Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A központi intézményeknél kezdett Schmitt Brüsszelben

Az Európai Unió központi intézményeinél kezdett látogatást kedden Brüsszelben Schmitt Pál köztársasági elnök.
Az államfő elsőként Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács állandó elnökével találkozott, akinek - mint a köztársasági elnök hivatala az MTI-t tájékoztatta - általános tájékoztatást adott a magyarországi belpolitikai és gazdasági folyamatokról, a jogalkotásról és a kormány által végrehajtott átfogó reformokról.

A köztársasági elnök biztosította a tanács elnökét Magyarországnak az európai értékrend és integráció iránti elkötelezettségéről.

A tájékoztatás szerint a beszélgetésen elhangzott, hogy a 2011 első félévi magyar EU-elnökség jelentősen hozzájárult az európai integráció folyamatához.

Schmitt Pál a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások kapcsán kifejtette, hogy a megállapodásnak fontos szerepe lehet a piaci bizalom megerősítésében.

A költségvetési fegyelemre vonatkozóan nemrégiben aláírt uniós kormányközi megállapodásról elmondta, Magyarország elsődleges érdeke az euró stabilitásának megőrzése, mivel Magyarország kereskedelme nagy részét euróban realizálja és devizatartalékai is euróban vannak.

Schmitt Pál elégedettségét fejezte ki az Európai Tanács legutóbbi döntésével kapcsolatban, amellyel tagjelölti státust adott Szerbiának.

A köztársasági elnök a kétnapos látogatás során találkozik a magyar anyanyelvű (magyarországi, erdélyi és felvidéki) európai parlamenti képviselőkkel, megbeszélést folytat José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, továbbá Joseph Daullal, az Európai Parlament néppárti frakciójának elnökével.

Részt vesz Schmitt Pál a Kárpátaljai Révész Imre Társaság kiállításának megnyitóján is a brüsszeli Balassi Intézetben.

Mint Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) külügyi hivatalvezetője előzetesen elmondta, Schmitt Pál brüsszeli látogatásának célja, hogy tájékozódjon az európai intézmények munkájáról, és első kézből adjon tájékoztatást a magyarországi folyamatokról.

Az államfő a tavalyi magyar EU-elnökség idején már többször járt Brüsszelben. Látogatásai során tavaly januárban találkozott az uniós intézmények vezetőivel és II. Albert belga királlyal, júniusban pedig részt vett azon a szentmisén, amelyet Európáért mondtak a brüsszeli Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyházban. A uniós soros elnökséggel kapcsolatban az államfő akkor megállapította, hogy annak köszönhetően jobban odafigyelnek Magyarországra.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. március 06. 12:37
    „Hááát ez igaz ! " jobban odafigyelnek Magyarországra ! " ez sikerült orbánnak elintézni !
    vajon ott az EU ban tudnak palibáááá körül kialakult cirkuszról ?? Mennyire hiteles az öreg ???Mert ugye itthon : O .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötpárti javaslat: 2012 legyen a Világörökség Éve!

Ötpárti javaslat született arról, hogy 2012 legyen a Világörökség Éve, amelynek során különböző… Tovább olvasom