Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A kormányt bírálták az ellenzéki pártok május elsején

A Fidesz szerint Magyarország a foglalkoztatottságban is jobban teljesít az uniós tagállamok többségéhez képest.
Mesterházy Attila MSZP-elnök tolvajnak nevezte az Orbán-kormányt, Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője szakszerű kormányzást ígért, Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig arról beszélt május elsején, hogy a "nemzeti radikális oldalt" nem a gyűlölet, hanem a szeretet tartja össze. A Fidesz szerint Magyarország a foglalkoztatottságban is jobban teljesít az uniós tagállamok többségéhez képest. Szél Bernadett, az LMP társelnöke bejelentette, hogy pártja elküldte zöldmunkahely-teremtési, valamint az új munka törvénykönyvére vonatkozó koncepcióját a szakszervezeti szövetségeknek. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) bejelentette egy egységes szakszervezeti konföderáció létrehozását.

Az MSZP elnöke pártja városligeti majálisán azt mondta, Orbán Viktor nem a közérdeket szolgálja, hanem a fideszes klientúra mohóságát elégíti ki. "Orbánék minden döntése mögött a pénz, a haszonszerzés, a meggazdagodás vágya áll. Szabad prédának tekintik a gazdaságot, hűbérbirtokuknak az országot" - jelentette ki. Hozzátette: leváltják "Orbán Viktor hazugságra, megfélemlítésre és korrupcióra épülő rendszerét", és számon kérik a felelősöket. Hangsúlyozta azonban, hogy a jelenlegi ellenzék előtt álló feladatoknak ezzel nincs vége: "új rendszert kell felépíteni, amely egy új, igazságos Magyarország lesz".

Május elseje a budapesti Városligetben. Fotó: MTI (galéria)

Mesterházy Attila azt is kiemelte, hogy a "rendszerváltozáshoz" erős többség kell, ezért sem politikai, sem technikai akadálya nem lehet annak, hogy az ehhez szükséges ellenzéki egység megszülessen. Beszélt arról is, hogy a szocialisták a kisebb baloldali pártokat is bevonnák abba a megállapodásba, amelyet az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetséggel kötöttek a közös egyénijelölt-állításról.

Bajnai Gordon a Magyar Szolidaritás Mozgalom városligeti majálisán a munka világáról szóló fórumon hangsúlyozta, kormányra kerülve úgy változtatnák meg "Európa legigazságtalanabb adórendszerét", hogy az átlagbér fölött kereső munkavállalókig bezáróan mindenki jövedelme emelkedhessen, és kizárólag a legtehetősebb nyolc százaléknak kelljen többet fizetnie. Terveik szerint a minimálbér nettó értéke 8-10 ezer forinttal emelkedhetne - mondta.

A volt kormányfő kiemelte: az igazságtalan rezsicsökkentés helyett valódi, 30 százalékos fűtéskiadás-megtakarítást eredményező energiakorszerűsítésbe kezdenének, és minden társasház szigetelését felújítanák.

Vona Gábor a Jobbik központi majálisán, a Fekete bárány, fehér holló című új könyvét mutatta be, és ennek kapcsán beszélt a Jobbik és saját maga céljairól, gondolatairól.

Beszédében úgy fogalmazott, hogy Jobbikot nagyon egyszerűen meg lehet szüntetni: azokat a problémákat, amelyek a Jobbikot életre hívták "mint egy társadalmi immunreakciót", meg kell szüntetni. Ilyen problémának nevezte, hogy adjanak munkát és megélhetést a magyar embereknek, teremtsenek biztonságot és adják vissza a nemzet büszkeségét. "Ha ezeket megteszik, akkor a Jobbik el fog tűnni, de ha nem, akkor el kell viselni azt is, hogy meg fog erősödni" - tette hozzá.

