Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A különleges fajtákat keresik a faiskolákban

A megszokottnál hetekkel előbb elkezdődött a faiskolai szezon, a hobbikertészek már vásárolnak. A sárgabarack, cseresznye, szilva mellett egyre többen keresik a különleges fajtákat.
A különösen enyhe időjárásnak köszönhetően – amióta hivatalos méréseket végeznek hazánkban, nem volt ilyen meleg tél – a megszokottnál hetekkel korábban nyitottak a faiskolák.
– Mivel az utóbbi években sorra elfagytak a sárgabarackfák, a monília pedig sok cseresznye-, meggy- és szilvafát elpusztított, a csonthéjasokat keresik a legtöbben – mondta Svarcz Sándorné kertész, a kismegyeri faiskola vezetője, aki férjével 17 éve árul saját nevelésq gyümölcsfákat. Ők három héttel korábban nyitottak, mint tavaly, s azóta folyamatosan érkeznek a vásárlók. A megszokott gyümölcsök mellett egyre többen keresik a különleges fajtákat: a finom naspolyát, a szelídgesztenyét, áfonyát.

Sajátos gondozás

Megerősíti ezt Horváth István csornai faiskola-tulajdonos is, akitől a látványos és olcsónak mondható fekete berkenyét, homoktövist is sokan viszik.
– Érdemes tájékozódni az egyes fajták igényeiről, hiszen vannak növények, amelyeknek különleges gondozásra van szükségük, például mert eredetileg nem honosak vidékünkön. Ilyen az áfonya, amely kifejezetten a savanyú talajt szereti, s érzékeny az itteni meszes talajra, ezért savanyú tőzeggel kell biztosítani számára a megfelelő körülményeket – mondja Horváth István. A különlegességek egyébként nem drágák, a gesztenye 1800, az áfonya 1200–1800, a fekete berkenye 300, a homoktövis 400–500 forintba kerül.

A gyümölcsfákat azonnal ki lehet ültetni

Mivel komoly fagyok már nem várhatók, a gyümölcsfákat azonnal ki lehet ültetni – feltéve, hogy nincs felázva nagyon a talaj –, nem árt azonban odafigyelni néhány fontos tudnivalóra, figyelmeztet Svarcz Sándorné, aki azt tanácsolja a hobbikertészeknek, hogy lehetőleg olyan helyen vásároljanak, ahol a facsemete mellé szakszerq tanácsokat is kapnak az ültetéshez, gondozáshoz.
– Nagyon fontos, hogy az ültetés után rögtön elvégezzük az első, úgynevezett alakító metszést, hiszen csak így nevel szép, formás koronát a fa. Lényeges a tápanyag-visszapótlás is, amit szervestrágya-keverékkel, vagy lassan bomló mqtrágyakeverékből készült ültetőtablettával oldhatunk meg. A cserebogárlárvák ellen pedig már most érdemes beszerezni talajfertőtlenítőt.

Fontos: a beöntözés

Horváth István az ültetés utáni beöntözésre hívja fel a figyelmet, ami akkor is fontos, ha egyébként sok eső esik, azaz nedves a talaj. A cél ugyanis ilyenkor nemcsak a vízutánpótlás, hanem az is, hogy kiszorítsuk a levegőt a talajból, ezáltal megakadályozzuk a penészesedést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden vágott baromfit zároltak

A Kecskeméten büdös hússal lebukott Patyi-Hús Kft. vezetőit letartóztatták, az üzleteit és raktárait… Tovább olvasom