Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A last minute-nél is fontos az apró betű

Last minute, avagy az utolsó pillanat: ma már azonban szó nincs az így hirdetett utazásoknál lemondott helyekről.
Egy átlagos irodánál az utazóközönség 3–4 százaléka él a last minute lehetőséggel, mivel így 15–20 százalékkal olcsóbb az út. Azonban rosszul teszi, aki nem kér pontos felvilágosítást a teljes költségről és a nagy betűkkel jelzett árral kalkulál. Az irodák ugyanis a hirdetésben nem tüntetik fel a járulékos költségeket.

Tarnai Viktor, az egyik győri utazási iroda vezetője mutatott a Kisalföldnek intő példát. Az egyik legnépszerűbb célpont, a török Antalya neve alatt azt láthatjuk: 69.900 forint. Az azonban már rendszerint csak a prospektusok végén található apró betűs részből derül ki, hogy az egyéb költségekkel is kalkulálni kell, márpedig a felárakkal, a repülőtéri illetékkel, a biztosítással együtt mindez 94.750 forintra jön ki.

Így is olcsóbbak

A last minute utak így is viszonylag olcsók, Korfut félpanzióval 156 ezerért, a felső-egyiptomi Hurghadát 158 ezerért hirdetik, de ehhez hozzáadandók az előbb már említett tételek. A „last minute" klasszikus értelmében egyébként ötnapos, vagy „ultra last minute-ként" háromnapos indulási határidőt jelent, de minthogy sokkal inkább szezonvégi kiárusításról van szó, két-három héttel előre is lehet már akciós repülőhelyet foglalni.

Tarnai Viktor szerint azonban csalódni fog az az ügyfél, aki főszezonban – tehát augusztus 20. előtt – határozott úti céllal szeretne last minute lehetőséget kifogni. Inkább az a reális – és az utazóközönség 3–4 százaléka él is vele –, hogy a véletlenszerűen adódó kedvezményes ajánlatok közül választ.

Tért hódít az „akció"

Sok helyütt egyébként nem is használják már a kissé félrevezető „last minute" kifejezést, tért hódít helyette az „akció". Az a képzet ugyanis, hogy itt lemondott utakról – és 50–60 százalékos engedményekről – van szó, már a régmúlté. A tapasztalat szerint az utazóközönség egyáltalán nem mondja le az utat, mivel sokkal tudatosabban tervezi szabadságát, mint mondjuk öt évvel ezelőtt.

Nem is csoda, hiszen míg a szállást a legtöbbször két-három nappal előbb is lemondhatja, a repülőhelyért – mondjuk tíz napon belül – már igen komoly veszteségeket kell elkárolnia. Ezt nyilván szerződése válogatja, de általában azt lehet mondani, hogy egy 150 ezer forintos út esetében 50–60 ezer forintot is elveszít az, aki visszalép a szándékától. És az igazsághoz hozzátartozik, hogy nemcsak az utazók, de az irodák is tudatosabbak. Nem tervezik túl magukat: inkább kevesebb helyet értékesítenek, minthogy tíz üres maradjon. Ennélfogva a szépen csengő „last minute" szóval egyre kevesebb hirdetésben találkozunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria

1 (0) Magyar-

ország 2 (2)


Graz, barátságos válogatott mérkőzés,… Tovább olvasom