Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A közállapotok megváltoztatásáért tüntettek az Operánál

A résztvevők a Nagymező utcáig töltötték meg az Andrássy utat.
A közállapotok megváltoztatásáért tüntettek a fővárosban az Operánál péntek este, a résztvevők a Nagymező utcáig töltötték meg az Andrássy utat - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval meghirdetett demonstrációt a három évvel ezelőtti tüntetés évfordulójára szervezték az operaház elé.

Várady Zsolt, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója, az egykori iWiW közösségi weboldal alapítója a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért m
Várady Zsolt, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója, az egykori iWiW közösségi weboldal alapítója a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épülete előtt a fővárosi Andrássy úton január 2-án.
Fotó: MTI/Marjai János

Várady Zsolt, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója arról beszélt: nem magát a képviseleti demokráciát utasítják el, hanem az elmúlt 25 év pártjait vonják kérdőre, mert nem tettek valós lépéseket azért, hogy a társadalom igazi részévé váljon a közügyek formálásának. Kijelentette, egyelőre nincsenek pártpolitikai ambíciói és a MostMi mozgalom sem pártalapítási szándékkal jött létre, mert nincs itt az ideje, nincs hozzá szervezet, sem anyagi lehetőség.

Szerinte ma a politikusok nem a köz ügyeit képviselik, hanem a saját világukat építik. Fontosnak nevezte, hogy a társadalom öntudatra ébredjen, úgy fogalmazott "az államnak nem feladata helyettünk gondolkodni". Öntudatos társadalom kialakítása a legfontosabb feladat a jövőre nézve - mondta Várady Zsolt.

Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója azt mondta, bár a három éve hatályos alaptörvény azt állítja, hogy Magyarország köztársaság, ez szerinte nem igaz. Hozzátette: "újra meg kell alapítanunk" a magyar köztársaságot, és meg kell alkotni új alkotmányát.

Hangsúlyozta: a köztársaság mindenkié, a köztársaság adja a legnagyobb szabadságot és biztonságot mindenkinek. Azt is kiemelte, hogy "az alkotmány mindannyiunké kell legyen". Egyúttal szorgalmazta, hogy az állam működése legyen teljesen átlátható.

A rendezett körülmények között felnövő és élő Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája egyik alapítója, valamint a miskolci állását elvesztő és egy fővárosi kunyhóba, majd önkormányzati bérlakásba kényszerülő Csizi Zsolt, A Város Mindenkié csoport aktivistája eltérő sorsukat hasonlították össze. Utóbbi azt mondta: a meglévő szakadékot nem a Fidesz, hanem a kapitalista gazdasági rendszer teremtette, de a kormány mindent megtesz azért, hogy a különbségeket ne csökkentse, hanem növelje. Udvarhelyi Tessza kijelentette: ennek a kormánynak mennie kell, a jövőben pedig hiteles, felelős, valóban baloldali értéket valló politikusokra lesz szükség.

Résztvevők a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épülete előtt a fővárosi Andrássy úton január 2-á
Résztvevők a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épülete előtt a fővárosi Andrássy úton január 2-án.
Fotó: MTI/Marjai János

Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő, akit "magyar állampolgárként" konferáltak fel, azt mondta: a Fidesz rendszere bukásra van ítélve, de hogy ez holnap, idén, 2018-ban történik-e meg, vagy évtizedeket kell várni rá, a tudatos állampolgárokon múlik. Hangsúlyozta: demokratikus európai alternatívát kell felmutatniuk, és ennek megteremtésére időt, energiát és pénzt kell áldozniuk. Arra is kitért, hogy nem egy új pártot, hanem mindenki számára nyitott alternatívát kell felépíteniük, a céljuk pedig a szélsőségektől ódzkodó, demokratikus, középre tartó európai ország megteremtése.

Kálmán László nyelvész decentralizálásról, az állam működésének teljes nyilvánossá tételéről és a nyomor felszámolásáról beszélt. Hangsúlyozta: a civilek szabadok és európaiak szeretnének lenni. Azt is kiemelte: nem tesznek egyenlőségjelet az eddigi magyar kormányok közé, mert a 2010 előttiek nem tudtak és talán nem is akartak úgy visszaélni a hatalommal, mint a jelenlegi. Hozzátette: de egyik kabinet sem akarta helyrehozni a súlyos rendszerhibákat, ezért nem kérnek a 2010 előtti állapotok egyszerű visszaállításából sem.

Takács Bori, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója azt mondta: Orbánnak és vele együtt a rendszernek is mennie kell, és helyette egy új, jobb rendszerre van szükség, abban még meg kell egyezniük, hogy milyen legyen.

Elmondta: Angela Merkel német kancellár egy hónap múlva esedékes látogatása idejére szervezik a következő tüntetést, hogy megmutassák: Európához akarnak tartozni. Szerinte a gyülekezési törvény tervezett módosítása azt jelzi, hogy van értelme tüntetniük.

