Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége a létszámcsökkentésről

Az Országos Sajtószolgálathoz (OS) jutattal el közleményét a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége a kormányzati létszámcsökkentésről.
A közigazgatás munkavállalói megdöbbenéssel olvasták a ma reggelre megjelent Magyar Közlöny 2012. évi 3. számában közzétett 1004/2012. (I.11.) számú kormányhatározatot a kormányzati létszámcsökkentésről.

A szakszervezetek az elmúlt hetekben különböző hivatalokból már kaptak vészjelzést, amely szerint titokban készülnek a "halállisták", azok a névsorok, amelyek az elbocsátandó munkavállalók nevét tartalmazzák.A hatályos jogszabályokra hivatkozással a közelmúltban többször kezdeményeztünk érdekegyeztetést ebben a témában, de a kormányzat mindig elhárította azzal, hogy még kormányon belül folyik az egyeztetés.

A döntés nem teljesen váratlan, de teljességgel elfogadhatatlan. Érthetetlen, hogy a kormány miért üldözi saját apparátusát. Az elmúlt másfél év során: - a közigazgatásban dolgozók elszenvedték a megalázó, alkotmányellenes indoklás nélküli elbocsátást, - jelentősen csökkentették a "kirúgottak" felmentési idejét, járandóságait, - visszamenőleges adófizetési kötelezettséget állapítottak meg, - az illetmények nem növekedtek, immár negyedik éve a közszféra egészében "bérbefagyasztás van", "bérfejlesztés nincs," - minimálisra csökkentették a béren kívüli juttatásokat, - szinte minden munkahelyen "rendszerszerűvé" tették a 10-12 órás munkanapot - bizalomvesztés és méltatlanság címén a köz szolgái azonnal felmenthetők. Mindezek miatt a közigazgatási munkahelyek légkörét a rettegés és a félelem uralja. A kormány munkahelyek teremtését, kiszámítható, stabil életpályát ígért és hitet tett a "jó kormányzás" mellett. Folyamatban van a közigazgatási folyamatok egyszerűsítése. A 2012. január 1-jén hatályba lépett új alaptörvény és a hozzá kapcsolódó sarkalatos törvények egész sorának kidolgozása beláthatatlan mértékű többletfeladatot ró a közigazgatásban dolgozókra. A létszámcsökkentésről szóló döntés – érdekegyeztetés nélkül – törvénysértő módon született. Jellemzően az "először vág, aztán mér" gyakorlatát követve, most sem került sor a feladatok és hatáskörök szakszerű áttekintésére. Az elmúlt években az elbocsátások főleg a beosztott munkatársakat érintették, ennek következtében ma már "a közigazgatás frontvonalában" szinte nincs közkatona. A munkatársak az elvégezhetetlen mennyiségű feladatok miatt táskában "hazalopják a munkát". Azonnali egyeztetést követelünk! A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Köztsiztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete támogat mindent, ami a munkavállalók érdekeit szolgálja. Az elbocsátottak megsegítésére hivatott "Karrier Híd" Programot elégtelennek tartja. A szakszervezetek követelik azt is, hogy a létszámcsökkentés végrehajtása során a szakmai, jogi és szociális szempontokat vegyék figyelembe a munkáltatók, a helyi döntésekbe érdemi módon vonják be a munkahelyi érdekvédelmi szervezeteket.

Budapest, 2012. január 12.

Dr. Agg Géza
Dr. Bárdos Judit
Fehér József KSZSZ elnök BRDSZ főtitkár
MKKSZ főtitkár

Kiadó: Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyógyszertáraknak is előnyös lehet az új gyógyszerfelírási rendszer

A betegek, illetve az állam költségeinek csökkenése mellett a gyógyszertári készletgazdálkodás szempontjából is előnyös lesz az új gyógyszerfelírási rendszer Tovább olvasom