Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A kormánynak és az MDF-nek vannak közös elképzelései

A kormány és az MDF egyetért abban, hogy az országnak nem csak rövid távú kiigazításokra van szüksége: azonnali lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy csökkenjen az államadósság, és az ország tartósan növekedési pályára álljon - jelentette ki Bajnai Gordon csütörtökön, miután az MDF vezetőivel találkozott.
A miniszterelnök szerint abban is egyetértés volt, hogy a munkahelyek létrehozása, illetve a közép- és kisvállalkozások talpon tartása mellett a bizalom újjáépítésére is égető szükség van Magyarországon. Dávid Ibolya a találkozó után azt mondta: a kormány programja felér egy bocsánatkéréssel a 100 napos program miatt.

Bajnai Gordon üdítő kivételnek nevezte a megbeszélést, mivel nem arról esett szó, hogy kié a hatalom, hanem arról, hogy mit kell tennie az országért annak, aki éppen hatalmon van. A kormányfő hangsúlyozta: a bizalom terén három gond is van. Egyrészt helyre kell állítani a külső bizalmat, a befektetők bizonytalansága ugyanis a forint gyengülését okozza. Az egymás közötti bizalmat is meg kell erősíteni, hogy jobb legyen a kapcsolat a pártok és a különböző társadalmi csoportok között - mondta. A legsúlyosabb gond azonban Bajnai szerint az önbizalomhiány, amely elhiteti az országgal, hogy hiába volt a kilencvenes évek második felében a régió éllovasa, tartós lejtmenetbe kerülhet. Értelme kell, hogy legyen az áldozatoknak azon túl is, hogy elkerüljük a válságot. Bíznunk kell abban, hogy néhány éven belül egy uniós szinthez közelítő, egyre gyorsuló növekedési pályára állhat az ország - mondta.

Újságírói kérdésre a kormányfő elmondta: az MDF nemzeti csúcson ismertetett irányelvei és a kormány tervei több ponton egyeznek, ezért bízik benne, hogy ha kell, a párt képviselői megszavazzák a válságkezelő program hasonló elemeit. A offshore cégek megadóztatását firtató kérdésre azt válaszolta: minden eddiginél keményebb lépéseket kezdeményeznek majd azért, hogy ezeket a gyakran külföldi székhelyű cégeket itthon is nyilvántartsák, sőt valamilyen formában adót kelljen fizetniük Magyarországon. Ami a 2010-re vonatkozó adójavaslatokat illeti, jelenleg is dolgozik rajuk a pénzügyminiszter, körülbelül 2 hét múlva lesznek ismertek a részletek - mondta. Egy biztos: egyszerűbb, munkára ösztönző, de egyben szolidáris csomagot szeretnének, amelynek köszönhetően a nem legális munkával szerzett jövedelem is adóköteles lesz.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a találkozó után elmondta: a megbeszélésen a fentieken túlmenően két fontos dologra hívták fel a miniszterelnök figyelmét. A munkahelyek fenntartására illetve teremtésére irányuló erőfeszítések akadályának látják egyrészt az adminisztrációs terheket. A bürokrácia vállalkozásellenes dolog, amelyen könnyíteni kell, elvégre senkinek sem érdeke, hogy az emberek ne munkával keressék a kenyerüket, hanem segélyen éljenek - mondta. Az MDF elnöke szerint az ellenőrző hatóságok bírságközpontú szemléletén is változtatni kellene, azaz el kellene gondolkozni azon, hogy az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő vállalkozásokat ne pénzbüntetéssel, hanem más eszközökkel bírják jogkövető magatartásra. Az MDF másik kritikai észrevétele a párt- és kampányfinanszírozás tarthatatlansága volt - mondta Dávid Ibolya. A pártelnök elmondta, arra kérték Bajnai Gordont, hogy mihamarabb tegye lehetővé egy olyan törvény elfogadását, amely az Állami Számvevőszék ellenőrzése alatt, átlátható keretek között működő párt-és kampányfinanszírozást tenne lehetővé.

