Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

A krízisalap folytatását kérte Mesterházy

A január végén befejeződő krízisalap-program folytatását kérte Bajnai Gordon kormányfőtől Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

A szocialista frakcióvezető szerdán Budapesten újságíróknak elmondta, hogy a kormányfő ígéretet tett a program folytatására, aminek révén egyszeri, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a rászoruló családok.

Megjegyezte, véleménye szerint a krízisalapnak a jelenlegi feltételekkel kell folytatódnia.

Mesterházy Attila szerint az, hogy a GDP-hez viszonyítva 3,9 százalék helyett 3,6 százalék lett a 2009-es államháztartási hiány, azt mutatja, hogy a kormány betartotta, amit vállalt. Sikerült egy olyan költségvetést végigvinnie, aminek következtében helyreállt a nemzetközi bizalom Magyarország iránt.

Hozzátette: remélik, hogy jó pénzügy- és gazdaságpolitikával idén is lehet tartani a 2010-re várható hiányt, a 3,8 százalékot.

A politikus szerint bármilyen kormánya is lesz az áprilisi választások után az országnak, tartania kell ezt a gazdaságpolitikai irányt, mivel így lehet a válság negatív hatásait tompítani.

Mesterházy Attila felhívta arra a figyelmet, hogy idén még nem lesz vége a válságnak, az csak akkor fejeződik be, hogy ha a munkanélküliségi adatok visszatérnek a válság előtti szintre.

Szerinte mindez azt jelenti, hogy válság hatásait még több éven keresztül kell kezelni, ezért is fontos a krízisalap folytatása.

A kríziskezelő programot a gazdasági válság miatt átmenetileg nehéz helyzetbe került családok gyors megsegítése érdekében indította el a kormány 2009 augusztusában.

2010 januárjáig 84 ezer kérelem érkezett a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságokhoz, ezekből 76 ezret bíráltak el, a családok átlagosan negyvenezer forint támogatáshoz juthatnak a kríziskezelő programból.

Az alapba a felajánlások eddig 4,2 milliárd forint gyűlt össze. A Pénzügyminisztérium kedden közölte: a vártnál kevesebb, 918,6 milliárd forint, a GDP 3,6 százaléka lett a 2009-es államháztartási hiány. A Pénzügyminisztérium prognózisa 992,4 milliárd forint hiánnyal számolt, ami a GDP 3,8 százaléka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnapos elnökségi ülést tart a Fidesz

Kétnapos ülést tart a Fidesz elnöksége csütörtökön és pénteken Siófokon - közölte Szijjártó Péter… Tovább olvasom