Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

A kormány oktatási reformprogramja ellen tüntetnek pedagógusok

A kormány oktatási és szakképzési reformprogramja ellen demonstrálnak pedagógus szakszervezetek az országos pedagógusnapon Budapesten, a képviselői irodaház melletti Olimpiai parkban.
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az MTI-nek a helyszínen azt mondta: a megmozdulást többek között azért szervezték, mert a miniszterelnök nem jelölt ki egy, a kormányát képviselő személyt, akivel az oktatáspolitikai változtatásokról egyeztethettek volna. Hozzátette: meggyőződésük, hogy az oktatási intézmények államosítása nagyarányú intézménybezárással, illetve 30-40 ezer pedagógus elbocsátásával járna.

A szakszervezetek a megmozdulásukon egy petíciót kívánnak átadni a kormánynak. Tíz százalékos béremelés mellett azt követelik, hogy az oktatási intézmények fenntartásáról, finanszírozásáról ne a kormányhivatalok, hanem a fenntartók döntsenek, így a munkáltatói jogkörökről, a pedagógusok munkaidejéről, a kötelező óraszámról, a bérezésükről és a juttatásaikról se nélkülük döntsenek.

Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a kormány csökkenteni akarja a tankötelezettség idejét, illetve a felsőoktatási hallgatók számát, és kivennék a szakmunkásképzést a közoktatásból.

A megmozdulás kezdetére az ország különböző pontjairól néhány százan gyűltek össze az Olimpiai parkban, hogy a Széchenyi rakparton át, a Kossuth tér érintésével átvonuljanak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szalay utcai épülete elé.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a pedagógusnap alkalmából pénteken közzétett köszöntőjében azt írta, hogy hamarosan elkészül az új közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell.

"Nagy változások előtt állunk, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a rendelkezésre álló lehetőségeket" - fogalmazott Hoffmann Rózsa, felidézve, hogy egy esztendővel ezelőtt ígéretet tett: államtitkárként azért fog küzdeni, hogy minden pedagógus megkapja azt a megbecsülést, amit "a nemzet lámpásaként megérdemel".

Olvasóink írták

 • 8. csmano 2011. június 05. 16:52
  „Délmagyar.hu A megmozdulás kezdetére az ország különböző pontjairól néhány százan gyűltek össze
  index.hu Több ezer pedagógus vonult utcára magasabb béreket és intézményi autonómiát követelve.
  Stop.hu Több ezer pedagógus demonstrált a kormány oktatási és szakképzési reformprogramja ellen az országos pedagógusnapon
  És MINDEGYIK IGAZ, hiszen néhány száz az lehet több ezer is (csak a nem gondolkodók gondolják, hogy alig voltak).
  Ez lehet az újságírók hatalma, az információ tetszés szerinti tállalása”
 • 7. csmano 2011. június 05. 15:08
  „A nemzet lámpásai már kevesebbet visznek haza mint egy utcaseprő, a tehetségesebbek, és a családosok elhagyják a pályát és máshol dolgoznak. A megrögzött és jó pedagógusok száma egyre kevesebb, és semmirekellőkkel kell feltölteni az állásokat, és időnként egy narancsos rokonnal. MA EZ A HELYZET.
  Hétről, hétre idétlenebb ötletekkel riogatnak kedves vezetőink, minden értelmes embert a pedagógusi szakmától.
  Mi lesz így ezzel az országgal?”
 • 6. rozator 2011. június 05. 14:54
  „3. Power 2011.06.05. 12:134 A "nemzet napszámosai"! ( valami híres ember szerint!)”
 • 5. Larsson 2011. június 05. 14:16
  „Ki dönteni, hogy ki jó és ki rossz, amikor a mai világban mindenhol a csókosok boldogulnak a legjobban?”
 • 4. lukrecia 2011. június 05. 13:08
  „Az allami alkalmazottak felesleges letszama , nem csak a parlamenti kepviselokre ertendo, hanem altalanossagban. kb 30 % . leepitesre lenne szukseg , mely utan a fizikai es termelo teruletekre kellene atkepzeseket eszkozolni. Sajnalom a ratermett pedagogusokat, de egyben nem sajnalom azokat akik a felsofoku kepzes miatt valasztottak csak ezt a teruletet.
  A rossz pedagogusoktol itt is megkellene valni, es nem a tarsadalomnak eltartani oket, mert ezzel hosszu evek folyaman tovabbi helyrehozhatalan karokat okoznak. A rossz pedagogus alkalmatlan embereket fog kepezni.
  Celiranyosabb kepzesekre van szukseg, nem az adott szak multjat kellene a pedagogusoknak tanitani, hanem a jovojet, varhato kihatasait, ha mar a jelent nem tanitjak”
 • 3. Power 2011. június 05. 12:13
  „A pedagógusok valóban a "nemzet lámpásai", de egy rendszerben sem becsülték meg őket sem anyagilag, sem erkölcsileg.
  Nem is értem a Fideszt, hogy miért csak 2014-ben csökkenti az önkormányzati és országgyűlési képviselők számát.”
 • 2. Larsson 2011. június 05. 12:00
  „Ez volt 98-02 között is, fel lehet menni a közalkalmazottak szakszervezetének holnapjára, hogy hány százalékos elbocsátás volt pl a pedagógusok körében...”
 • 1. kekeczke 2011. június 05. 11:48
  „akkor ma is lecsuknak egy szakszervezetest”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utánfutóról leborult üvegek rongáltak meg egy parkoló autót

Két sávot lezártak vasárnap reggel Hungária körúton, mert egy kisteherautóról leakadt utánfutóról… Tovább olvasom