Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A közvélemény-kutatók a népszámlálásra alapoznak

A közvélemény-kutató cégek a népszámlálás adataira alapozzák tevékenységüket, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint azok jóformán ellehetetlenülnének, ha nem volnának 10 évente összeírások, mert nem tudnának jó népességi mintát választani a kutatásaikhoz.
Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője az októberi összeírás kapcsán az MTI-nek elmondta: a közvélemény-kutató cégek a népszámlálási adatok alapján választanak maguknak reprezentatív mintát, és meghatározzák, hogy a megkérdezettek körében legyenek egyebek mellett falusiak, kisvárosiak, középvárosiak, nagyvárosiak, különböző iskolai végzettségű emberek, nők és férfiak, munkanélküliek és meghatározott foglalkozásokhoz köthető lakosok egyaránt, illetve a különböző korcsoportokhoz tartozók is.

A szóvivő a népszámlálást egy fényképfelvételhez hasonlította, amely az elkészültekor friss adatokat tartalmaz, de az idő elteltével öregszik, vagyis később a népesség új összetevőit már nem kellőképpen ismerik, csak a születési, halálozási adatokat. Mint mondta, azt sem tudják pontosan, hogy "a fényképből ki hogyan halt ki", és ahogy romlik a minta, úgy romlik a közvélemény-kutatás eredménye. "A végén eljöhetne az az áldatlan állapot, hogy a közvélemény-kutatás nyilvánosságra hozott eredménye esetleg egyenlő arányban informál és dezinformál" - fogalmazott Virágh Eszter.

Illusztráció: MTI
Illusztráció: MTI


Utalt arra, hogy az idő előrehaladtával a népszámlálás által készített adatsor már egyre kevésbé ad reális képet, ezért kell időről időre népszámlálásokat tartani. Példaként hozta fel, hogy ha Miskolcról és környékéről egy pártreferencia-felmérést szeretnének készíteni és ehhez meghatározott mintájú embercsoportra van szükségük, nem biztos, hogy megtalálják, ha a 10 évvel korábbi népszámlálás adatait veszik figyelembe, mert azok már idejétmúltak.

Közlése szerint a népszámlálást 2010 eleje és 2011 vége között kell tartani az ENSZ-ajánlás alapján, amelyhez az Európai Unió is csatlakozott. Az időintervallumból következik, hogy zömmel már lezajlott a mintegy 190 országot érintő népszámlálás-sorozat, melynek eredményeként lehet majd látni a Föld népességének összlétszámát. Ezekkel a konkrét felmérésekkel igazolható az, amit a legutóbbi, 10 éve végzett népszámlálás utáni úgynevezett népesség-továbbvezetések (amelyek a születések és halálozások évenkénti összesítését, valamint a bevándorlók és a kivándorlók számának hozzáadását, illetve kivonását jelentik) alapján valószínűsítenek a demográfusok, hogy a világ népessége jelenleg 7 milliárd körül van - fűzte hozzá a KSH népszámlálási szóvivője.

Olvasóink írták

 • 2. horvathi 2011. október 02. 12:03
  „Még csak ma indult el a népszámlálás, de már az első napon kiderült az internetes szoftver egy hatalmas hibája!

  Amennyiben a borítékban megküldött jelszóban szerepel "kis l", vagy "kis i" betű, akkor a szoftver azokat nem ismeri fel és mint hibás kódot visszautasítja. Háromszori "hibás" próbálkozás után pedig kitiltja a felhasználót a rendszerből, amit majd csak hétfőn fognak tudni feloldani a KSH informatikusai, ugyanis a hétvégén nem dolgoznak.....

  Ez is csak nálunk fordulhat elő! Ki tudja hány milliárd forintot elköltöttek erre az informatikai szoftverre és kiderül, hogy nem képes felismerni két betűt sem! Egy ilyen problémát egy általános iskolás gyerek is meg tudna oldani és kijavítani - sőt egyáltalán nem is okozna ilyen szarvashibát - egy pillanat alatt. Ráadásul még hétvégi ügyeletet sem tartanak.

  Valakinek a fejét kellene venni ilyen mértékű hozzá nem értésért!”
 • 1. Power 2011. október 02. 08:18
  „14 milliárd forintot kidobtunk az ablakon. Mire használják a számítógépes nyilvántartásokat és adatbázisokat? Ebben az országban semmi nem változik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberre kész a legélhetőbb magyar városok listája

Decemberben hirdeti ki a 20 ezer lakosúnál nagyobb, legélhetőbb magyar városok listáját a CSR Hungary. Tovább olvasom