Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A közgyógyellátás új szabályai

Júliustól havi 12 ezer forintos keret áll rendelkezésre minden egyes rászoruló közgyógyellátott betegnek. Az igényt a jegyzőnél kell benyújtani, aki elbírálja az arra való jogosultságot.
A kormány elfogadta a köz-

gyógyellátás átalakításához kapcsolódó végrehajtási rendeleteket. A júliustól életbe lépő megújult rendszerben havi 12 ezer forintos keret áll rendelkezésre minden egyes rászoruló köz-

gyógyellátott betegnek. Ameddig a keret tart, addig ingyen válthatnak ki bármilyen, a járóbeteg-ellátás keretein belül kiadható, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszert. Az egyéni gyógyszerkeret bevezetésével az új rendszer a jelenlegi, igen korlátozott gyógyszerlista helyett nagyobb „választékot” biztosít.
A havi kereten felül évente 6 ezer forintos külön keret biztosított olyan esetekre, ha egy akut betegség miatt a szokásosnál több gyógyszerre van szükség, de azokat a havi 12 ezer forintos alapkeret már nem fedezi.
Az egyéni gyógyszerkeret szükség esetén – például ha új betegség lép fel – év közben felülvizsgálható lesz. Az új rendszerben a jogosultsági feltételek és a nyújtott szolgáltatások köre lényegében változatlan marad.
A betegeknek az igényt a jegyzőnél kell benyújtaniuk, mellékelve a háziorvos igazolását a krónikus betegségekről és a gyógyítást szolgáló terápiáról. A jegyző megvizsgálja a jogosultsági feltételeket, a háziorvos igazolását megküldi az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnak, amely nyilatkozik az elismert gyógyszerköltségről. A jegyző ezután elbírálja a köz-

gyógyellátásra való jogosultságot, meghatározza annak kezdő időpontját, az egyéni és eseti gyógyszerkeretet. A jegyző döntése alapján a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár kiállítja és eljuttatja a jogosult részére az egy évig érvényes közgyógyellátási igazolványt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ezután nyilvántartásában naprakészen vezeti a jogosult gyógyszerkeretét.
Az eseti gyógyszerkeretet a jogosultság kezdetén egy összegben, az egyéni gyógyszerkeretet 3 havonta állapítják meg a betegnél.
A gyógyszertárak és az OEP között elektronikus adatkapcsolat lesz – kiépítése a közeljövőben megtörténik, költségeit az állam vállalja magára. A gyógyszer kiváltásakor a patika elektronikusan kapcsolatba lép az OEP nyilvántartásával, és a jogosult gyógyszerkeretének erejéig térítésmentesen kiadja a gyógyszert. Ha az adott háromhavi gyógyszerkeret elfogy, akkor a következő 3 havi keret megnyitásáig a közgyógyellátott az általános térítési díjszabályok szerint válthatja ki gyógyszerét. Ha a három hónap leteltével a jogosultnak maradványa van a keretből, az nem vész el, hanem a következő 3 havi keret összegéhez hozzáadódik. A gyógyszer kiváltásakor a patika mindig tájékoztatja a beteget az aktuális gyógyszerkeretéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyhét a telepen

Kanyargós út vezet a telepre. Az út szélén nincs virág, mi több, hihetné az ember, hogy az a… Tovább olvasom