Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

A kormány válaszolt az Európai Bizottságnak a kötelezettségszegési eljárások ügyében

A kormány átadta a két folyamatban lévő uniós kötelezettségszegési eljárás - a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlensége - tárgyában készített hivatalos válaszát az Európai Bizottságnak - közölte a Kormányszóvivői Iroda pénteken az MTI-vel. A kabinet bízik az eljárások lezárásában, és úgy ítéli meg, így már nem lehet akadálya annak, hogy belátható időn belül megkezdődjenek a hiteltárgyalások az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).
A tájékoztatás szerint a kormány szintén a határidő előtt válaszolt a jegybank és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos kérdésekre is, amelyek miatt ugyancsak uniós vizsgálat folyik Magyarországgal szemben.

A közlemény szerint a kabinet részletesen tájékoztatta az Európai Bizottságot azokról a már bejelentett, folyamatban lévő, illetve tervezett jogalkotási lépésekről, amelyek érdemben választ adnak az Európai Bizottság és az Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság észrevételeire.

A kormány bízik benne, hogy e jogalkotási kezdeményezései és az átadott kiegészítő tájékoztatás megfelelő alapul szolgál ahhoz, hogy az Európai Bizottság a szóban forgó eljárásokat lezárja - közölték, megjegyezve: immár nem lehet akadálya annak, hogy Magyarország belátható időn belül megkezdje a hiteltárgyalásokat az Európai Unióval és az IMF-fel.

Brüsszelben március 7-én jelentették be, hogy két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára ügyében - az Európai Bizottság folytatja a Magyarország ellen január közepén megindított gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a jegybank függetlenségéről pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

Az első két témában indoklással alátámasztott véleményt juttattak el Budapestre. A harmadik kötelezettségszegési ügyben, a jegybanki függetlenség kérdésében a következő eljárási szakaszt nem léptették életbe, hanem további tájékoztatást kértek. Ugyanígy jártak el az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében, amellyel kapcsolatban a bizottság nem indított kötelezettségszegési eljárást.

Az Európai Bizottság az ügyek sürgető voltára hivatkozva egy hónapot adott Magyarországnak a válaszadásra, szemben az ilyen eljárások esetében általában szokásos két hónappal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadnapos rendőrt intett le egy prosti Miskolcon

A sofőr kérésére két másik örömlány is beszállt az autójába, amellyel a rendőrkapitányság előtt parkolt le; a nőket bíróság elé állítják. Tovább olvasom