Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

A külföldön élőknek is jár a hazai nyugdíj

„ Megalázónak és igazságtalannak tartom, hogy közel négy évtizedes munkám után is kevés nyugdíjat kapok, miközben a Nyugatra távozottaknak is folyósítanak itthonról öregségi ellátást” – fogalmazott egy idős soproni tanárnő. Mások szerint az lenne az igazságtalan, ha nem így történne.

Bankszámlán gyűlik

– Konkrétan tudom, hogy egy olyan háromgyermekes magyar nőnek, aki a hatvanas években telepedett le Kanadában, s akinek aztán mindössze 7 év 53 nap magyarországi munkavégzést igazoltak, 55 éves korában idehaza az átlagjövedelem alapján állapították meg a nyugdíját. Kanadában ő még javában dolgozott, amikor Magyarországról már öregségi ellátásban részesült. Neki idén január 1-től már havi 37.893 forint gyűlik a magyarországi bankszámláján, miközben jómagam 38 évnyi pedagógusi munka után sem kapok többet, mint 72 ezer forintot – nehezményezte az idős soproni tanárnő (név és telefonszám a szerkesztőségben). Szerinte az még igazságtalanabb, hogy az egyetemi évek után is jár a nyugdíj, tehát lehet, egy percet sem dolgozott idehaza az illető, mégis részesül ellátásban.

Felhívás Kanadában

– Azt hiszem, itt az ideje, hogy a nagy nyilvánosság előtt beszéljünk arról a többszörösen negatív megkülönböztetésről, amely a magyarországi nyugdíjasokat érinti – folytatta a pedagógus. – Morális szempontból is elfogadhatatlannak tartom, hogy míg a hazát elhagyók kormányrendelet alapján nyugdíjat kaphatnak az óhazától, addig azok, akik egy életen át becsülettel itt dolgoztak, ilyen arcpirítóan alacsony nyugdíjból kénytelenek élni.
– Az ismertetett eset különben biztosan nem egyedi, hiszen tudom, Kanadában hirdetések is megjelentek ilyen szöveggel: „Ne hagyja elveszni magyarországi nyugdíját, ha a nő 55 éves vagy a férfi 60 éves elmúlt!” Ki tudja, hány tíz- és százezer egykori honfitársunk kap magyar nyugdíjat is, miközben nyugati életkörülmények között él. Éppen ezért jogosnak véljük, hogy a rendeletet vizsgálják felül – hangsúlyozta a soproni tanárnő, aki hozzátette: sokuknak már taj-kártyájuk is van, így előre tervezhető műtétjeiket is idehaza végeztetik el. Ismer valakit, aki a magyar társadalombiztosító terhére vetette ki a vesekövét...

Havi 696 millió forint

– A külföldi „magyaroknak” folyósított nyugdíj összegét nem tudjuk egészen pontosan megmondani, hiszen nem állampolgárság, hanem a Magyarországon szerzett szolgálati idő, illetve egyéb feltételek megléte (életkor, rokkantság) alapján részesítjük nyugdíjban a jogosultakat – tudtuk meg dr. Szenczi Erikától, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság nemzetközi főosztálya megbízott vezetőjétől. – Februári adataink szerint 19.758 olyan külföldön élő személyt tartunk nyilván, aki önálló nemzeti jogosultság, valamely nemzetközi egyezmény vagy EU-rendelet alapján kapja tőlünk a nyugdíját. Mindez összesen havi 696 millió forint összeget jelent. Az ellátás megállapítása szempontjából nincs jelentősége az igénylő állampolgárságának, mert kizárólag a biztosítási elv a döntő. Így ha valaki sosem volt magyar állampolgár, de nálunk szerzett jogosultságot az ellátásra, pozitív lesz az elbírálás. Ahhoz, hogy valakinek a folyamodványát kedvezően fogadhassuk el, legkevesebb 15 év szolgálati idő megléte szükséges. Ha valaki Magyarországon ennél kevesebb időt szerzett, akkor nemzetközi egyezmény alapján a másik országban – például Kanadában, Ausztriában, Németországban – teljesített szolgálati időt is figyelembe kell venni a jogosultság megállapításához, de csak a magyar szolgálati idő arányában részesül tőlünk ellátásban.

Nem várható változás

– A külföldön élő személyek részére folyósított nyugdíjak vonatkozásában nem várható változás – folytatta a főosztályvezető. – Sőt, az újonnan megkötendő nemzetközi egyezmények alapján valószínűleg az eddiginél is szélesebb kör szerezhet ellátásra való jogosultságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érelmeszesedés megállítható!

Az érelmeszesedés kis zsírcsíkok lerakódásával kezdődik az érfalban. Minél betegebb, annál kevesebb… Tovább olvasom