Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A kullancscsípés megelőzése

A rejtett életmódú vérszívók jelenlétét nem jelzik táblák, és ránézéssel sem lehet a fertőzött kullancsokat megkülönböztetni a többitől. Jobb tehát az elővigyázatosság.

Érdemes néhány alapelvet még idejében megismerni, hogy a természetben veszélytelenül dolgozhassunk, biztonságban sportolhassunk, gondtalanul pihenhessünk. A tapasztalatok szerint a kullancsok aktivitása kora tavasztól késő őszig tart, érdemes tehát megfogadni a következő tanácsokat.

Nem csak vitaminpótlás

Indulás előtt három nappal célszerű elkezdeni a Polybé tabletta szedését: naponta egy-két szemet, testsúlytól függően akár többet is. A tabletta vízoldékony B-vitaminokból álló tartalma ugyanis az izzadságmirigyben kiválasztódik, és az egész testet uralja ez a kullancsok számára kellemetlen illat. Megelőző hatása oly mértékű, hogy a kullancscsípések gyakorisága legalább 70–80 százalékkal csökken.
A vízoldékony B-vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek, másrészt ártalmatlanok és a fölösleges mennyiség a vizelettel kiürül.

Spray a ruhára is

A bőrön alkalmazott kémiai kullancsriasztók (például
Authan spray) még hatékonyabban és ugyancsak tartósan tartják távol az élősködőket. Ezekkel a kullancsriasztókkal célszerű a leginkább veszélyeztetett testrészeket – lábszárat, nyakat – befújni.
A kétféle védekezés együttes alkalmazása a leghatásosabb.
Azoknak, akik tartósan a természetben dolgoznak, célszerű, ha felsőruhájukat kullancsirtó, -riasztó szerekkel (pl. Permanon ruhakezelő kullancsriasztó aeroszol) impregnálják. Az eljárás segítségével kb. két hétig tartó, fokozott külső védelmet nyerhetünk. A kezelés kizárólag felsőruhán alkalmazható. Célszerű a sapkát is kezelni. Ezt a hatóanyagot egy-két mosás sem távolítja el.

Csalogató illatanyagok

A modern tisztálkodószerek (tus- és habfürdők, egyes szappanok) intenzív illatanyagai tartósan beivódnak a bőr felső rétegébe. Nem zárható ki, hogy közülük néhány a kullancsoknak is kellemes, esetleg vonzó illatú, tehát növelhetik a kullancscsípések gyakoriságát.
A szabadban világos, lehetőleg egyszínű ruhát viseljünk, mert ezen könnyű észrevenni a ruhánkra sodródott kullancsot.
Mindig az időjárásnak és tartózkodási célunknak megfelelő öltözetben legyünk. A kullancsok ellen véd, de sem a munkához, sem a sportoláshoz nem lenne célszerű „légmentesen, hermetikusan elzártan, mintegy űrsétának" megfelelően öltözni. Ha nadrágot viselünk, hasznos annak szárát a zokniba hajtani. Rövidnadrág hordásakor ajánlott a kullancsriasztó használata, és jó, ha sűrűbben vizsgálódunk kullancs után. Hajunkat fedjük világos sapkával, kendővel.

Lakótelepi parkban is előfordul

Kerüljük el a kullancsok élőhelyeit: a hűvös, nedves, árnyékos, füves, bokros csalitot, cserjést és az erdőszéleket. A vadcsapásokon a kullancsok különösen gyakoriak. Fontos tudni, hogy házfalak tövénél és korhadt fatörzsek közelében szintén gyakrabban találhatók ezek a parányi vérszívók, mert itt hűvösebb, páradúsabb, esetleg fedettebb a környezetük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilátásban a kamatadó

A kormány úgy tűnik, az ellenzéki kifogások ellenére sem tett le a kamatadóról, a… Tovább olvasom