Dávid Ibolya hangsúlyozta, a Bajnai-program összességében a 100 napos program következménye, ami felér egy bocsánatkéréssel. A kiigazító lépések ugyanis azt módosítják, ami lejtmenetbe állította Magyarországot; a mostani válságkezelő csomag sokkal racionálisabb - fogalmazott. A tervezett intézkedések megszavazását firtató kérdésre a pártelnök azt mondta: az MDF eddig is arra voksolt, ami az ország érdekében áll, de korai lenne még arról nyilatkozni, hogy melyik előterjesztést támogatnák és melyiket nem. Nem tudni ugyanis, mikortól lépnének életbe a módosítások, és a recesszió mértékét is eltérően ítéli meg a kormány és az ellenzék - mondta Dávid Ibolya. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben az ország stabilitása a legfontosabb, mindenki ebben érdekelt. Mindazonáltal azt javasolták Bajnai Gordonnak, hogy a sürgős intézkedések meghozatala után tegye lehetővé az előrehozott választásokat. Az MDF-nek ugyanis "kételyei'" vannak azzal kapcsolatban, hogy egy későbbi, hosszú távú válságkezelés sikeres lehet a jelenlegi felállásban - mondta.

Olvasóink írták

 • 18. sőndör 2009. április 24. 10:34
  „Megmondtam, hogy Gordonka majd elhúzza a talpalávalót! Ugye, hogy a Magyar ember sírva vigad?!”
 • 17. trixi11 2009. április 24. 10:05
  „csutka
  Ibolykát valójában az érdekli, hogyha a fia ismét drogbotrányba keveredik valamelyik Földrészen, eltudja tusolni a dolgot...”
 • 16. Power 2009. április 24. 08:37
  „Még elképzelések sincsenek?”
 • 15. jobbikosember 2009. április 24. 06:25
  „biztos szerelmes lengyel zoltanba :D”
 • 14. csutka 2009. április 23. 21:58
  „Ibolykám a kis cseles valójában őt a pártfinanszírozás érdekelte.A többi csak kamu.”
 • 13. Riri 2009. április 23. 19:52
  „az államadóság egy-kettőre megvan.
  az állami kormányfők,polgármesterek fizetése minimálbér 4*
  kb:400 főről beszélnünk ez csak szorozd be jó indulattal(azért itt többről beszélhetünk)1millával és már meg is van a hiányzó összeg.
  még marad is ha a 400 főt minimum a felére csökkentjük
  Nincs is már miről beszélni!”
 • 12. comet 2009. április 23. 18:52
  „Ja, meg teljesen mindegy milyen elképzelései vannak az SZDSZmszp-nek és MDF maradványnak, a lényegi döntéseket ugyanis már Brüsszelben és az IMF-nél hozzák. Legutóbbi brüsszeli kiruccanásukon a Gyurcsány -Veres duó gyakorlatilag átadta az ország kormánykerekét. Inkább rájuk bízták az irányítást mint az ellenzékre, azok fönöksége alatt ugyanis még ott maradhatnak a vájunál, és a felelősségre vonástól sem kell tartaniuk.
  Régebben ezt hazaárulásnak hívták.”
 • 11. flexsnake 2009. április 23. 18:15
  „A jobbik már ezerhatszáz százalékon van. Már nyolcszáz gárda működik de egyik sem eredeti. És főleg nem tagja senki.”
 • 10. flexsnake 2009. április 23. 18:15
  „A jobbik már ezerhatszáz százalékon van. Már nyolcszáz gárda működik de egyik sem eredeti. És főleg nem tagja senki.”
 • 9. jobbikosember 2009. április 23. 16:51
  „mdf-szdsz elérte a 0 % -ot! gratulalok! :)”
 • 8. tahoszegedi 2009. április 23. 16:06
  „z ÁFA megemelésével segíti a feketegazdaságot a mutyikormány
  Az áfa tervezett emelésével nem lehet elérni a remélt költségvetési bevételt, tekintettel a kereskedelem rendkívül rossz idei kilátásaira, a 20-ról 25 százalékra emelkedő áfa csak még jobban visszaveti az értékesítést és erősíti a feketegazdaságot - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).
