Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A kormányzat is megemlékezik Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról

A kormányzat is megemlékezik a holokauszt idején folytatott embermentő tevékenységéről ismert svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.
Martonyi János külügyminiszter kedden a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezendő ünnepélyen nyitja meg a Wallenberg-évet, mások mellett Carl Bildt svéd külügyminiszter és Yoshep Peled izraeli tárca nélküli miniszter társaságában. A rendezvényen Balog Zoltán, a KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is beszédet mond.

A program szerint a Wallenberg család nevében Louise von Dardel mond köszöntőt, valamint Anette Lantos, az amerikai képviselőházi tag Tom Lantos özvegye is felszólal.

Az eseményen bemutatják a Raoul Wallenbergről készült kisfilmet, átadják a Wallenberg-díjakat, illetve a Wallenberg Centenáriumi Díjakat, valamint a külügyminiszterek megtekintik a Számomra nincs más választás - Raoul Wallenberg 1912-2012 című tárlatot, amely a Svéd Királyság Wallenberg életét fotókkal bemutató vándorkiállítása.

A Raoul Wallenberg Egyesület egyebek mellett konferenciákkal és középiskolásoknak rendezett vetélkedőkkel készül az évfordulóra. Az egyesület közlése szerint a centenáriummal kapcsolatos tervek között szerepel Wallenberg és a magyarországi embermentők tevékenységéről szóló kiállítás is.

Kedden az egyesület csendes megemlékezést és koszorúzást rendez az osztrák nagykövetség épületénél lévő Wallenberg-emléktáblánál, valamint a fővárosi XIII. kerületi Pozsonyi út-Raoul Wallenberg utca sarkán lévő Wallenberg-emlékműnél.

A kormány tavaly november 2-i ülésen hozott határozatot arról, hogy születésének századik évfordulóján a Raoul Wallenberg-év keretében méltóképpen emlékezzen meg a svéd diplomatáról.

Raoul Wallenberg 1912. augusztus 4-én született Stockholmban, Magyarországra - részben amerikai szolgálatok megbízásából - 1944 tavaszán érkezett svéd diplomataként, követségi titkári rangban. Mintegy 20 ezer zsidó embert mentett meg a deportálástól és a szinte biztos haláltól azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket.

A svéd diplomata a szovjet hadsereg fogságába került. Moszkvába szállították, majd a szovjet titkosszolgálat székházának belső börtönében tartották fogva. A hivatalos szovjet közlés szerint 1947. július 17-én halt meg.

Ezt azonban, mivel sem a maradványai, sem hitelt érdemlő halotti bizonyítvány nem került elő, többen vitatják. Egyes beszámolók és a tavaly tavasszal orosz archívumokból előkerült új bizonyítékok azt látszanak alátámasztani, hogy Wallenberg még évekkel később is életben volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plágiumgyanú - Az egyik bíráló szakszerű munkának ítélte az értekezést

- Fontos alkotásnak és jó dolgozatnak tartja Schmitt Pál államfő 1992-ben szerzett doktori… Tovább olvasom