Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A közvetítés még nem közfeladat

A megyei kamarák etikai bizottsági elnökei visegrádi ülésükön megtárgyalták a kamarai részvétel lehetőségét.

Kamaránknál az etikai eljárás ingyenes.

A megyei kamarák etikai bizottsági elnökei visegrádi ülésükön – amit az országos kamara, az MKIK etikai bizottsága szervezett nemrégiben – megtárgyalták a kamarai részvétel lehetőségét a közvetítői tevékenységről szóló törvény alapján igénybe vehető vitarendezésben.

A közvetítői eljárás egy sajátos permegelőző, konfliktuskezelő, a felek önkéntességén alapuló vitarendezés. A közvetítő lehet természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság. Az igazságügyi tárcánál vezetett névjegyzékbe a közvetítőt be kell jegyezni, ez díjazással, költségtérítéssel jár. Jelenleg 312 jogi személy és 977 természetes személy (80 százalékuk ügyvéd) végzi ezt a tevékenységet. Összesített vélemény szerint a kamarák jelenleg meglévő vitarendezési lehetőségei elegendőek, addig nem célszerű ezzel foglalkozniuk, amíg a közvetítői tevékenység a kamarai törvény alapján nem kerül be a közfeladatok közé. (Jelenleg kamarai közfeladat az etikai bizottságok, békéltető testületek és a választott bíróságok működtetése.)
Az etikai eljárás a legtöbb megyei kamaránál díjköteles, összege mindig az eljáró kamaránál érvényes legalacsonyabb kamarai tagdíj összegével egyezik meg, de a kamarai tagok által kezdeményezett eljárás díjmentes. Kamaránknál az etikai eljárás ingyenes.
A megyei elnökök ismertették az idén lefolytatott etikai eljárásokat, amelyeket utólagosan is megvitattunk. Összességében megállapítható, hogy kamaránk azzal, hogy ingyenesen végzi az etikai eljárásokat és nem utasít vissza senkit, jól szolgálja a gazdaság szereplőit, függetlenül attól, hogy kamarai tagok-e vagy sem.

Perger Béláné, az etikai bizottság elnöke

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klasszikus női szépség – hajban elmesélve

Minden év legrangosabb seregszemléjén, a Wella Day-en bemutatott show összeállításában… Tovább olvasom