Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

A közös fellépés kell a szlovák-magyar viszony rendezéséhez

Közép-Európában csak közös fellépéssel lehet megoldani a problémákat, szűklátókörű az a kormány, amelyik ezt nem látja be - fogalmazott Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke. A politikus szerint minden egyes ügyet ki kell vizsgálni és pontot kell tenni a végére.
Kozma József emlékeztetett: a Szlovákiában élő magyarokkal szembeni diszkriminációnak a szélsőségesek kormányra kerülése az oka. A politikus elmondta: minden egyes esetet - például a dunaszerdahelyi focimeccset, vagy a Malina Hedvig-ügyet - közös fellépésnek kellett volna követnie, mert a konfliktusokat csak így lehet megoldani. A honatya szerint Gyurcsány Ferenc konkrét javaslatokkal érkezett a szlovák kormányfővel folytatott találkozóra, vizsgálatot kért a dunaszerdahelyi meccs ügyében és nyelvhasználati kódex elfogadását sürgette.

Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök szombaton Révkomáromban találkozott, az utóbbi időben több konfliktus miatt is elmérgesedett magyar-szlovák viszony javítása érdekében. A két politikus közös nyilatkozatot fogadott el a többi között a kisebbségvédelem és az oktatás témakörében.

A Fidesz a találkozót értékelve azt közölte: sajnálja, hogy a Magyarország számára fontos kérdések kimaradtak Gyurcsány Ferenc és Robert Fico közös nyilatkozatából. Az SZDSZ szerint sem született kézzelfogható eredmény, a két kormányfő közös nyilatkozata megragadt az általánosságok szintjén, konkrétumot nem tartalmaz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ sajnálattal veszi tudomásul a találkozó kudarcát

Az SZDSZ sajnálattal veszi tudomásul, hogy Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szombati találkozóján nem… Tovább olvasom