Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A kukoricának alig egyötödét sikerült betakarítani Zalában

Zala megye - A kukoricának alig egyötödét tudták csak betakarítani Zala megyében; a 49 ezer hektáros vetésterületből mintegy 11,5 hektáron végeztek az aratással - tájékoztatta Farkas Gyöngyvér, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) földművelésügyi igazgatója az MTI-t.
Az elmúlt év azonos időszakában a kukorica 75 százalékát már sikerült betakarítani. Idén 30 százalék körüli a növény nedvesség tartalma, ezért a szárítókban mintegy 15 százalék körüli vizet kell eltávolítani. A gazdák vártak az aratással, de mivel a szemek egy része már megfagyott, és már nem tud leadni több nedvességet a növény, ezért a gazdák igyekeznek mihamarabb betakarítani a termést. A hozam hektáronként 7,3 tonna körül alakul, míg tavaly elérte a 7,5 tonnát.

Az őszi vetésű növényeknél mindenhol mínusz van, búzát még érdemes vetni, de más növényt már nem. A 4 ezer hektárra tervezett árpát 3,5 hektáron sikerült elvetni, a 16 ezer hektáros repceföldön 13 ezer hektáron került földbe a mag. A vetési szándék szerint 2,4 ezer hektáron vetettek volna tritikálét, de csak 850 hektáron végeztek a vetéssel.

Az igazgató elmondta; a hűvös, csapadékos idő a gazdák ellen dolgozott. Idén augusztusban 240-270 milliméter csapadék esett, míg az ezt megelőző évtizedekben a nyár utolsó hónapjában a csapadék átlagos mennyisége 75 milliméter volt. Októberben a korábbi évek 69 milliméteres átlagához épest ugyan csak 25-30 milliméter eső esett, de még így is telített a talaj. A földek vízben állnak, nehezen lehetett rámenni a felázott földekre. Hosszú évtizedek óta először fordult elő, hogy gumitalpas kombájnnal aratták a gabonát, mert a mezőgazdasági munkagépek besüllyedtek volna a talajba.

A csapadékos időjárás nem tett jót a kukoricának, de a mezőgazdasági vadkár - éves átlagban 280 millió forint - is gondokat okoz.

Farkas Gyöngyvér tájékoztatása szerint a takarmányárak folyamatosan emelkednek, a falugazdászok pedig arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a kombájnok mellől "vizesen", tonnánként már 130 euróért is felvásárolják a kukoricát.

A kukorica ára egyébként tonnánként 47 ezer forint körül alakul, a takarmánybúzát tonnánként 42 ezer, az étkezési búzát 45 ezer, a javító minőségűt pedig 48 ezer forintért lehet értékesíteni. A napraforgót tonnánként 114 ezer forintért lehet eladni, a repce ára pedig 101 ezer forint körül alakul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatási határidőkre figyelmezteti a gazdákat az agrárkamara

A gazdálkodóknak még bő egy hónapjuk maradt arra, hogy benyújtsák igényüket az állattartó telepek korszerűsítéséhez (ÁTK) nyújtandó támogatás kifizetésére. Tovább olvasom