Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A kormány szerint alkotmányos a vagyonadó

Hosszú időre lekerül a napirendről az értékalapú adó elméleti lehetősége is, ha az Alkotmánybíróság kifogást emel ellene, de a kormány azzal számol, hogy a vagyonadó kiállja az alkotmányossági próbát, kidolgozásakor ugyanis figyelembe vették a testület korábbi döntéseit - ismertette Szollár Domokos kormányszóvivő pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
Ezért úgy vélte, hogy az Alkotmánybíróság februárban nagyon fontos döntést fog hozni gazdasági, politikai és jogfilozófiai értelemben is.

Szollár Domokos emlékeztetett: az értékalapú vagyonadó bevezetésének célja az igazságosabb közteherviselés megteremtése volt, ugyanis az új adónem nem a kereseteket, hanem a felhalmozott vagyont adóztatja. Ez a gazdasági válság idején különösen fontos, hiszen a fokozódó terheket úgy igazságos szétteríteni, hogy ne a szegényeket, hanem inkább a vagyonosokat sújtsa. A vagyonadó a mai szabályok szerint az adózóknak mindössze 5 százalékát érinti - mondta.

A vagyonadó bevezetése teremtette meg a lehetőségét annak, hogy csökkenteni lehessen a munkára rakódó terheket és a személyi jövedelemadót - emlékeztetett. Az szja-változások az adózók 98 százalékát pozitívan érintik, egy átlagos, havi 200 ezer forintot kereső adózó havonta nettó 15 ezer forinttal többet visz haza 2010-ben, mint az előző évben - mondta. A vagyonadó a fedezete annak is, hogy a munkáltatói járulék 5 százalékponttal csökken, ennek köszönhetően a kis- és középvállalkozói szektornak 400 milliárd forinttal kevesebbet kell befizetnie a központi költségvetésbe.

Megerősítette azt is, hogy az adóhatóság teljesítette az adatvédelmi ombudsman egyik kérését, így az APEH honlapján közzétett vagyonadó-kalkulátorral már a személyes adatok megadása nélkül is ki lehet számolni az ingatlan becsült forgalmi értékét.

Hangsúlyozta: a kalkulátort nem kötelező, ám érdemes használni, mert segít a forgalmi érték meghatározásában, ugyanakkor védettséget ad. Ha ugyanis a kalkulátorral kiszámolt értéket tüntetik fel az adóbevallásban, az APEH akkor sem büntet, ha az ellenőrzés során megállapított forgalmi érték magasabb a becsült értéknél.

Az a fejlesztés, amivel az adatok helyességét lehet ellenőrizni, több időt igényel, várhatóan a jövő hét végére fog elkészülni mondta a kormányszóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártalanítási alapot képeznek az autóbiztosítók

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kínáló biztosítók negyedévente a kgfb biztosításból… Tovább olvasom