Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

A közterületekre is kellenének

Országosan a mentőautók kevesebb mint harmadában van félautomata defibrillátor. Győr-Moson-Sopronban jobb a helyzet, itt minden másodikban elhelyeztek ilyen készüléket, de mindegyikben, sőt, a rendelőkben és bevásárlóközpontokban is szükség lenne újraélesztőkre.
A hirtelen szívhalál vagy szívritmuszavar következtében beálló halál a világon mintegy hárommillió embert érint, és Magyarországon évente mintegy huszonhatezer emberen nem tudnak már segíteni. Hazánkban óránként egy ember veszti életét emiatt. A kardiológusok szerint az esetek fele megmenthető lenne, ezért növelni kellene a nyilvános helyeken, főleg a bevásárlóközpontokban, sportlétesítményekben és hivatalokban elhelyezett újraélesztő berendezések számát. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány tavaly novemberben 25, egyenként csaknem egymillió forintos defibrillátor-készüléket adott a Belügyminisztériumnak, amelynek nagy része a járőrautókba került – de eddig még nem volt szükség rájuk. Hazai viszonyok közt a komplex újraélesztés egy 30 órás tanfolyam keretében elsajátítható, míg a félautomata defibrillátor használatát 2 óra alatt lehet megtanulni.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője szerint a 830 mentőautó közül csak a 150 rohamkocsiban, és másik 100 autóban van ilyen készülék, az elmúlt években ugyanis nem volt keret műszerfejlesztésre, most azonban 500 millió forint áll rendelkezésre, amiből Győrfi szerint defibrillátorra is jut majd.
Győr-Moson-Sopron megyében jobb a helyzet az országos átlagnál: itt minden második mentőautóban van újraélesztő. Dr. Puskás Tivadar, a mentőszolgálat megyei főorvosa lapunk érdeklődésére hozzátette: a Kisalföld nyolc mentőállomásán is mindenütt található ilyen készülék.
A szakember szerint természetesen valamennyi mentőautóban szükség lenne félautomata defibrillátorra, valamint az orvosi rendelőkben is el kellene egy-egy ilyen műszert helyezni.
A főorvos úgy látja, ezek után lenne érdemes megfontolni a nagyobb, forgalmas bevásárlóközpontokba kihelyezés kérdését. A készülék használata nem bonyolult, de ismerni kell ahhoz a működését, hogy a bajba került társán valaki segíteni tudjon. Minél több helyen van kint ilyen újraélesztő, annál nagyobb az esélye annak, hogy megmenthető egy ember élete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a madárinfluenzától?

Tovább olvasom