Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A kormány szerint megalapozott a jövő évi költségvetés

A kormányzat a költségvetési tervezés kezdetétől fogva figyelembe vette az országot körülvevő kedvezőtlen európai és nemzetközi gazdasági környezetet - hangsúlyozta keddi közleményében a kormányszóvivői iroda.
Mint írják, Magyarország kormánya felkészült az árfolyamváltozásból fakadó kockázatok kivédésére. Mint az korábban már bejelentették, a Nemzetgazdasági Minisztérium a beterjesztett költségvetés alapjául szolgáló árfolyamszint mellett két további (280 és 300 forint/euró) árfolyamszinttel kalkulálva is modellvizsgálatokat végzett.

Így lehetőség nyílik arra, hogy a kormány a kedvezőtlen gazdasági változások bekövetkezte esetén felkészülten, kész megoldásokkal reagáljon a kialakult helyzetre.

Továbbá az Országgyűlésnek benyújtott országvédelmi költségvetés tervezetében összesen mintegy 300 milliárd forintos biztonsági tartalék (150 milliárd Országvédelmi Alap, 100 milliárd általános tartalék, 50 milliárd kamatkockázati tartalék) került kialakításra a váratlan pénzügyi kockázatok kezelésére - hangsúlyozza a közlemény.

A fentiekben ismertetett modellszámítások és a jelentős nagyságú biztonsági tartalékok garantálják a 2012-es országvédelmi költségvetés korábban már ismertetett céljainak teljesülését és az azokhoz tartozó költségvetési sarokszámok megalapozottságát.

Összességében kijelenthető, hogy a kormány minden körülmények között képes tartani korábbi vállalásait, ennek megfelelően - Európában egyedülálló módon - az államadósság jövőre 1 százalékkal (73 százalékról 72 százalékra) tovább csökken és a GDP arányos költségvetési hiány is jóval a 3 százalék (2,5 százalék) alatt marad.

Mesterházy Attila MSZP-pártelnök keddi soproni sajtótájékoztatóján a szocialista képviselőcsoport informális ülésén elhangzottakat összegezve azt kérte, hogy vonja vissza és dolgozza át a jövő év költségvetés tervezetét a kormány.

Mint mondta,az anyagban szereplő számok "már rég nem tarthatóak". Példaként említette, hogy a dokumentum 268 forintos euró-árfolyammal számol, miközben a kurzus már átlépte a 300-as határt, és további emelkedése várható, az elemzők pedig 280 feletti szintre számítanak.

Utalt arra: három éve nem volt olyan magas a magyar hitelek ország-kockázati felára, mint napjainkban, Magyarország pedig a világ tíz legkockázatosabban finanszírozható országa közé került, így a 2012-es büdzsé "elfogadása előtt sem tartható már".

Olvasóink írták

  • 2. Larsson 2011. október 04. 21:50
    „320-szal már nem számoltak...”
  • 1. tótkomlósi 2011. október 04. 21:28
    „Tulajdonképpen a lekvár is egy alap.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MLSZ: a tömegesítés a fő szempont

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége keddi ülésén a társaságiadó-támogatással kapcsolatos… Tovább olvasom