Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A közoktatásban sztrájkolnak majd a legtöbben?

A közoktatásban sztrájkolnak majd legtöbben a Liga Szakszervezetek által meghirdetett pénteki országos munkabeszüntetésen - véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.
Kerpen Gábor szerint nemcsak tagjaik, hanem más szakszervezetekhez tartozók is csatlakoznak a Bajnai-csomag ellen szervezett sztrájkhoz. A pénteki német írásbeli érettségivel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem zárható ki, hogy lesz a lebonyolítással probléma, de ennek nagyon csekély az esélye.

A jelenlegi információk szerint a közoktatás lesz az az ágazat, ahol a lehető legtöbben csatlakoznak majd a Liga által meghirdetett sztrájkhoz - mondta a Független Hírügynökségnek Kerpen Gábor. Hozzátéve, hogy olyan intézményekben is lesz várhatóan munkabeszüntetés, ahol szakszervezeten kívüliek a dolgozók.

Az érdekvédők elnöke arról is beszélt, hogy az oktatási és kulturális miniszter tájékoztatása szerint nem teszik át más időpontra a pénteki német írásbeli érettségit. A szakszervezet felelőtlen magatartásnak tartja, hogy a tárca nem kíván egyeztetni a még elégséges szolgáltatásokról sem.

Kerpen Gábor kérdésre válaszolva elmondta: csak akkor kerül veszélybe a német érettségi, ha például az igazgató német szakos, és nincs tíz olyan tanár, aki nem sztrájkol. Nem zárható ki, hogy lesz probléma, de ennek kevés a valószínűsége - fogalmazott.

Várhatóan lesznek száz százalékban sztrájkoló intézmények - véli az elnök. Ebben az esetben a szülőket tájékoztatják a helyzetről; esetleg arra is kérik őket, hogy lehetőség szerint ne vigyék a gyereket iskolába. Az önkormányzat, mint fenntartó felelőssége, hogy gyermek ne maradjon felügyelet nélkül. Kijelöl tehát egy olyan intézményt, ahol vigyáznak azokra a gyerekekre, akiknek elhelyezését nem tudják a szülők megoldani a munkabeszüntetés alatt - fejtette ki.

A PDSZ szerint a Bajnai-csomag kizárólag megszorításokat tartalmaz, és hiányoznak belőle a gazdaságélénkítő intézkedések. A közalkalmazottakat hátrányosan érinti a többi között a 13. havi bér megszüntetése és a táppénz mértékének csökkentése. A szakszervezet úgy látja, hogy az önkormányzatok finanszírozásának szűkítése pedig további intézmény összevonásokkal és osztálylétszám növekedéssel jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokros valódi szakmai vitára hívja a pártok listavezetőit

Bokros Lajosnak és az MDF-nek konkrét programja és javaslatai vannak a válság hazai és európai… Tovább olvasom