Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A látványfürdők elviszik a vendéget

Kapuvár fürdőjét inkább a külföldiek kedvelik, a németek szinte kizárólag a gyógyvízért látogatnak ide. A helyiek körében viszont kevésbé népszerű a termál. Az üzemeltetés költségei felemésztik a bevételeket.
Fél házzal: Bár a kapuvári strand látogatottsága jobb a tavalyinál, zsúfoltnak így sem nevezhető. Südi Tamásné fürdővezető
A kapuvári strandfürdő látogatottsága jobb a tavalyinál, a kemping pedig jó fél házzal üzemel az augusztusi kánikulában.
– Június eleje óta teljes kapacitással üzemelünk. A szezon elején és a végén is a termálvíz a népszerűbb. A meleg vizes medencét többnyire a külföldiek, németek, határ mentén élő osztrákok, látogatják.

Érthetetlen számunkra, hogy ismerve a víz gyógyító hatását, ez a helyiek körében nem túl népszerű. A többi medence kihasználtsága megfelelő, a 30 fok feletti hőmérséklet vonzza a fürdőzőket.

A tavalyi évhez viszonyítva jobbak a látogatottsági mutatóink, de még így is elmaradnak a várakozásoktól – kezdte a beszélgetést Südi Tamásné vezető.
Elmondta: a viszonylag mérsékelt látogatottságnak több oka is van. Így a környéken nyíló látványfürdők elvonják a kapuvári termál közönségét.
Südi Tamásné a fürdő gazdasági vonatkozásairól elmondta: a tíz évre kötött bérleti szerződésük az önkormányzattal hamarosan lejár. Napjainkban az üzemeltetési költségek teljes mértékben felemésztik a bevételeket. Ezt a – helyiek szerint magas – belépőárak sem fedezik. A különbözetet az üzemeltető cég más vállalkozásaiból teremti elő. Így idén nem volt keret a fejlesztésekre. A tervezett felújításokat a strand mellett épülő lakópark és gyógyfürdő bevételeiből próbáljuk a későbbiekben megvalósítani.

A strand működésében kiemelt szerepe van a közelben üzemelő kempingnek. Az itt táborozók, többségében német turisták, szinte csak a termálvíz gyógyhatása miatt jönnek Kapuvárra. Ezt támasztotta alá Tarcsai Györgyné, a kemping üzemeltetője is. Véleménye szerint a város idegenforgalmi vonzereje a gyógyvízre korlátozódik. Az évek óta rendszeresen visszajáró vendégkör szeptember közepéig élvezi a termál gyógyító hatásait. A nyugdíjas németek kizárólag a gyógyvízért jönnek, egy család átlag két hetet tölt itt.

– Az idei nyitáskor jobbnak tűnt a forgalmunk, mint a múlt év hasonló időszakában. Mára kiderült, hogy a nyugati recesszió miatt kevesebb a vendég, a mostani kihasználtságunk körülbelül ötvenszázalékos – tette hozzá Tarcsai Györgyné.

„ Noha ez érthetetlen, a helyiekben némi ellenérzés is tapasztalható a strandfürdővel szemben. Üzemeltetőként próbálkoztunk az utószezonban az iskolák részére fürdési lehetőséget biztosítani, de egyelőre nem tudtunk egyezségre jutni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzések a tökéletes ügyfélkapcsolatért

Ügyfélszolgálati munkakörben több mint 110 ezren dolgoznak, ami az európai arányoknak csupán… Tovább olvasom