A demonstráció előtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc korábbi beszédeiből, valamint A tanú című filmből játszottak be részleteket, miközben egy épület falára klipet, illetve a film egyik jelenetét vetítették. A tömegben körülbelül tucatnyi közmunkás- szakszervezet feliratú, illetve több uniós zászlót is lehetett látni, de volt, aki Che Guevarát ábrázoló, illetve magyar nemzetiszínű lobogóval érkezett. A feltartott táblákon többi között a következő feliratokat lehetett olvasni: "Támogassuk a Rolex-kormányt!", "Ne higgyetek a szemeteknek!", "Torkig vagyunk", "Delete Viktor", illetve "Stadionos Viktor, ebből elég volt".

Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épüle
Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épülete előtt a fővárosi Andrássy úton január 2-án.
Fotó: MTI/Marjai János

A rendezvény végén, a Himnusz elhangzása közben a színpad előtt dulakodás alakult ki, amikor a demonstráció egyik résztvevője uniós zászlót tartott a magasba, rajta "Nem" felirattal, és egy ember ki akarta csavarni a kezéből. Az MTI tudósítói azt látták, hogy két embert rendőrök gyűrűjében az operaház oldalához kísértek, ott igazoltatták őket.

Este nyolc órakor már a színpadot szedték szét a rendezők, a forgalom az Oktogon felé fokozatosan elindulhatott.

A rendőrség az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a demonstrációhoz kötődően senki ellen nem indult eljárás.

Korábban írtuk:

A közállapotok megváltoztatásáért kezdődött tüntetés a fővárosban az Operánál, a résztvevők a Nagymező utcáig töltik meg az Andrássy utat - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói pénteken kora este.

Várady Zsolt, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója arról beszélt: nem magát a képviseleti demokráciát utasítják el, hanem az elmúlt 25 év pártjait vonják kérdőre, mert nem tettek valós lépéseket azért, hogy a társadalom igazi részévé váljon a közügyek formálásának. Beszéde elején azt is kijelentette, hogy egyelőre nincsenek pártpolitikai ambíciói.

Uniós zászlót tart fel egy résztvevő a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épülete előtt a főváros
Uniós zászlót tart fel egy résztvevő a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épülete előtt a fővárosi Andrássy úton 2015. január 2-án.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója azt mondta, bár a három éve hatályos alaptörvény azt állítja, hogy Magyarország köztársaság, ez szerinte nem igaz. Hozzátette: "újra meg kell alapítanunk" a magyar köztársaságot, és meg kell alkotni új alkotmányát.


Korábban írtuk:

Megkezdődött a péntek esti operaházi tüntetés a fővárosban - írja az Index.

A hírportál helyszíni tudósítója szerint a kezdés előtt tíz perccel még szellősen áltak az emberek az Operánál felállított színpadnál is a zuhogó eső miatt, de hat óra körül már elkezdtek özönleni az emberek. A tömeg vége a Liszt Ferenc tér és a Nagymező utca közötti szakasznál áll.

Ahogy a szervezők is kérték, pártzászlókat, pártjelvényeket nem hozott senki, a politikusok azonban fel-feltűnnek - olvasható az Index folyamatosan frissülő cikkében.

Résztvevők a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épülete előtt a fővárosi Andrássy úton január
Résztvevők a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épülete előtt a fővárosi Andrássy úton január 2-án.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az egyik felszólaló, Somody Berandette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója azt mondta, a döntésekről csak utólag értesülünk, és csak annyit tudunk róluk, amennyit a hatalom enged. Ha nem akarjuk, hogy az állam mondja meg, hogyan éljünk, és bele akarunk szólni a rólunk szóló döntésekbe, akkor újra meg alapítanunk a magyar köztársaságot.

Egy másik felszólaló, Udvarhelyi Tessza szerint ennek a kormánynak mennie kell.

Vágó Gábor volt LMP-s képviselő azt mondta a tüntetésen, hogy a Fidesz rendszere bukásra van ítélve. Hogy ez a bukás holnap vagy 2018-ban vagy utána történik, azt nem lehet tudni - jelentette az Index helyszíni tudósítója.

Korábban írtuk:

Tízezer embert várnak az esti budapesti tüntetésre

Az Operaház elé szervezett pénteki tüntetést, amelyre a Facebookon már csaknem tízezer ember jelezte a részvételét, a MostMi! Facebook-csoport rendezi - írja az Index.

A demonstráció este 6 órakor kezdődik.

A tüntetés célja, mint írják a megmozdulást szervezők a Facebookon, hogy "szeretnénk azt a felszabadító élményt a téli ünnepek után is újra megélni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy sokan és egyre többen vagyunk, akik ki merünk állni, fel merjük emelni a szavunkat a jelenlegi álságos rendszer ellenében, sőt, azt is tudjuk, milyen országban szeretnénk élni helyette: szabad és szolidáris országban".

A program szerint a felszólalok között lesznek aktivisták, akadémikusok, ex-politikusok és a MostMi! csoport elindítói is - olvasható az Indexen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több baleset történt az M3-ason

Az egyik közlekedési balesetben egy ember meghalt. Tovább olvasom