Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

A Kúria is készül a választásokra

A választásokra készül a Kúria, hat bírói tanács 18 bírája foglalkozik majd a jogorvoslati kérelmekkel - írja hétfői cikkében a Magyar Nemzet.
Kalas Tibor kollégiumvezető a lapnak elmondta, várhatóan több ügy érkezik majd, mint a korábbi években, mivel a Nemzeti Választási Bizottság határozatait már csak a Kúria bírálhatja felül. A hat bírói tanács között automatikusan osztják majd szét az aktákat, ez korábban is így volt. Ha nagyon sok kérelem érkezne, az ítélőtáblákról rendelnének ki bírákat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy eddig bárki kérhetett jogorvoslatot a választási bizottságok határozatai ellen, a jövőben ez a jog már csak az érintetteket illeti meg. Azt, hogy ki mondható érintettnek, a konkrét ügyek körülményei alapján a bírói gyakorlat határozza majd meg.

A választási ügyek elbírálására az ítélkező tanácsoknak három napot ad a jogszabály, Kalas Tibor szerint ezt tartani is tudják majd. Hat napra csak akkor lesz szükség, ha a szavazatok újraszámlálásáról kell határozniuk. A kollégiumvezető emlékeztetett arra: az újraszámlálás általában nem azt jelenti, hogy az összes szavazócédulát ismét megszámolják, hanem azt, hogy a korábban érvénytelennek talált szavazatokat megvizsgálja a bírói testület.

Arra a kérdésre, vajon a szervezett utaztatás sértheti-e a választási alapelveket, illetve mikor lehet erről beszélni, Kalas Tibor úgy felelt: általános zsinórmérték nincs, mindig abból kell kiindulni, hogy milyenek az adott szavazás körülményei. A Kúria nyilván a szervezett utaztatás témakörében is kialakítja majd az álláspontját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűz volt az Üllői úton

A tűz oltásakor egy idős férfi holttestére találtak a tűzoltók. Tovább olvasom