  Az OKSZ a kiskereskedelmi forgalom februári adatai alapján úgy véli, hogy idén számolni kell az értékesítőhelyek számának csökkenésével is. A szövetségnek az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye hivatkozik a KSH adataira: 2009 februárjában a kiskereskedelmi forgalom értéke 536 milliárd forint volt, ami már az év első hónapjához képest is visszaesést jelent. A teljes kiskereskedelmi forgalom 543 milliárd forint volt 2009 januárjában, üzemanyag-, jármű-értékesítéssel együtt.
  A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a februári kiskereskedelmi értékesítés változatlan áron számítva volumenben 5 százalékkal maradt el az előző évi februáritól a jármű-értékesítés nélkül. A visszaesés mértéke februárban nagyobb volt, mint januárban, amit a válsághatások erősödésének tulajdonítanak, szinte valamennyi jelentős súlyú áruterületen. Említést tesznek arról, hogy míg az élelmiszereknél az átlagosnál kisebb, 2,5 százalékos volt a visszaesés, rendkívüli mértékben csökkentek azonban az iparcikkeknél (10 százalékkal), ezen belül is a tartós iparcikkeknél (20 százalékkal) és a járműveknél (28 százalékkal) a kiskereskedelmi értékesítések.
  Természetesnek nevezik, hogy a használt cikkek forgalma 6 százalékkal bővült. A 2009. évi kilátások nemcsak a rossz évkezdet miatt kedvezőtlenek, hanem a korábbi időszakok visszaesése miatt is: 2007-ben 3 százalékkal, 2008-ban 2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítés volumenben számolva, 2008 decemberében a hagyományos csúcsidőszakban is 3 százalékos visszaesést mutattak a forgalmi adatok. Kisebb mértékben csökken az alkalmazottak száma is a kereskedelemben: decemberben 363 ezer, januárban 361 ezer, februárban 357 ezer volt a számuk. Csökkent a vállalkozások száma is az ágazatban, a tavalyi 200 ezerről 194 ezerre.
  (MNO)”
 • 7. petermeister 2009. április 23. 15:56
  „Logar!
  Mikor volt az MDF jobboldali? Ne viccelj. Ibolyka érdekes módon akarja benntartani magát a parlamentben, a közéletben, a politikában, mindenhol. Szégyenletes. De remélem te örülsz, hogy ő már elismeri, hogy jó úton megyünk. Csak azt nem tudom, akkor miért is az előrehozott választásokra utaló apró megjegyzése. Mindegy ezeknek mi történik, csak ők (bocs:TI) ott maradhassatok.”
 • 6. jobbikosember 2009. április 23. 15:46
  „lengyel zoltant az mdf plakátjára!követelem! :)”
 • 5. jobbikosember 2009. április 23. 15:45
  „hazaáruloval vajon mit lehet tárgyalni?”
 • 4. sziszka1 2009. április 23. 15:43
  „Log egyetértek veled!!!!!!!!!”
 • 3. tahoszegedi 2009. április 23. 15:01
  „Márhogyafenébenem...Ibolyka ismét melegszarig benyal a szociknak, mert a Tisztelet Társasága (Smukk Andorka) kihátrált az MDF mögül - ugye emlékszünk még? -

  http://www.origo.hu/itthon/20081008-szakitott-az-mdf-es-a-tisztelet-tarsasaga.html
  http://index.hu/belfold/schmuck/”
 • 2. Logaritmus 2009. április 23. 14:49
  „Röndös magyar jobboldali ellenzék nem tárgyal, hanem felrúgja a tárgyalóasztalt és kiabálja tele tüdőből: monnyon le!”
 • 1. comet 2009. április 23. 14:27
  „meg a választópolgároknak is lenne közös elképzelésük.
  Nevezetesen hogy ez a harácsoló dilettáns politikai csőcselék eltűnjön már a süllyesztőben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos vonatbaleset Felsőgödnél

Halálra gázolt egy vonat egy nőt csütörtökön kora délelőtt Felsőgödnél. Beluzsárné Belicza Andrea, a… Tovább olvasom