Vona Gábor szerint biztosan lesz a baloldalon összefogás, mert megvan a centruma: a pénz. Ezzel szemben a "nemzeti radikális oldal" értékek mentén egyesül, éppen ezért a választások kapcsán sem koalícióban gondolkodnak, hanem értékrendekben.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a párt budapesti majálisán tartott sajtótájékoztatón elmondta, ma Magyarországon a munkával kapcsolatban nincs mit ünnepelni. Arra van lehetőség, hogy megnézzük a tényeket, hogy az ország milyen állapotban van, és megkeressük a kitörési lehetőségeket, amelyek segítségével kormányváltás esetén Magyarország előre tud haladni a munka világában - tette hozzá Szél Bernadett.

Május elseje a budapesti Városligetben. Fotó: MTI (galéria)


Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerdán, a munka ünnepe alkalmából tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Magyarország a foglalkoztatottságban is jobban teljesít az uniós tagállamok többségéhez képest, mert három éve folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottak száma, háromszor emelték a minimálbért, csökkentették a családok és a munkáltatók adóterheit, és a rezsicsökkentéssel a megélhetés is könnyebbé válik.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a párt május elsejei ünnepségén kijelentette: a kormány leváltásához nem egy-két párt paktumára, hanem széles demokratikus összefogásra van szükség.

A volt miniszterelnök, aki a kormányt botrányosnak, az ellenzéket pedig teszetoszának nevezte, hangsúlyozta: nem elég megállapodni az egyéni képviselőjelöltekről, közös demokratikus ellenzéki lista kell. Ha ezt az Együtt 2014 nem fogadja el, akkor hívja magát "Külön 2014-nek" - mondta. A politikus világossá tette, hogy nem aspirál a kormányfői posztra.

A Thürmer Gyula vezette Munkáspárt szimpatizánsai vörös zászlók és pártlogók alatt a Városligeti majálisra vonulva a szocializmust éltették, és a kapitalizmust bírálták. A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal pedig Pécsen vonult fel a kormányzat szerintük megszorításokon alapuló politikáját bírálva.

A Zöld Baloldal és a Munkáspárt 2006 felvonulása Pécsen. Fotó: MTI (galéria)

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a MSZOSZ és a SZEF a munkavállalók érdekvédelmének fejlesztését szolgáló egységes szakszervezeti konföderáció létrehozását jelentette be szerdán. A három tömörülés elnöke a közös május elsejei nagygyűlésen olvasta fel az egyesülési nyilatkozatot.

Gaskó István, a Liga Szakszervezet elnöke a munka ünnepe alkalmából tartott sajtótájékoztatón bejelentette: újra kell tárgyalni a tavaly júliusban hatályba lépett új munka törvénykönyvét, mert abban mintegy 250 olyan rendelkezés van, amely hátrányos a munkavállalók számára.

Olvasóink írták

 • 1. Qllancs 2013. május 01. 18:29
  „Gaskót--megvették kilóra ! Miért most okoskodok ..miért nem akkor mikor elfogadták a munkások ellenes MTK. ???Minden törvény benne : a munkavállaló ELLENES ! csak a munkáltatót védi !
  <moderálva> gabika ! ---jó lenn e felébredni !
  Magy.on CSAK közmunka van, minbér feléért !Rabszolgamunka !!
  Országban : 509 ezer jegyzettMUNKANÉLKÖLI VAN ma ! ez 11,8 % MENNYI a már sehol nem jegyzett???
  fiatal 15-24 év : 30 % ..nőtt 1-4 év alatt : + 13 000 fővel.
  Dec. ben : 11,6----míg ma : 11,8 %
  nőtt : 3 hó alatt : 6800 fővel. 1 év alatt : nőtt 26 400 fővel !
  az összes fogl. aránya : 56,6 % ...ez az EU ban ...utolsó 3 között van !
  MIRŐL beszél ez az <moderálva> nő ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszúrta élettársát egy nő Fóton

A harminc év körüli férfit a mentők kórházba szállították. Tovább olvasom