Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A lakosság harmada szenved valamilyen allergiában

A lakosság 36 százaléka szenved valamilyen allergiában saját bevallása szerint – derül ki a GfK LHS HealthCare 2010 májusában végzett lakossági felmérésének eredményeiből.
Az allergiások 38 százaléka nem tesz semmit allergiája ellen, 34 százalékuk keresi fel az orvost, vagy szedi az orvos által felírt gyógyszereket. 12 százalékuk az alternatív gyógyászati módszerekben, 10 százalékuk pedig az életmódváltásban látja a megoldást. A nők jóval aktívabbak a megoldások keresésében a férfiaknál.

A 15 év feletti magyar lakosság 36 százaléka szenved valamilyen allergiában saját bevallása szerint.

Az allergiások csaknem fele, 47 százaléka szezonális allergiában szenved, 44 százalékuknak folyamatosan fennálló allergiája van – pl. fém, kő vagy nap –, míg csaknem tizedük valamilyen hatóanyagra, gyógyszerre vagy rovarcsípésre allergiás – derül ki a GfK LHS HealthCare 2010 májusában végzett lakossági felmérésének eredményeiből. A folyamatosan fennálló allergia a nőket sokkal jobban érinti, az allergiás nők 56 százalékát, míg a férfi allergiások csupán 30 százalékát. Ez leginkább az ékszerhasználattal és az öltözködési szokásokkal hozható összefüggésbe.

A szezonális allergia a március és október közötti időszakban jelentkezik az ebben szenvedőknél. Ennek a csoportnak közel harmadánál (31%) a parlagfű szezonnal kezdődnek el a kellemetlenségek. Másik ilyen periódus, a május, ekkor kezdődnek a tünetek a szezonális allergiában szenvedők ötödénél (20%).

„Az allergiások 38 százaléka nem tesz semmit allergiája ellen, 34 százalékuk fordul orvoshoz, illetve az orvos által felírt gyógyszereket szedi. 12 százalékuk alternatív gyógyászati megoldást választ, 10 százalékuk pedig a kiváltó ok elkerülésében, illetve az életmódváltásban látja a megoldást" – mondta el Dr. Lantos Zoltán, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

A férfiakra az egészséggel kapcsolatos általános attitűdjüknek megfelelően inkább jellemző, hogy nem tesznek semmit, arányaiban 20 százalékkal vannak többen, mint a nők. Ennek megfelelően a nők aktívabbak a megoldások keresésében, 50 százalékkal többen szednek nem vényköteles gyógyszert, mint a férfiak és 26 százalékkal többen fordulnak alternatív gyógyászati megoldásokhoz.

A legnépszerűbb alternatív megoldás a sópipa és a sóbarlang, valamint a homeopátiás készítmények. Ezek használóinak száma eléri a gyógyszertárakban recept nélkül kapható gyógyszereket használók közel kétharmadát (60%). A gyógyszert szedők mintegy harmada (37%) akkor kezd el gyógyszert szedni, amikor elkezdi érezni a tüneteket, a másik csoportot alkotó 31 százalék pedig a korábbi tapasztalatai alapján, még a tünetek jelentkezése előtt. Egynegyedük (26%) csak akkor, amikor már nagyon súlyosak a tünetek, és 6 százalékuk kényszerül arra, hogy folyamatosan szedjen gyógyszert.

Olvasóink írták

  • 3. jozko 2010. május 18. 22:48
    „Az olcsó, csomagolt élelmiszerek tömegére rá lehetne írni az ismert szlogent: a mellékhatásokról kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét....egyébkeént a legtöbbön fel vannak tüntetve az allergén össszetevők...persze ez. kb annyit ér, mint a cigarettás dobozok halálos fenyegetése...de az olcsóságuk miatt sajnos, ezek a gyenge minőségű élelmiszerek?? kerülnek a legtöbb vásárló kosarába...Az egészségügyi következményeket is beszámítva így már egyáltalán nem olcsók....a következmények: lásd a cikkben!”
  • 2. osszeomlas 2010. május 18. 22:31
    „Elkényelmesedett civilizáció, lesz ez még rosszabb is!”
  • 1. CsImre 2010. május 18. 12:20
    „A legtutibb terápia, hogy nem tesszük egy mérgező pokollá a környezetünket. Jah, hogy az kényelmetlen. Akkor lehet prüszkölni, meg sóbarlangban ücsörögni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél ezer ember védekezik a Sajón, a Bódván és a Hernádon

Másfél ezer ember védekezik a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén, mindhárom folyón rekordokat dönt,… Tovább olvasom