Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

A kormányfő EP-képviselőkkel találkozna

Találkozóra hívta az Európai Parlament valamennyi magyarországi képviselőjét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szombaton az MSZP Országos Választmányának budapesti ülésén jelentette be kezdeményezését.
A kormányfő azt mondta, a megbeszélés célja az együttműködés új formáinak létrehozása lenne. Hozzátette, ezenkívül megvitatnák azokat az Európai Parlament napirendjén szereplő kérdéseket, melyek Magyarország szempontjából a legfontosabbak. Hangsúlyozta, azért kell közös nemzeti álláspontot kialakítani, hogy az Európai Parlamentben támogassák egymást Magyarország képviselői. A kormányfő szerint ezen a téren is meg kell találni az új együttműködési formákat, az együttműködés új intézmé-

nyeit.
Schmitt Pál európai parlamenti képviselő, a Fidesz alelnöke úgy reagált a javaslatra a távirati irodának: várják a hivatalos meghívást. A Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője kijelentette: már Medgyessy Péter volt miniszterelnök is meghívta az EU-képviselőket egy hasonló találkozóra, az azonban elmaradt, így most megvárnák a meghívót, megnézik a napirendi pontokat és azután válaszolnak.
„ Ha a kormányfő találkozóra hívja az MDF EP-képviselőjét, akkor az MDF képviselője elmegy arra” – fogalmazott Olajos Péter, aki az Európai Képviselők Fórumának soros elnökeként arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarországi EP-képviselők rendszeresen üléseznek. Mint mondta, európai szinten is példamutató az együttműködés közöttük.
Az MSZP szerint rendkívül fontos a miniszterelnök kezdeményezése, hogy a kormányzat egyeztessen és működjön együtt az Európai Parlament (EP) magyarországi képviselőivel – mondta Tabajdi Csaba. Az MSZP európai parlamenti csoportjának vezetője szerint a sikeres európai uniós tagsághoz elengedhetetlen, hogy a kormány, a minisztériumok és az európai parlamenti képviselők között szoros együttműködés alakuljon ki. Hangsúlyozta, hogy a frakciók közötti együttműködésnek eddig is voltak pozitív tapasztalatai, de ezt erősíteni kell, és nem szabad megfeledkezni az európai uniós intézményekben dolgozó magyar tisztségviselőkről sem.
Szent-Iványi István (SZDSZ) alapvetően jó ötletnek tartja a kezdeményezést. „Ha úgy érzem, hogy érdemi megbeszélésről van szó és nem PR jellegű kezdeményezésről, akkor a találkozón részt veszek” – mondta a távirati irodának. Közölte, fontosnak tartja, hogy szorosabb legyen a kapcsolat a kormány és az EP-képviselők között. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobiltelefont ad ki az Apple?

Tajvani források szerint az Apple márciusban dobja piacra saját mobiltelefonjait. Állítólag a… Tovább olvasom