Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 33°C Még több cikk.

A Kúria is jogsértőnek találta az LMP aláírásgyűjtési

Az Országos Választási Bizottság (OVB) után a Kúria is jogsértőnek találta az LMP múlt szombatra meghirdetett akcióját, melynek során értékes ajándékokat ígértek annak, aki a legtöbb aláírást gyűjti össze a népszavazásra 24 óra alatt. A döntésről a Kúria szerdán adott tájékoztatást az MTI megkeresésére.
Az OVB múlt szombati határozatában mondta ki a jogsértést, ám a döntés ellen az LMP fellebbezett, így került az ügy másodfokon a Kúriához, ahol szerdán helybenhagyták a választási testület döntését.

Az OVB azt követően hozott döntést, hogy egy magánszemély kifogást nyújtott be arra hivatkozva: a választási eljárásról szóló törvény kimondja, "az ajánlásért (ebben az esetben az aláírásért) az ajánlónak, vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos".

A kifogást tevő magánszemély beadványában azt írta, az mno.hu-n pénteken (az MTI-t idézve) az jelent meg, hogy Vágó Gábor, a népszavazást kezdeményező párt, az LMP képviselője azt közölte: aláírásgyűjtési maratont hirdetnek. Mint mondta, a játék lényege, hogy "aki 24 óra alatt több aláírást összegyűjt, az értékes ajándékokat, így kerékpárutalványt és európai parlamenti látogatást kap, valamint kedvenc képviselőjével vacsorázhat".

A bizottság tagjai az ülésen egyebek mellett arról folytattak vitát, hogy az idézett paragrafus csak az aláírókra, vagy az aláírásokat gyűjtőkre, szervezőkre is vonatkozik. Utóbbiaknak ugyanis nem tiltja semmi, hogy munkájukért pénzt, vagy bármi mást kapjanak.

Végül az az álláspont kapott többséget, hogy a jogszabály az aláírásgyűjtésben részt vevőkre is érvényes, tekintettel arra, hogy a meghirdetett akcióban bárki részt vehet.

A Kúria szerdán az LMP OVB-döntéssel szembeni felülvizsgálati kérelmét alaptalannak találta, és megállapította, hogy az OVB a vonatkozó jogszabály helytálló értelmezése alapján hozta meg döntését, mivel "a törvény az aláírásgyűjtés körében teljes körűen tilalmazza az előny adását vagy ígéretét".

A Kúria szerint az LMP által meghirdetett "aláírásgyűjtési maraton" az ott említett előnyök ígérete alapján - annak ellenére, hogy azok címzettjei az aláírásgyűjtők voltak - alkalmas volt arra, hogy a választópolgárok szándékát közvetve, a törvény által tilalmazott módon befolyásolja.

Mint írták, a törvény "az aláírásgyűjtés körében" tiltja, hogy a választópolgárt előnnyel vagy annak ígéretével bármilyen - akár közvetlen, akár közvetett módon - befolyásolják, így a meghirdetett akció sértette a választási eljárásról szóló törvény előírását.

A Kúria azt közölte, hogy az OVB a választási eljárási törvényben megfogalmazott, "abszolút értelmű" tilalmat helytállóan alkalmazta, ezért hagyták helyben a testület határozatát.

Olvasóink írták

 • 3. újratöltve 2012. március 28. 20:37
  „Igazad van, de a qria is jogsértő! (szerintem!)”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. március 28. 20:33
  „Ezeket a LoMPos gyerekeket annyira kell komolyan venni , amennyire komolyan veszik a hatályos törvényeket és állami intézményeket ! Előre figyelmeztetve lettek : a népszavazási aláírás gyűjtés nem kiszista happening ! Perpillanat úgy néz ki : a hülyeségük okozta kelepcében , mérgükben tobzódva
  várják hogy gyurcsány vagy a .....házy szalmaszálat nyújtson feléjük ! bár a dk nevű gyülevész bandának , (hálistennek!) most sokkal nagyobb gondja van .”
 • 1. kopkop 2012. március 28. 18:47
  „Lmp: Tehetségtelenek gyülekezete.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz év vár a dolgozókra Magyarországon

A dolgozóknak legalább 80-85 százaléka rosszabbul jár. Tovább olvasom