa miatt most fájdul meg a szivem.

  Magyarországot a vezetöi már húsz éve eladják a legjobb fizetönek az egész világból. Az európai Unión belül Magyarország szerepe a Mukaerö -és Konzum- Piac. Olcsó és jól képzett munkaerö, hitelre fogysztó népnek kellünk nekik. A belépés csak akkor szabad, ha piacunkat teljesen kinyitjuk a nyugatnak. Ez megtörtént. A külföldi befektetök aprópénzért megvettek mindent amit a Magyar kormány engedett. De öt megzsarolták / megvesztegették, ezzel az Ország nagyobb része külföldieké. Nevezhetnénk Koloniának.
  Mivel a Világgazdaság összeomlásban van, a nyugati befektetök visszahúzodnak. Hogy miért, az hatalmas Téma. Akit érdekel, olvasson a Gazdaságról.
  Ha anyugati Befektetök elmennek, ki veszi meg a magyar ?llamkötvényeket? Ez volt a gond egy pár hete. Az államnak szüksége van az ?llamkötvények eladására. Ez az ö kölcsönfelvételük eszköze. Minek a kölcsön, az is nagy T?ma.
  Egyébként már más Európai országoknak is van ezzel gondjuk, ami nagyon rossz jel.
  Hétfön Ausztria: http://www.ft.com/cms/s/fd782ada-a451-11dd-8104-000077b07658,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2Ffd782ada-a451-11dd-8104-000077b07658.html%3Fnclick_check%3D1&_i_referer=&nclick_check=1”
 • 39. MINDIG ŐK A VESZTESEK 2008. november 06. 22:31
  „A nép, mint 1989-ben.”
 • 38. EniCsi 2008. november 06. 19:16
  „Na jó! Akkor arról mikor beszélünk, hogy csökkentik a politikusok fizetését, főleg azokét, akik be sem járnak az ülésekre. miért kell a megélhetéshez nekik több százezer forint, míg nekünk "elég" rosszabb esetben két minimálbér, jobb esetbe mondjuk két 150000-200000. Persze ezt a balhét is a kisemberek viszik el.”
 • 37. turo 2008. november 06. 17:57
  „Honnan tudja ez az okos, elörelato kormany, hogy melyik munkakörök lesznek az aldozatok???
  Szerintem ugyanis mindenki, beleesik a visszaesesbe.
  Különben is GyF-nek minden pozitiv gazdasagi josolasa, nagyon utopikus!
  Ha ennyi ember kiesik a termelesböl, ki keresi meg a joletet???”
 • 36. hekaté 2008. november 06. 17:47
  „Tegyük hozzá: ...plusz még azok, akik a fenti felsorolásból kimaradtak.”
 • 35. wass 2008. november 06. 17:18
  „Különben köszi! Köszi mindenkinek, legfőképpen a sunyi, alattomos, lenyúlós, dilettáns, önző, konspiráló, tolvaj politikusoknak, mind helyi, mind országos szinten.

  Hányingerem van, el is megyek. Köszi!”
 • 34. goromba de nagyon 2008. november 06. 16:55
  „Bocs, így teljesebb:
  Kezd összeállni a kép, miért Gordon Brown hívta fel gyurcsányt:

  Gyurcsány Putyinnak: Könyörgök Vlagyimir, kérlek segíts meg minket! (bla-bla, ... már megint elkúrtuk, ilyen böszmeséget stb...)
  Putyin Gyurcsánynak: Sajna, nem megy, annyi pénzünk, amennyi nektek kell, nekünk nincs. De tudod mit, szólok a Gordonnak ...
  Putyin Brownnak: Hi Gordon, csináljatok már valamit ezzel a Gyurcsánnyal, mert ez képes és bedönti fél Európa bankrendszerét!
  Gordon Brown Gyurcsánynak: Na mi a ló@sz van már megint??? (stb...)

  Gyurcsány a sajtónak: Gordon Brown érdeklődését fejezte ki a magyar válságkezelés módozatairól (bla-bla, a szokásos)
  Na, szerintem valahogy így!”
 • 33. goromba de nagyon 2008. november 06. 16:43
  „Kezd összeállni a kép, miért Gordon Brown hívta fel gyurcsányt:

  Gyurcsány Putyinnak: Könyörgök Vlagyimir, kérlek segíts meg minket! (bla-bla, ... már megint elkúrtuk, ilyen böszmeséget stb...)
  Putyin Gyurcsánynak: Sajna, nem megy, annyi pénzünk, amennyi nektek kell, nekünk nincs. De tudod mit, szólok a Gordonnak ...
  Gordon Brown Gyurcsánynak: Na mi a ló@sz van már megint??? (stb...)

  Gyurcsány a sajtónak: Gordon Brown érdeklődését fejezte ki a magyar válságkezelés módozatairól (bla-bla, a szokásos)
  Na, szerintem valahogy így!”
 • 32. DBLaci 2008. november 06. 16:41
  „Sajnos a hazaáruló képviselő, meg miniszterelnök nincs ezen a listán. Hogy dögölnének meg ezek a tetvek.”
 • 31. che 2008. november 06. 16:31
  „A "válság" vesztesei mi leszünk, a dolgozók ! Az egész arról szól hogy az IMF, EU bank stb mozgassák a pénzüket (amit eddig harmadik világ országai kaptak meg - tudjuk milyen hosszú távra és kevés nyereséggel) gyors és biztos befektetés - segítség gyanánt (tudjuk vagy gondoljuk milyen feltételekkel) !!! Most már, ha már van pénz, a biztonság kedvéért csak adni kell az OTP nak és másik két banknak még pár száz millió eurót ! Minek ? Nekünk ki ad ?”
 • 30. Tényleg, miért? 2008. november 06. 16:26
  „http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=462”
 • 29. min. 100 lesz az a "pár" békesi szerint 2008. november 06. 15:57
  „http://www.zoom.hu/cikk.php?cikk=30637&fejezet=0”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérsékelnék az üres CD-ket, DVD-ket terhelő szerzői jogdíjat

Az MSZP-s javaslat azt is tartalmazza, hogy a saját használatra letöltött internetes tartalom miatt… Tovább olvasom