Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A közmunkaprogram megváltoztatását követeli az MSZP

Az MSZP elvárja a kormánytól, hogy az ombudsmani jelentésben megfogalmazottakat azonnal orvosolja.
A közmunkaprogram megalázó, ezért az ombudsman által is jelzett emberi jogokat sértő rendelkezéseinek eltörlését követeli a kormánytól az MSZP és a Közmunkás Szakszervezet - hangoztatta a két szervezet képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Nyakó István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője és Kordás László, az érdekképviselet főtitkára szerint a december 30-án elfogadott, a közfoglalkoztatást érintő testületi döntéssel mintegy 300 ezer embert kényszerít a kormány a kiszolgáltatottságba, fosztja meg jogaitól.

Az MSZP-s politikus emlékeztetett arra, hogy Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa december végén 75 oldalas jelentésében ismertette a közmunkát érintő vizsgálatának eredményét, amelyben a közfoglalkoztatottak alapjogait és a jogbiztonság követelményét sértő elemeket tárt fel. Az ombudsman lényegesnek tartja, hogy a közfoglalkoztatottak számára a szabályozásban és a mindennapi gyakorlatban is rendelkezésre álljanak az egyenlő jogaikat védő garanciák.

Nyakó István azt mondta: a kormány az országgyűlési biztos megállapításaira válaszul testületi döntést hozott arról, hogy "49 ezer forintból meg lehet élni", miközben az ország szegényebb részein élő emberek harmada éhezik, szenved.

Beszámolt arról, hogy az ország 150 településén végzett felmérésük alapján az MSZP és közmunkások szakszervezete öt pontból álló kérést fogalmazott meg a kormány számára, amely január elsejével követeléssé vált.

Követelik, hogy a közfoglalkoztatottak munkabérét első lépcsőben emeljék vissza a korábbi szintre, majd érje el a mindenkori minimálbért, és az eddigi heti helyett, ismét havonta fizessék a bért. A közmunkások számára is biztosítsák a pótszabadsághoz való jogot, továbbá ne kelljen megalázó módon sorba állni a közmunka-lehetőségért. A követelések között szerepel az is, hogy a pályakezdőket az eddigi egyéves várakozási idő helyett - ha nincs egyéb lehetőségük - már 4 hónap eltelte után is be lehessen vonni a programba.

Az MSZP elvárja a kormánytól, hogy az ombudsmani jelentésben megfogalmazottakat azonnal orvosolja, mivel a munkavállalók 10 százalékát érinti a jogfosztás, és a nemzetgazdasági miniszter közlése szerint idén 300 ezer embert alkalmaznak majd közmunkásként.

Nyakó István kijózanító valóságnak nevezte, hogy valójában közmunka-lehetőség nincs is, csak a 22 ezer 800 forintos segély, amelyet egy családból csak egy ember kaphat, és a szakszervezeti főtitkár közlése szerint a kormányrendelet január elsejével ezt is csökkentette több mint ezer forinttal. Az MSZP képviselője szerint „komoly probléma előtt áll a magyar társadalom", az emberek „már csak a láncaikat veszthetik", és mindezért a kormány, és annak vezetője, Orbán Viktor a felelős egyedül.

Közölte, azt is, az Országgyűlés idei első plenáris ülésnapjára országos demonstrációt hirdetnek, és különböző menetek indulnak majd az ország minden részéből Budapestre.

A Magyar Közlönyben december 30-án megjelent közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról szóló kormányrendelet módosítása szerint a szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakör betöltése és teljes munkaidő teljesítése esetén a havibér január 1-jétől bruttó 75 500 forint, a hetibér 17 ezer 385 forint, míg a napibér 3475 forint lesz. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén a havibér 96 ezer 800, a heti 22 ezer 275, a napi 4455 forint lesz.

Olvasóink írták

  • 1. csergemerge 2013. január 01. 19:40
    „"döntést hozott arról, hogy "49 ezer forintból meg lehet élni"

    Két éve az mszmp meg arról hozott döntést. hogy a 0 ft-ból is meg lehet élni.
    A 49000 Ft (bruttó 71800 Ft) valóban nem sok, de annál sokkal több, mint amit eddig kaptak azok, akiknek most lehetőségük van közmunkát végezni. Ha 0 ft-ból meg lehet élni, akkor 49000 -ből is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegverekedés volt szilveszter éjjelén Szigethalmon

Az MTI úgy tudja, egy helyi söröző előtt tört ki a késelésbe torkolló tömegverekedés, több embert… Tovább olvasom