Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

A környezeti allergénekről

I. A „fémallergiák" - A bőrre önmagukban ártalmatlan kémiai anyagok ekcémás bőrgyulladást válthatnak ki, ha azok ismételten kontaktusba kerülnek a bőrrel. Ma ez a szerzett túlérzékenységen alapuló bőrgyulladás allergiás kontakt ekcéma néven ismeretes.
A nikkel a felnőtt- és gyermekkor vezető allergénje, elsősorban nőknél, illetve kislányoknál az első helyen áll, ezt a divatos bizsuk hordásával magyarázzák. Az ismert hétköznapi nikkelezett tárgyak mellett a szájba épített fémfogak, fémhidak, valamint a fogszabályzók nikkeltartalma is allergizálhat, ajak-, szájnyálkahártya- és száj körüli gyulladást okozva. Kobaltszenzibilizációt fémtárgyak provokálhatnak. Ez a fém műanya-
gokból is kioldódhat (műanyag óraszíj). A króm túlérzékenyítő hatása fémtárgyak viselése során, bőrruházattal való érintkezéskor (mint a bőr cserzőanyaga), cipők bőréből történő kioldódás eredményeként tapasztalható, valamint a por alakú mosószerek és a cement szennyező anyagaként jelentkezhet. Alumínium-túlérzékenységet hiposzenzibilizációs vakcinák, dezodorok, fülcseppek provokálhatnak. Palládium kontakt túlérzékenység elsősorban nikkelszenzibilizáció kapcsán keresztallergia eredményeként jelentkezhet, fogászati fémek, ékszerek tartalmazzák. A vas ritka allergén. A fémérzékenység elkerülése érdekében csak teljesen egészséges bőrűek viseljenek fémből készült ékszereket és fémmel kombinált ruhadarabokat, az első bőrtünetek jelentkezésekor pedig ezeket azonnal félre kell tenni! (Folytatjuk)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finn kitüntetésben részesült egy magyar geológus

Gaál Gábor magyar geológus kapta a Finn Geológiai Társaság kitüntetését, az Eskola Medált. Gaál a… Tovább olvasom