Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A kulturális bizottság támogatta az MMA-törvény módosítását

Balog Zoltán javaslata szerint kikerülhet az államfő által kifogásolt rendelkezés az MMA-törvény módosításából.
Általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvényjavaslat módosítását hétfői ülésén az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága.

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének javaslata szerint kikerülhet az államfő által kifogásolt rendelkezés az MMA-törvény módosításából. Áder János még decemberben küldte vissza megfontolásra a parlamentnek a Nemzet Művésze díjat létrehozó törvénymódosítást.

Az államfő indoklása szerint a december 9-én elfogadott módosításban szereplő rendelkezés, miszerint kivételes méltánylást érdemlő esetben a díj bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt művésznek is adományozható - függetlenül attól, hogy mentesült-e az elítéléshez fűződő jogkövetkezmények alól -, nem felel meg annak a társadalmi elvárásnak, hogy egy ilyen rangos elismerést kizárólag olyanok kapjanak meg, akik a maguk művészeti területén nyújtott kimagasló teljesítményen túl törvénytisztelő állampolgárként is méltók a címre.

Az Országgyűlés tavaly Balog Zoltán javaslatára 272 igen szavazattal, 50 nem ellenében fogadta el az MMA-ról szóló 2011-es törvény módosítását, amelynek alapján a Nemzet Művésze díjat előzőleg Kossuth-díjjal kitüntetett művészek kaphatják meg, feltéve, hogy elmúltak 65 évesek (a tánc- és a cirkuszművészek 50 évesek).

Mesterházy Attila és Bárándy Gergely MSZP-s képviselők a Horthy-szobrok állításának tilalmáról nyújtottak be határozati javaslatot, amely mellett a beterjesztők távollétében Hiller István érvelt. Mint hangsúlyozta: Horthy kormányzósága idején zsidótörvényeket fogadtak el és a halálba küldtek Magyarországon menedéket nyert zsidó és nem zsidó embereket. Ez alól a felelősség alól az sem mentesíti a kormányzót, hogy fellépett a budapesti zsidóság védelmében - fűzte hozzá.

Novák Előd és Pörzse Sándor (Jobbik) hozzászólásában felvetette: az MSZP tavaly a "hazája ellen fegyvert fogott" Horn Gyulának emelt szobrot és a szocialisták nem sérelmezték azt sem, hogy Kádár Jánosnak szobrot lehetett állítani.

L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke a szimbolikus viták kerülésére hívta fel politikustársait, úgy vélte ugyanakkor, hogy egy szoborállítási tilalmat sok más történelmi személyiségre - így Szálasira, Rákosira vagy Kádárra - is ki lehetne terjeszteni.

A javaslat tárgysorozatba vételét a bizottság 3 igen és 5 tartózkodás mellett nem támogatta.

Hegedűs Lorántné és Novák Előd (Jobbik) november 16-ának, Budapest vörös terror és román megszállás alóli felszabadulásának, valamint Horthy Miklós bevonulásának emléknappá nyilvánításáról terjesztett be határozati javaslatot; érvelésük szerint ugyanis a vörös terror sok ezer áldozatának máig nem jár ki az őket megillető tisztelet.

Az indítvány tárgysorozatba vételét a bizottság 2 igen és 3 tartózkodás mellett nem támogatta, 2 tartózkodással általános vitára alkalmasnak találták azonban víz alatti kulturális örökség védelméről szóló UNESCO egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjedelmes módosítás érkezett az országgyűlési törvényhez és a házszabályhoz

Átfogalmazták azt a részt is, amely arról szól, hogy üléskezdéskor a képviselők felállva köszöntik a… Tovább olvasom