Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A kormány megállapodott a devizahitelesek védelmében

A jövőben például a devizahitellel rendelkezők kérésére a hitelező bankok meghosszabbítják a törlesztések futamidejét a törlesztőrészletek rögzítése mellett.
A jövőben a devizahitellel rendelkezők kérésére a hitelező bankok meghosszabbítják a törlesztések futamidejét a törlesztőrészletek rögzítése mellett, az ügyfelek külön költség nélkül áttérhetnek a forint alapú hitelre, illetve fel is függeszthetik a törlesztést - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán, a kormányülést követően. Az erről szóló megállapodást jövő hét elején írhatja alá a kormány és a Magyar Bankszövetség.

A kormányfő elmondta: a pénzügyminiszter kedden késő este állapodott meg a bankszövetséggel. Eszerint három lehetőségük lesz a devizahitellel rendelkezőknek terheik enyhítésére. Az árfolyammozgások elleni védekezésül az adósok kérhetik, hogy a törlesztőrészletek rögzítése mellett a bank hosszabbítsa meg a futamidőt. Ezen kívül a nagyobb biztonság érdekében az adósok kérésére a bankok külön költség nélkül átütemezik a hiteleket devizából forintra. A harmadik lehetőség szerint pedig azoknál az adósoknál, akik önhibájukon kívül - például munkahelyük elvesztése miatt - nem tudják vállalni a megnövekedett törlesztéseket, a bankok átmenetileg csökkentik a törlesztőrészleteket, vagy felfüggesztik a törlesztést. Gyurcsány Ferenc elmondta: a bankok ezeket a szabályokat a maguk számára kötelezőnek tekintik, így ez nem választási lehetőség számukra.

"A világos eljárást ki fogjuk kényszeríteni" - mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő hozzátette: a kedd éjszakai egyeztetésen kilátásba helyezte, hogy ha nem tud a kormány megegyezni a bankszövetséggel, akkor a kabinet a változtatásokat kikényszerítő szabályokat hoz. A 2009-es költségvetéssel kapcsolatban a kormányfő leszögezte: azt tartja a legfontosabbnak, hogy az új tervezetben szereplő 300 milliárdos tartalékot növeljék a lehető legjobban. A miniszterelnök szerint erre azért lenne szükség, mert jelenleg senki sem tudja pontosan megmondani, mi várható jövőre, ezért a nagyobb tartalék szükség esetén nagyobb segítséget jelenthet a polgárok számára. Gyurcsány Ferenc hozzátette: amennyiben nem kell felhasználni ezt a tartalékot, akkor lehet eldönteni, hogy hiány-, államadósság- vagy adócsökkentésre lehet fordítani az összeget.

Fidesz: a kormány szenzációként akarja eladni, ami minden hitelszerződésben benne van

Míg Európa más országaiban a kormányok aktívan lépnek fel, mindent megtesznek a gazdasági növekedés beindítása érdekében, a magyar kormány csak kullog az események után - jelentette ki Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a szerdai kormányszóvivői tájékoztatóra reagálva. Az ellenzéki politikus szerint a kormány szerdán sem tudta megvédeni a polgárokat, a devizahitelekkel kapcsolatban bejelentett megállapodások kapcsán olyat akar szenzációként "eladni", ami minden bank szerződési konstrukciójában jelenleg is benne van lehetőségként.

Minden bankhitel-konstrukciónál szerepel a szerződésekben a fizetés felfüggesztése és a törlesztés átütemezése is - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics Tibor szerint igazi különbséget az az általuk is javasolt előtörlesztési lehetőség jelentett volna, hogy akik most megtehetik, előre törlesszék tartozásukat, így hamarabb szabadulhassanak a hitelektől, amikről nem is lehet már előre látni, mennyire drágulnak majd.

A kormány ismét nem tudta megvédeni polgárait, de olyat próbál "eladni" szenzációként, ami minden bank hitelszerződésében benne van lehetőségként - mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: a Fidesz két hete mondja, hogy növekedési programra van szükség. A kormány eddig elutasította ezt a javaslatot. Kíváncsiak arra, mikor ébred rá a kormány, hogy növekedési csomagra van szükség és pénzt kell juttatni a gazdaságba - mondta a frakcióvezető.

Olvasóink írták

 • 6. six666 2008. október 24. 17:56
  „Amúgy meg a ku...annyjukkal állapodjon meg Gyurcsi + haveri köre, a mi bőrünkre..”
 • 5. Start 2008. október 23. 22:48
  „Majd jön az újabb hitel az IMF-től, dédunokáink meg az autópályák betonját és vaskorlátait fogják kenyér helyett harapni.”
 • 4. addig nyújtózkodj... 2008. október 23. 18:46
  „Módosítsa az adós a szerződést (állítólag 5...10 000 Ft), aztána meghosszabbított szerződés miatt még többet kell visszafizetni az adósnak.
  A bankok kivették részüket (a hasznukat) a reformokból! Igen, a bankok mindig jól járnak.”
 • 3. aranka2 2008. október 23. 18:38
  „Tahókám, ez annak jó, aki ma, meg a jövő hónapban nem tud annyit fizetni, amennyit kellene. No meg a banknak. De a bankok mindig nyernek, ez sajnálatos természeti törvény”
 • 2. Parasztvakítás 2008. október 23. 14:28
  „Magyarul vagy többet fizetsz az árfolyamok ingadozása miatt, vagy sokkal tovább fizeted. Ennyire hülyenének nézik az embereket.”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. október 22. 21:09
  „"a devizahitellel rendelkezők kérésére a hitelező bankok meghosszabbítják a törlesztések futamidejét a törlesztőrészletek rögzítése mellett".

  Szuper. Megint a bank jár jól. Ez mekkora szociális érzékenység, feri, megint kitettél magadért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két új mobiltelefon-pályázatot hirdettek

Az egyik klasszikus mobiltelefon-hálózatot takar, a másik viszont elsősorban szélessávú… Tovább olvasom