Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A középiskolások könyvesboltokban vegyék át tankönyveiket!

A könyvszakma számára jelentős bevételkiesést okozott a tankönyvkiadás és a tankönyvellátás államosítása.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint ésszerű lenne, ha a középiskolásoknak és a középfokú oktatásban részt vevő diákoknak könyvesboltokban kellene átvenniük a tankönyveket.

Erről az MKKE elnöksége pénteken közleményben tájékoztatta az MTI-t. Azt írták: a könyvszakma számára jelentős bevételkiesést okozott a tankönyvkiadás és a tankönyvellátás államosítása. Álláspontjuk szerint nyilvánvalónak tűnik, hogy két év tapasztalata alapján a kormányzat is időszerűnek látja a tankönyvforgalmazás ésszerűsítését. Az MKKE elnöksége - tekintettel a tanulók életkorára és az egyre szélesedő ingyenes tankönyvellátásra - "tudomásul veszi, hogy az általános iskolai tankönyvforgalmazás a központosított iskolai elosztás bázisán történik".

A közleményben kiemelték: "a magyar kultúra és oktatás színvonalának megőrzése és fejlesztése érdekében" azt tartanák ésszerűnek, ha a középiskolásoknak és a középfokú oktatásban részesülő diákoknak könyvesboltokban kellene átvenniük a tankönyveket.

Rossz üzenetként értékelték, hogy a 14-18 éves fiatalokat iskolakezdéskor "gyakorlatilag távol tartják" a könyvesboltoktól, ugyanis véleményük szerint a könyvesbolt a kulturált életformára, az olvasásra nevelés fontos színtere.
Hozzátették: a középiskolai tankönyvek sokfélesége nagyon nagy, "szinte megoldhatatlan" logisztikai feladatot jelent a központi tankönyvellátásban. Hangsúlyozták továbbá, hogy a tankönyvek könyvesbolti megvásárlásával egy időben lehetőség nyílna szótárak, térképek, kiegészítő könyvek, kötelező olvasmányok megvásárlására is.

A MKKE elnöksége és szakértői ezzel kapcsolatos álláspontjukat szívesen kifejtenék személyesen is az oktatási kormányzat illetékeseinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdőlt az országos napi melegrekord

A Baranyai megyei Sellyén 16 fokot mértek, ezzel ez lett az új napi maximumhőmérsékleti rekord. Tovább olvasom