Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A láz és hatékony csillapítása

A láz nem betegség, csak egy tünet. Tünetei: arckipirulás, forró bőr, szájszárazság, rossz közérzet.

A normális testhőmérséklet 36,5–37 fok, efölött hőemelkedésről, 38  fok felett lázról, 39 fok felett magas, míg 40 fok felett igen magas lázról beszélünk. Csecsemő- és kisdedkorban a testhőmérséklet labilis. Külső tényezők hatására is előfordulhat felmelegedés vagy lehűlés.

A lázat, hőemelkedést erős sírás, nyugtalanság, kiadós testmozgás, kiszáradás is előidézheti, de a leggyakrabban fertőzések okozzák. Gyakran védőoltások után is előfordulhat. Lokális baleset, vérzés, daganat és bizonyos agyi rendellenességek esetén is magasabb hőmérsékletet mérhetünk.

A láz tünetei és haszna

A láz nem betegség, csak egy tünet. A láz klinikai tünetei: arckipirulás, meleg, forró bőr, szájszárazság, szomjúságérzés, emelkedett pulzus- és légzésszám, rossz közérzet, nyugtalanság, hidegrázás, ingerlékenység, görcskészség, görcs.

Hogyan és hol mérjük a testhőmérsékletet?

A hagyományos higanyos hőmérő mérési ideje hosszabb, mint az elektronikus hőmérőké. A hónaljban mért hőmérséklet 0,5 fokkal alacsonyabb értéket mutat, mint a szájban, végbélben vagy fülben történő mérés. Sajnos gyakran van eltérés az egyes eszközök által mért értékek között, ezért célszerű többszöri mérést végezni.
Csecsemőknél a végbélben történő mérés javasolt, ilyenkor praktikus a hőmérő végét bekrémezni.

További teendők láz esetén

Lázas állapotban kerüljük a testmozgást, könnyű szellős ruházat, vékony takaró javasolt. Ne feledkezzünk el a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről (szénsavmentes ásványvíz, frissen facsart narancslé, limonádé, gyenge tea). Könnyen emészthető, zsírszegény ételeket fogyasszunk (levesek, párolt friss zöldségek, magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök, pürék). Teljes láztalanságra nem kell törekedni, elégedettek lehetünk, ha a lázat 38 fok alattira csillapítottuk.  Hőemelkedés esetén lázcsillapító gyógyszer adása az esetek többségében nem indokolt.

A hőmérséklet napközben is ingadozik

Az átlagos napi hőmérséklet reggel 6 órakor a legalacsonyabb, és délután 4–6 óra körül a legmagasabb. Láz esetén a hőmérséklet napszakonkénti változása megfigyelhető, hypothalamicus lázban a napszaki ingadozások eltűnnek. A nők átlagos napi hőmérséklete kb. 0,2 fokkal magasabb, mint a férfiaké. Peteérés után egészen a menstruációig a reggeli testhőmérséklet megközelítőleg 0,6 fokkal magasabb az azt megelőző 2 héthez képest.

A láz a szervezet védekezésének egyik fontos láncszeme, védekező válaszreakció a kórokozókkal, baktériumokkal és vírusokkal szemben. Számos meggyőző tanulmány igazolta, hogy lázas állapot kapcsán az emberi szervezetben a betegséget kiváltó mikroorganizmusokkal szemben specifikus védőmechanizmusok aktiválódnak. A láz fertőzések esetén a túlélési arányt javítja, ami nyilvánvalóan hasznosságát bizonyítja. A láz maga rendszerint ártalmatlan, a legtöbb beteg enyhe kellemetlenségként éli meg, még a magas láz is csak hosszabb fennállás esetén jelenthet veszélyt. Ezzel szemben a láz túlzott csillapítása meglepő módon bizonyos emberi fertőzések esetén kifejezetten hátrányosnak mutatkozott. Kimutatták, hogy a lázas állapot bizonyos emberi és állati immunreakciókat fokoz: az antitestek jobban kötődnek pl. a poliovírushoz 39 fokon, mint 37 C fokon. A láz emelheti az antibiotikumok aktivitását. Bakteriális fertőzés esetén nem célszerű vastartalmú készítményt szedni, lázas állapotban az alacsony vasszint jobban gátolja a baktériumot, mint normál testhőmérséklet esetén. Több adat szól amellett, hogy a láz hasznos.

A lázcsillapítás módjai

A láz hatékony csillapítása szülői feladat.
A szülőknek tudniuk kell, hogy a magas lázat milyen gyógyszerekkel és milyen adagolással csökkenthetik. 38 fok feletti testhőmérséklet csillapítása elengedhetetlen, a 39 fok feletti láz csillapítása görcs veszélye miatt elsősegély, szülői kötelesség. Láz észlelése esetén a szülő első teendője a láz csillapítása, melynek elsődlegesen javasolt módszere a beteg életkorának, testsúlyának megfelelő gyógyszeres kezelés. Nehezen csillapítható láz esetén azonban javasolt a fizikális lázcsillapítás alkalmazása is, mely a hőelvonás elvén alapul.

Ennek két módja ismert:

– hűtőfürdő: a testhőmérsékletű fürdővíz folyamatos hűtése, hideg víz folyamatos hozzáadásával,
– hűtőborogatás: melynek során a testfelszín minél nagyobb részét (nemcsak a csuklót, hanem a törzs és végtagok teljes egészét) hűtjük langyos vízbe mártott, kicsavart, 8–10 percenként cserélt textíliákkal, melyek fölé száraz pelenkát, lepedőt borítunk.

A lázcsillapítás előtt és után rendszeres hőmérés ajánlott.
A házi patikában a háziorvossal történő megbeszélés szerint megfelelő lázcsillapító szereket kell tartani. Figyeljünk azonban arra, hogy azonos hatóanyagú szerből csak egyfélét használjunk, nehogy túladagolást, esetleg mérgezést idézzünk elő.

Az eredményes lázcsillapítás mellett természetesen elengedhetetlen a láz okának felderítése, mert a láz csak tünete a betegségnek. Láz esetén (amennyiben egyéb más, komolyabb panasz nem társul hozzá) nem szükséges azonnal az ügyeletre bevinni a gyermeket, a láz csillapítása után megnyugodhatunk, és elegendő megfelelő időben a háziorvosnak – aki jól ismeri a beteget – megmutatni.

A lázgörcs

A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok leggyakoribb formája, a gyermek hirtelen felszökő láza esetén lép fel. A gyermek ilyenkor elveszti eszméletét, szeme fennakad, arca ellilul. Leggyakrabban egy-másfél éves korban fordul elő, 5 éves kor felett már csak ritkán. Fiúknál gyakoribb.  Az esetek kb. harmadában a lázgörcs ismétlődik. Lázgörcs észlelésekor haladéktalanul értesíteni kell az orvost, illetve a mentőket, ezzel egyidejűleg azonnal meg kell kezdeni a láz csillapítását (hűtőfürdő, hűtőborogatás, gyógyszeres kezelés). Eszméletlen vagy görcsölő gyermek szájába tilos gyógyszert tenni, mert az a légutakba kerülve fulladást idézhet elő, ezért végbélkúp használata javallott. A hűtést követően puha helyre kell fektetni a gyermeket, az esetlegesen sérülést okozó tárgyakat el kell távolítani a közeléből.

Dr. Muzsay Géza házi gyermekorvosi megyei szakfelügyelő főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom