Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

A kötelező biztosítás a fiatalok körében a leggyakoribb

A GfK Hungária biztosításpiaci adatai szerint 2006 harmadik negyedévében a vagyonbiztosítottak közel háromötöde rendelkezett kötelező gépjármű felelősségbiztosítással. Arányuk legnagyobb a 15-29 éves korosztályban és a dél-alföldi régióban.
Az év vége felé közeledve egyre több szó esik a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról. A GfK Hungária Piackutató Intézet biztosításpiaci felmérésének eredményeiből kiderül, hogy 2006 harmadik negyedévében a magyar lakosság 42 százaléka rendelkezett kötelező gépjármű felelősségbiztosítással és 8 százalék CASCO biztosítással.

A vagyonbiztosítottak aránya a teljes lakosságot tekintve a július-szeptemberi időszakban elérte a 70 százalékot szemben a személybiztosítottak 31 százalékával, és az életbiztosítással rendelkezők 23 százalékával. A valamely vagyontárgyukat biztosítók körében a kötelező biztosítással rendelkezők aránya 59 százalék, s CASCO biztosítást kötők aránya 12 százalék volt. Az egyes biztosítási formákkal rendelkezők körét vizsgálva elmondható, hogy míg kötelező biztosítást a férfiak kötnek nagyobb arányban (66 százalék), addig a CASCO biztosítás esetében a nemek aránya sokkal kiegyenlítettebb: a férfiak 11 százaléka, illetve a nők 12 százaléka rendelkezik CASCO kötvénnyel.

A kötelező biztosítás a legfiatalabb, 15-29 éves korosztályban a leggyakoribb, hiszen a július-szeptemberi időszakban e korcsoport 70 százaléka rendelkezett kötelező gépjármű felelősségbiztosítással. Regionális bontásban pedig a dél-alföldi régió vezet (69 százalék), ezt követi az Észak-Alföld (64 százalék) és a Nyugat-dunántúli régió (63 százalék).

Általánosságban megállapítható, hogy a kötelező felelősségbiztosítással rendelkezők aránya viszonylag állandó az év folyamán, változás rendszerint csupán az év első időszakában jellemző: így például 2005 utolsó negyedében mért 58 százalékos arány 2006 első negyedévére 60 százalékra emelkedett.

Az elkövetkező két évben valamilyen biztosítás kötését tervezőknek mintegy 7 százaléka választaná a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást és 2 százalékuk tervezi CASCO biztosítás kötését.

A vagyonbiztosítottak megoszlása az egyes biztosítási formák között 2005.IV.-2006.I. és 2006.III. (az adatok százalékban kifejezve)

   Lakás-, házbiztosítás  Kötelező biztosítás  CASCO
2006. III.   84  59  12
2005. IV.  85  58  13
2006. I.  84  60  13


A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet végezte.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újfajta drog okozhatja a német euró-bankjegyek szétesését

A német rendőrség szerint egy újfajta kábítószer, illetve az azzal élők okozzák a németországi… Tovább olvasom