Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A következő kormány hívhatja le az IMF-hitel részleteit

A kormány jelenleg arról tárgyal a Nemzetközi Valutalappal (IMF), hogy ne az eredeti határidőben kelljen lehívni a készenléti hitelkeret következő összegeit, hanem későbbi időszakban lehessen ugyanezt megtenni - erről Oszkó Péter beszélt a Magyar Televízió Az Este című műsorában kedden.
A pénzügyminiszter Varga Mihály fideszes-alelnökkel együtt vett részt a műsorban. Az ellenzéki politikus azt mondta: a készülő költségvetés elsősorban az IMF-megállapodásnak akar eleget tenni, azért, hogy a kormány még 2010 áprilisáig a rendelkezésre álló keretösszeget le tudja hívni.

A pénzügyminiszter kijelentette: az IMF-fel arról egyeztetnek, hogy akár ne történjen meg minden egyes lehívás a jelenlegi kormány működése alatt, hiszen már "van már olyan jó helyzet Magyarországon", hogy bizonyos részleteket már a következő kormány hívhat le, ha akar.

Oszkó Péter elmondta még, hogy a kormány ezermilliárd forinttal kevesebb bevételt tervez jövőre a 2009-es, hatályos büdzsé bevételi előirányzatához képest, mert ennyivel látja rosszabbnak a helyzetet ma a tavaly prognosztizáltnál.

Varga Mihály erre úgy reagált, hogy nem létező számokhoz kell viszonyítani, a tervezett számok már eltűntek, a "kőbe vésett" számoknak pedig már nem nagyon akarnak hinni. A volt pénzügyminiszter szerint "békaperspektívából nem lehet jó költségvetést csinálni". Mint mondta: Magyarországnak is hozzá kell tenni valamit ahhoz, hogy kijusson a válságból, munkahelyteremtésre, beruházásra, bürokráciacsökkentésre van szükség, de egyiket sem teszi a kormány.

Varga Mihály szólt arról is, hogy pártja szerint a forrásokat célzottan is el lehet költeni, célzott adócsökkentéssel többet lehet hagyni a hazai kis- és középvállalkozásoknál. Oszkó Péter erre reagálva azt mondta: sok lépest tett az állam az adócsökkentés révén a munkahelyteremtésért. Cáfolta azt a felvetést, hogy növekedett volna az összadóteher.

A fideszes politikus úgy vélte: nem látni, készülne-e a kormány arra, hogy a nagyobb munkanélküliség, a lakossági jövedelemcsökkenés miatt kevesebb lesz az adóbevétel. A Fidesz szerint van lehetőség további célzott adócsökkentésre - ismételte meg. Erre válaszolva Oszkó Péter azt mondta, ehhez további kiadáscsökkentésre lenne szükség; ez a logika Varga Mihály szerint azonban a "gyurcsányi politika" folytatását jelenti.

Olvasóink írták

  • 1. 620829 2009. szeptember 02. 15:23
    „ez a mi szerencsénk a leendő kormánynak is marad mit lenyúlnia...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóváhagyta a pénzügyminiszter az MNV Zrt. beszámolóit

A részvényesi jogokat gyakorló pénzügyminiszter hétfőn jóváhagyta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő… Tovább olvasom