Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

A közvetlenül a fogyasztóknak készülő genetikai vizsgálatok törvényi szabályozását sürgetik

A közvetlenül a fogyasztóknak készülő genetikai vizsgálatok törvényi szabályozását sürgeti az Egészségügyi Tudományos Tanács, miután megszaporodtak az interneten a genetikai szűréseket kínáló hirdetések.

A közvetlenül a fogyasztóknak készülő genetikai vizsgálatok törvényi szabályozását sürgeti az Egészségügyi Tudományos Tanács, miután megszaporodtak az interneten a genetikai szűréseket kínáló hirdetések - írta a Magyar Nemzet.

A lap szombati számában azt írta, hogy az állásfoglalásban felhívják a  figyelmet arra: humángenetikai vizsgálat csak a jogszabálynak megfelelően felszerelt és szakképzett személyi háttérrel, működési engedéllyel rendelkező szolgáltatónál végezhető, kizárólag egészségügyi érdek alapján.

Javasolják, hogy jogszabályban szabályozzák, milyen esetekben végezhetők a fogyasztó kezdeményezésére genetikai vizsgálatok. Kikötnék, hogy ezek kizárólag egészségügyi szolgáltatókon keresztül legyenek elérhetők, a szolgáltató pedig csak klinikai genetikus szakember személyes tanácsadása mellett forgalmazhassa a teszteket.

Azt is szükségesnek látják előírni, hogy a nem várt és a jelenleg egyértelműen nem elemezhető eredmények megismerési szándékáról a tesztet kérő kötelezően előzetes nyilatkozatot adjon. Köteleznék a szolgáltatókat arra, hogy a vizsgálat betegút-dokumentációját napra kész állapotban tegyék ellenőrizhetővé az ÁNTSZ, a genetikai szakfelügyelet, vagy a hatóság által delegált személy részére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítaná az útdíjrendszert az MSZP

A párt szerint a kormány nem hívta fel kellőképpen a figyelmet a D1-es és a D2-es típus közti… Tovább olvasom