Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A Legfelsôbb Bíróságon a gárda-per

A Legfelsőbb Bírósághoz fordult a Magyar Gárda jogerős feloszlatása miatt az egyesület ügyvédje - tudatta az MTI-vel a Nemzeti Jogvédő Alapítvány pénteken.
"A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület képviseletében Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője 2009. szeptember 16-án felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a szervezet feloszlatását elrendelő jogerős ítélettel szemben. A rendkívüli jogorvoslat miatt a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban, tárgyaláson kell végső döntést hozzon az ügyben" - tartalmazza a közlemény.

A 2007. júniusban társadalmi szervezetként bejegyzett egyesület feloszlatása érdekében még az év decemberében indított polgári pert a Fővárosi Főügyészség, mert álláspontja szerint a Magyar Gárda működése sértette mások emberi méltóságát. A Fővárosi Bíróság 2008. december 15-én az egyesület feloszlatását elrendelő elsőfokú ítéletet hozott. Az egyesület fellebbezését követően a Fővárosi ítélőtábla 2009. július 2-án jogerős ítéletével helyben hagyta az egyesület feloszlatását és a feloszlatás hatályát kiterjesztette a Magyar Gárda Mozgalomra is.

A Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott felülvizsgálati kérelem elsődlegesen a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi ítélőtábla határozatainak hatályon kívül helyezésére és a kereset elutasítására irányul. Továbbá a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztését kérte, mivel a jogerős ítélet alapján rendszeresen és tömegesen zaklatnak, vonnak eljárások alá egyesülési és gyülekezési jogukkal élni kívánó polgárokat, akiknél azt vélelmezik: közük van a gárdához, és ehhez sok esetben elegendő pusztán a gárdista öltözet viselése is.

A másodlagos kérelem arra irányul, hogy helyezze a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül a jogerős ítélet indokolásának azon részét, amely a fellebbezési kérelem kereteit túllépve az elsőfokú ítélet hatályát jogszabálysértő módon kiterjesztette a Magyar Gárda Mozgalomra - írták.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2009. szeptember 18. 19:51
    „Szeretném , ha ez a ügyvéd egy másik uniós államban kérne felülvizsgálatot! Pl a fasizumis szülőhazájában, Németországban!Láttam egy-két Gárda szemlét, életemben még nem láttam ennyi jóarcú értelmesnek tünő embert egy rakáson, pedig még a Varsói szerződés katonája voltam!(sajnos) Azt nem értem, miért nem vitték a bíróságra azt a két parlagfüvet, amit véletlen kirugtak? Ennek SZERINTEM semmi köze a politikához, a hülye ember hülyén hal meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a Tiszában Tiszavárkonynál

Egy vízbe fulladt nő holttestét emelték ki csütörtökön Tiszavárkony közelében a Tiszából –… Tovább olvasom