Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A külföldi lapvélemények tükrében

Hideg polgárháború uralkodik Magyarországon a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap keddi száma szerint. A szerző úgy véli: Európában egyetlen társadalom sem olyannyira fundamentálisan megosztott, mint a magyar. „Három külön világ” ünnepelte hétfőn az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulóját Budapesten a SME szlovák lap szerint. Az egyik helyen a politikusok és a külföldi vendégek tartottak megemlékezést rendőrkordonok között. A másik helyszínen a rendőrség igyekezett távol- és kordában tartani a kormányellenes jelszavakat skandáló tüntetőket. A hallgatag többség otthon maradt, már csak azért is, mert a másik két tábor elvette a kedvét az ünnepléstől – írta a lap. A budapesti zavargások csak tovább erősítik a közép-európai politikai fejleményekkel kapcsolatos EU-aggodalmakat, az uniónak ugyanakkor vannak hathatós válaszeszközei arra az esetre, ha ezekben az országokban veszélybe kerülne a demokrácia – elemezte a helyzetet a Financial Times.

Szinte kizárólag a tüntetésekről, illetve az erőszakos cselekményekről írt a német és az olasz sajtó az 1956-os budapesti megemlékezések kapcsán. Egy orosz elemző szerint a nagykoalíció lenne az egyetlen reális kiút a magyarok számára, de politikai kultúrájuk még nem érett meg a realizmusra.
A világ méltóságteljes megemlékezést várt, de újabb kormányellenes lázadást kapott – írta a cseh Mladá Fronta Dnes. A lap szerint bizonyos túlzással elmondható, hogy Magyarországon folytatódik az 1956-os „forradalom”, de annak szereplői a felismerhetetlenségig megváltoztak.
„ A második magyar forradalom”, „Gyurcsány fejedelem és Nagy Imre forradalmának országa – Megemlékezés cirkusszal”, „Polgárháborúra készül Magyarország?” – ilyen címekkel számolt be a romániai sajtó a budapesti eseményekről. A kormányellenes tüntetések beszennyezték az 1956-os budapesti megemlékezéseket – vélte a La Libre Belgique című belga lap, s végül ahogy a Neue Zürcher Zeitung budapesti tudósítója fogalmazott: hideg polgárháború uralkodik Magyarországon. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A heti eredmények

13 pontos: Papp Szandra (Nagyszentjános). Tovább olvasom